Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Η ΕΕ εξετάζει μέτρα προστασίας μεγαλοκαταθετών


Οι καταθέτες πρέπει να είναι οι τελευταίοι που θα δεχτούν απώλειες όταν καταρρέει μια τράπεζα, σύμφωνα με πρόταση που εξετάζουν οι χώρες της ΕΕ για το "bail -in" και η οποία επιτρέπει τις "εθνικές εξαιρέσεις". 

Σημειώνεται ότι οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση ενός νέου σχέδιου νόμου για το "bail - in" των τραπεζών. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε έγγραφο της πρότασης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι καταθέτες θα πρέπει να έπονται όλων των ομολογιούχων, κατά την κατανομή των απωλείων από μια τραπεζική χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι εξετάζουν τη δυνατότητα να επιτρέπονται οι "εθνικές εξαιρέσεις" για μεγαλοκαταθέτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση των μεγαλοκαταθετών, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή ασκεί και η Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ. 

"Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείονται από το bail - in, αλλά ότι πρώτα θα αποροφούσαν τις μέγιστες απώλειες οι άλλοι πιστωτές και μετά θα γινόταν το bail - in στους καταθέτες" σημειώνεται στο έγγραφο. 

Ωστόσο, πρωτού υπάρξει μια τέτοια χαλάρωση των όρων, οι διπλωμάτες της ΕΕ θα πρέπει να πείσουν την Γερμανία, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχο παραμένει σκεπτική σε τέτοιες παραχωρήσεις.
inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.