Thursday, April 25, 2013

Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει "κρίσιμες μεταρρυθμίσεις" σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λίπτον

Η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ανάγκη να υιοθετήσει «κρίσιμες μεταρρυθμίσεις» για να ανακάμψει η ανάπτυξή της και για να αποφύγει να «πέσει σε (οικονομική) στασιμότητα», προειδοποίησε σήμερα στο Λονδίνο ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον.


"Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ευρωζώνης πήραν σημαντικά μέτρα τα οποία μας απομάκρυναν από το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Λίπτον σε συνέντευξη Τύπου στη βρετανική πρωτεύουσα.
Όμως η Ευρώπη «εξακολουθεί να πρέπει να υιοθετήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αν θέλει να αφήσει πίσω της την κρίση και να επιστρέψει επιτέλους στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αυτή η διαδικασία δεν είναι με κανένα τρόπο εξασφαλισμένη, όμως είναι κατορθωτή», πρόσθεσε.
Επικαλούμενος τον «κίνδυνο να πέσει η Ευρώπη στη στασιμότητα», ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ κάλεσε τους ευρωπαίους πολιτικούς αξιωματούχους να «δράσουν τώρα για να ενισχύσουν τις προοπτικές της ανάπτυξης».
"Η επένδυση μειώνεται και η απασχόληση συνεχίζει να φθίνει» σε μια Ευρώπη που βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες χώρες σ' αυτό που το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «ανάκαμψη σε τρεις ταχύτητες» της παγκόσμιας οικονομίας, επισήμανε.
Σύμφωνα με τον Λίπτον, «η επιλογή δεν είναι απλή ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη», όμως οι ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους πρέπει να βεβαιωθούν πως οι δημοσιονομικές πολιτικές τους είναι «ευνοϊκές για την ανάπτυξη».
Πρέπει εξάλλου να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν «μακροχρόνιες δυσκαμψίες» οι οποίες υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα και την αγορά εργασίας, επέμεινε ο Λίπτον.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη «λίγο περιθώριο ελιγμών για περαιτέρω (νομισματική) χαλάρωση, με δεδομένο ότι συγκρατούνται οι πληθωριστικές πιέσεις».
"Ουδείς δεν έχει γρήγορη και απλή συνταγή για να εξαλειφθεί ο κατατεμαχισμός, αλλά αυτό θα απαιτήσει πιθανόν επιπλέον μη συμβατικά μέτρα και δράση πάνω στην τραπεζική ένωση», δήλωσε ο υπεύθυνος του Ταμείου.
Αναγνωρίζοντας πως η ημερήσια διάταξη των Ευρωπαίων είναι «βαριά και δύσκολη» και ότι ο κίνδυνος της στασιμότητας «δεν έχει απομακρυνθεί», ο Ντέιβιντ Λίπτον παραμένει πάντως «αισιόδοξος» και υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ «έχει εμπιστοσύνη» ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «θα συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.