Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Άγγελα Μέρκελ: «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση»


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρειαζόταν να
αυξήσει τα επιτόκια ελαφρά εάν εξέταζε την κατάσταση μόνο στη Γερμανία, αλλά βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των οικονομικών αποκλίσεων στην ευρωζώνη, και ευρύτερα στην Ε.Ε., δήλωσε σήμερα στη Δρέσδη η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα», είπε η Μέρκελ σε μια σύνοδο του τραπεζικού τομέα, προβαίνοντας σε ένα ασυνήθιστα ειλικρινές σχόλιο για την νομισματική πολιτική.

Εξάλλου, η Μέρκελ επισήμανε ότι η κυβέρνησή της απορρίπτει προς το παρόν τη θέσπιση ενός ενιαίου τυποποιημένου μηχανισμού εγγυοδοσίας των αποταμιεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, φοβάται ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα καθιστούσε τους δικούς της φορολογούμενους υπόλογους σε σφάλματα και παραλείψεις τραπεζών σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες - όσοι δηλαδή διέθεταν αποταμιεύσεις ή τοποθετήσεις στην Κύπρο που υπερέβαιναν τις 100.000 ευρώ - αναγκάστηκαν να υποστούν ζημία στο πλαίσιο της πρόσφατης δανειακής συμφωνίας που συνήψε η τρόικα με την Κύπρο.

axortagos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.