Thursday, June 4, 2020

Η ομιλία του Λευτέρη Αβραμάκη στο Σ/Ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (3-6-2020)

Σφοδρή κριτική άσκησε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, για την πλήρη απουσία κυβερνητικής στρατηγικής για την ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, σε ομιλία του στη Βουλή στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 
«Κάθε ημέρα που περνάει οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς γίνονται φτωχότεροι από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση. Ο κορωνοϊός επισπεύδει την φτωχοποίηση των δυνάμεων της πρωτογενούς παραγωγής και η ΝΔ δεν κάνει τίποτα για να τους προστατέψει», τόνισε χαρακτηριστικά. Παραθέτοντας σειρά ενδεικτικών μόνο κυβερνητικών πολιτικών που δυσχεραίνουν την πρωτογενή παραγωγής τόνισε:
  • Αφρικανική πανώλη των χοίρων στο Νομό Σερρών, ζητήσαμε μεταξύ άλλων την αποζημίωση των χοιροτρόφων που δεν μπορούσαν να πουλήσουν, καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση
  • Εναντιωθήκαμε στην μοναδική έως σήμερα κυβερνητική πρωτοβουλία με την οποία ανέστρεψε την πορεία εξυγίανσης και ενίσχυσης των συνεταιρισμών που είχε υλοποιηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν άκουσε ούτε την αντιπολίτευση, ούτε τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων που διαφωνούσαν συνολικά με αυτή την πρωτοβουλία
  • Αύξησε το κόστος του αγροτικού ρεύματος και της ασφάλισης των αγροτών, αυξάνονται οι τιμές σε σπόρους, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει όπως επανειλημμένως έχουμε ζητήσει και εμείς και οι δυνάμεις της πρωτογενούς παραγωγής. 
  • Δεν έκανε καμία αναπροσαρμογή για την χρηματοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης στην Κεντρική Μακεδονία, όπως είχε δεσμευτεί, παρά το ότι υπήρχε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και η Περιφέρεια κατατάσσεται στις φτωχότερες τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Αποτέλεσμα λιγότερες από 1 στις 3 προτάσεις να χρηματοδοτούνται παρά το ότι ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ και οι δεσμεύσεις της ΝΔ εάν υλοποιούνταν θα κάλυπταν τουλάχιστον 2 στις 3 προτάσεις που επιλέχθηκαν
  • Η πρόταση του ΤΟΕΒ Νιγρίτας για τον εκσυγχρονισμό και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας που έχει εγκριθεί να χρηματοδοτηθεί με 6,5 εκ ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί το μοναδικό Σχέδιο Βελτίωσης που έχει εγκριθεί συνολικά για το Νομό Σερρών κινδυνεύει να απενταχθεί, διότι το επιτελικό κράτος της ΝΔ δεν έχει καταφέρει να το δημοπρατήσει εδώ και ένα χρόνο. 
  • Η κυβέρνηση σταμάτησε τα υπομέτρα 8.1 και 8.2 του ΠΑΑ, αφήνοντας μετέωρους εκατοντάδες παραγωγούς που επένδυσαν σε πιο φιλικές για το περιβάλλον καλλιέργειες. Κόστος συνέχισης αυτών των προγραμμάτων 100 εκ € περίπου με πολλαπλά οφέλη και για τους παραγωγούς και για το περιβάλλον και για την εθνική οικονομία
  •  Σταματάει το μέτρο 11 για τις βιολογικές καλλιέργειες, αφήνοντας μετέωρες 9266 αγροτικές οικογένειες που επένδυσαν πόρους για την μετατροπή των συμβατικών τους καλλιεργειών σε βιολογικές, αντί να δαπανήσει 55 εκ € περίπου για τη διετή παράταση του Μέτρου όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί και είχε το δικαίωμα η χώρα μας να πράξει. 
  • Καμία πρωτοβουλία για να εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τη στιγμή που η Ρωσία έκανε πιο ελαστικούς τους περιορισμούς για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. 
  • Η κυβέρνηση πανηγυρίζει διότι χάρη στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και τη συμπαράσταση της Ιταλίας και της Ισπανίας, η χώρα μας δικαιώθηκε για τις ενισχύσεις στους Βοσκοτόπους για την περίοδο 2009 – 2012, και της επιστρέφονται πόροι που παρακρατήθηκαν από τους κτηνοτρόφους, συνολικού ύψους 446 εκ €. Δεν απαντά όμως στο κρίσιμο ερώτημα που έχουμε απευθύνει στη Βουλή. Πώς και πότε θα αποδοθούν αυτά τα χρήματα στους κτηνοτρόφους. Δεν είναι χρήματα του κράτους, είναι χρήματα των κτηνοτρόφων και σε αυτές τις συνθήκες τα χρειάζονται άμεσα. Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις και δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση και το Υπουργείο να διαχειριστούν αυτά τα χρήματα κατά το δοκούν. 
  • Παρά τις διαβεβαιώσεις για στήριξη με κάθε τρόπο των εισοδημάτων δίνει μειωμένες ενισχύσεις κατά 8,5% στους βοοτρόφους και με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ενώ λίγες ημέρες πριν τους διαβεβαίωνε ότι οι ενισχύσεις που θα πάρουν θα είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με αυτές που πήραν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τι μεσολάβησε και μειώθηκαν τελικά κατά 8,5% κανείς δεν έχει μάθει. 
  • Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση μεταθέτει για το αόριστο μέλλον παρεμβάσεις για τη μείωση των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και τις υποσχέσεις για μείωση των τιμών σε φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, λιπάσματα και σπόρους. 
  • Τι θα γίνει με το εργοστάσιο ζάχαρης στο Νομό Σερρών; Θα λειτουργήσει και με τι όρους; Θα απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής ή όχι; Οι τευτλοπαραγωγοί και γενικότερα ο αγροτικός κόσμος των Σερρών ανησυχούν. 
  • Κανένα μέτρο για τον κορωνοϊό δεν στηρίζει τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Αντίθετα, το μέτρο παράτασης εξόφλησης των επιταγών κατά 75 ημέρες, φέρνει σε αδιέξοδο τους παραγωγούς που περιμένουν να εισπράξουν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Δεκάδες αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παραγωγής διότι δεν μπορούν να προμηθευτούν σπόρους, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. 
  • Καμία ουσιαστική παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Αόριστες δηλώσεις μόνο για είσοδο των ιδιωτών στον ΕΛΓΑ που προκαλούν ανησυχία ακόμα και σε Βουλευτές της ΝΔ
Η απουσία στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι εκκωφαντική και πλέον εξοργιστική. Ένα χρόνο κυβέρνηση η ΝΔ και ακόμα δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για την γεωργία και την κτηνοτροφία.    

Ομιλία του Λευτέρη Αβραμάκη στο Σ/Ν Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 3.6.20 https://youtu.be/OK9KPr0q6RM

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.