Tuesday, April 30, 2013

Η Ολλανδία απέκτησε νέο βασιλιά


Σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμου κατέκλυσε τους δρόμους του Άμστερνταμ, για να γιορτάσει την ενθρόνιση του νέου βασιλιά της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, του πρώτου άνδρα στον θρόνο της χώρας έπειτα από 123 χρόνια.

Ολλανδία: Απέκτησαν Βασιλιά μετά από 123 χρόνια

Λίγο μετά τις 11.00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η διαδικασία. Μετά την επίσημη - κατά το τελετουργικό - ανάγνωση της επιστολής, η βασίλισσα Βεατρίκη υπέγραψε την παραίτησή της από τον θρόνο. Στη συνέχεια, ο γιος της, Βίλεμ Αλεξάντερ, συνυπέγραψε το κείμενο και έγινε ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας. Την υπογραφή της έβαλε επίσης και η σύζυγός του, Μαξίμα.

Η υπογραφή της επιστολής έλαβε χώρα στο Βασιλικό Ανάκτορο στην πλατεία Νταμ στο κέντρο του Άμστερνταμ, που είναι γεμάτη πορτοκαλί κορδέλες και λάβαρα, ενώ πολλοί από το κοινό έχουν επίσης ντυθεί στα πορτοκαλί. Η ημέρα θα συνεχιστεί με την παρέλαση σκαφών που θα οδηγήσει το νέο βασιλικό ζεύγος.

Υψηλότατοι καλεσμένοι από 18 χώρες παρευρίσκονται σε όλη τη διαδικασία της τελετής - μεταξύ αυτών ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κάρολος ήταν παρών και στην ενθρόνιση της Βεατρίκης το 1980.

Το νέο βασιλικό ζεύγος μαζί με την απερχόμενη βασίλισσα Βεατρίκη εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του παλατιού στις 11.35 ώρα Ελλάδος. Ο Βίλεμ Αλεξάντερ δήλωσε μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος: «Αγαπητή μητέρα, σήμερα παραιτήθηκες από τον θρόνο έπειτα από 33 έντονα, δημιουργικά και γεμάτα ενδιαφέρον χρόνια. Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έκανες κατά τη βασιλεία σου». Επίσης, ευχαρίστησε το πλήθος και όλο τον ολλανδικό λαό για την υποστήριξη «που είναι έτοιμος να του προσφέρει σε αυτήν τη νέα αρχή». Αμέσως μετά ακολούθησε ο εθνικός ύμνος της Ολλανδίας από τη βασιλική ορχήστρα.

Στις 11.45 ώρα Ελλάδος η βασιλική οικογένεια εισήλθε και πάλι στο εσωτερικό του παλατιού, αφού χαιρέτησε εγκάρδια το πλήθος.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο νέος βασιλιάς - μαζί με τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες τους - θα οδηγήσει τη βασιλική παρέλαση σκαφών υπό τους ήχους του διάσημου DJ Άρμιν Φαν Μπιούρεν και της βασιλικής ορχήστρας Concertgebouw.


Η 75χρονη Βεατρίκη ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει το στέμμα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη νέα γενιά, τον περασμένο Ιανουάριο.

Χθες το βράδυ ευχαρίστησε τον ολλανδικό λαό σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα, ενώ τους παρότρυνε να υποστηρίξουν τον γιο της και τη σύζυγό του, Μαξίμα, η οποία θα γίνει και αυτή με τη σειρά της βασίλισσα.

Η Βεατρίκη δήλωσε: «Τώρα που ήρθε η ώρα ο μεγάλος γιος μου να αναλάβει αυτήν την ευθύνη, εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου το νέο βασιλικό ζεύγος να νιώσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας. Είμαι σίγουρη ότι ο Βίλεμ Αλεξάντερ θα υπηρετήσει το αξίωμα με αληθινή αφοσίωση για οτιδήποτε είναι υποχρεωμένος να κάνει ως καλός βασιλιάς».

Επίσης, η Βεατρίκη εξύμνησε τον σύζυγό της, τέως βασιλιά Κλάους, ο οποίος πέθανε το 2002, για το γεγονός ότι «έμαθε στα παιδιά του να αφουγκράζονται την κοινωνία». «Ο πρίγκιπας Κλάους έκανε μόνο καλό στην βασιλική οικογένεια. Πιθανότατα, η ιστορία θα δείξει ότι η επιλογή μου ήταν η καλύτερη» τόνισε.

Χθες το απόγευμα, η βασίλισσα παραχώρησε δείπνο στο προσφάτως ανακαινισμένο εθνικό μουσείο «Rijksmuseum», όπου μεταξύ των καλεσμένων βρίσκονταν ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης.

Για την τελετή έχουν σπεύσει στο Άμστερνταμ πάνω από 800 χιλιάδες Ολλανδοί από διάφορες πόλεις, ενώ ευρύτατη θα είναι και η τηλεοπτική κάλυψη. Για το γεγονός έχουν κινητοποιηθεί 6.000 αστυνομικοί, καθώς στη χώρα θα βρεθούν γαλαζοαίματοι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Όσο για το κόστος, αναμένεται να φθάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας είναι πιλότος και ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Έχει τρεις κόρες με την αργεντίνικης καταγωγής Μάξιμα Σορεγιέτα. Το παρελθόν της οικονομολόγου Μάξιμα δεν γέμιζε υπερηφάνεια ούτε τους συμπατριώτες της Αργεντινούς ούτε όμως και τους Ολλανδούς, αφού ο πατέρας της, Χόρχε Σορεγιέτα, υπήρξε υπουργός Γεωργίας στη δικτατορία του Βιντέλα.

Μάλιστα, οι γονείς της δεν προσεκλήθησαν στον γάμο του ζευγαριού, το 2002, ενώ, ακόμα και όταν το ολλανδικό Κοινοβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τον βασιλικό γάμο, υπήρξαν αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Αρκετά έχουν ακουστεί για τις οικονομικές συναλλαγές του ζεύγους. Ο τρόπος με τον οποίο διέθεσαν κεφάλαια για να αγοράσουν ένα σπίτι στη Μοζαμβίκη προκάλεσε αντιδράσεις και στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα η αγορά τελικά να ακυρωθεί.

Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο και με το πολυτελέστατο συγκρότημα κατοικιών που το ζευγάρι αγόρασε στο Κρανίδι της Πελοποννήσου και το οποίο - σύμφωνα με την εφημερίδα «De Volkskrant» - κόστισε 4,5 εκατομμύρια ευρώ.


Στιγμιότυπο κατά την διαδικασία των υπογραφών
Zoygla.gr, axortagos.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.