Sunday, April 28, 2013

Ο Έλληνας που κάνει «λυόμενους» ουρανοξύστες, μια παγκόσμια πρωτοτυπία

Ο πεντάχρονος Νώντας Κατσαλίδης, μπορεί να μην ήταν σε θέση το 1957 να δώσει την απάντηση, που δεν περίμενε άλλωστε η μητέρα του, σίγουρα όμως θα πρέπει να έδωσε την υπόσχεση στον εαυτό του, ότι ''μια μέρα θ' αλλάξω αυτήν την εικόνα. Μια μέρα θα είσαι περήφανη γι' αυτήν την πόλη και για μένα''.



"Τα φτωχικά σπιτάκια με τις σκουριασμένες επίπεδες σκεπές της Μελβούρνης είχαν σοκάρει τη μητέρα μου. Δεν υπήρχε τίποτε που να έμοιαζε με πόλη», θα πει σήμερα ο βραβευμένος αρχιτέκτονας και δημιουργός των πιο εντυπωσιακών κτιρίων της πόλης, Νώντας Κατσαλίδης, αναφερόμενος στις πρώτες εντυπώσεις της μητέρας του από τη Μελβούρνη. Χρόνια αργότερα το ίδιο τοπίο στο Port Melbourne θα έχει σίγουρα την όψη πόλης με το δικό του δημιούργημα, το εντυπωσιακό συγκρότημα HM@Lonsdale.
Φιλόδοξος, με τα πόδια όμως στηριγμένα στέρεα στη γη, ξεκίνησε μόλις τελείωσε τη σχολή αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, να δουλεύει ως ξυλουργός.
Δημιουργός του πιο ψηλού κτιρίου στη Μελβούρνη
''Έτσι ξεκίνησα'', θα πει σήμερα, εκφράζοντας την άποψη ότι ''οι αρχιτέκτονες που έχουν άμεση επαφή με τα υλικά και πώς αυτά χρησιμοποιούνται, δημιουργούν μια σχέση μαζί τους, ενώ εκείνοι που προσηλώνονται μόνο στο σχέδιο και στις μεγάλες ιδέες, φιλτράροντας μέσα από την κομπιούτερ την πραγματικότητα, λειτουργούν κάπως αποκομμένοι από τον περίγυρο''.
Ο δημιουργός του πιο ψηλού κτιρίου της Μελβούρνης ''Εύρηκα'' (Eureka Τower) και τόσων άλλων εντυπωσιακών κτιρίων της πόλης, έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο γύρω από το όνομά του τον τελευταίο καιρό με την έγκριση που πήρε να κατασκευάσει τον ουρανοξύστη Australia 108, ο οποίος όταν θα έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, θα έχει 108 ορόφους και ύψος 388 μέτρα.
Θα είναι ο υψηλότερος ουρανοξύστης της Αυστραλίας και του νοτίου ημισφαιρίου. Ακόμη πιο εντυπωσιακός από το ύψος, ο καινοτόμος τρόπος που θα κατασκευαστεί και ο οποίος ανοίγει καινούργιους δρόμους στην κατασκευή πολυώροφων κτιρίων, όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Ήδη οι Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι, ζητούν τη συνεργασία του.
Η μέθοδος
Πρόκειται για το χτίσιμο των χώρων, είτε αυτά είναι διαμερίσματα, είτε δωμάτια ξενοδοχείου, εκτός. Σ’ ένα εργοστάσιο προκατασκευάζονται και θα μεταφέρονται με πελώρια νταλίκα στο χώρο που θα ανυψωθεί ο ουρανοξύστης.
Η μέθοδος αυτή, θα πει ο Κατσαλίδης, εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Με φανερή διάθεση να γίνει απόλυτα πειστικός, θα πει ότι ''με το να ανεβοκατεβαίνουν οι εργάτες στις σκαλωσιές, χάνουν δύο από τις οχτώ εργάσιμες ώρες. Επιπλέον δεν έχουν να φοβούνται τον καιρό, αφού οι κατασκευές θα γίνονται σε κλειστό χώρο. Θα είναι πιο ασφαλείς επιπλέον, αφού τον περισσότερο χρόνο τους θα τον ξοδεύουν στη γη και όχι στον αέρα''.
Τέτοιου είδους κατασκευές έχουν γίνει και στο παρελθόν, με τη μόνη - βασική - διαφορά ότι επρόκειτο για στερεότυπα κουτιά, ενώ στην περίπτωση του Κατσαλίδη, δεν θα υπάρχει περιορισμός στο σχέδιο.
Ένας από τους καθηγητές του, ο professor Leon van Schalk, χαρακτηρίζει μοναδική την ικανότητα του Κατσαλίδη να συνδυάζει την αγάπη του για τα υλικά με την έμπνευση για μεγάλες ιδέες, καινοτόμες και τολμηρές που περικλείουν μέσα τους και τον οικονομικό παράγοντα, δεδομένου ότι είναι και ο ίδιος επενδυτής και μάλιστα από κείνους που ποντάρουν επικίνδυνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.