Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

"Ετοιμάζουμε το πιο σύγχρονο σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση"

Ν. Δένδιας: «Έχουμε υποδεκαεξαπλασιασμό της εγκληματικότητας στο κέντρο

Το πλέον σύγχρονο που υπάρχει στην Ευρώπη, θα είναι το ελληνικό σχέδιο δράσης για τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου, το οποίο ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

«Ετοιμάζουμε το πιο σύγχρονο σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση»

Μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, όπου επισκέφθηκε τα επιχειρησιακά κέντρα του FBI και της αστυνομίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το ελληνικό σχέδιο δράσης είναι «το όπλο» της χώρας μας για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που υπάρχει σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Δεν μπορεί η Ελλάδα, μια χώρα μικρή και σε κρίση να χειρίζεται το 90%-95% των μεταναστών» σημειώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και προσθέτει με έμφαση ότι δεν έχει βρει ευήκοον ους στο θέμα αυτό μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την επαφή που είχε με το FBI για την εξασφάλιση της απαραίτητης τεχνογνωσίας στην προσπάθεια της ριζικής αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της ελληνικής αστυνομίας.

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας σημείωσε ότι «ειδικά στο κέντρο της Αθήνας τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Τον τελευταίο καιρό έχουμε υποδεκαεξαπλασιασμό της εγκληματικότητας».

Σχολιάζοντας τέλος τη δράση της Χρυσής Αυγής ο κ. Δένδιας τονίζει ότι πρόκειται για ένα μόρφωμα που είναι εκτός πραγματικότητας σήμερα και ανήκει σε άθλιους, παλιούς καιρούς» και προσθέτει: «Όπου κι αν πάει κανείς εκτός Ελλάδος ντρέπεται για την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό πολιτικό τόξο».


Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, βρεθήκατε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια κρίσιμη περίοδο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη. Επισκεφθήκατε τα επιχειρησιακά κέντρα του FBI και της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Τι αποκομίσατε; Θα υπάρξει ευρύτερη συνεργασία;

-Η επαφή μας με το FBI είναι εξαιρετικά σημαντική για να μπορέσουμε στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της αστυνομίας να πάρουμε την τεχνογνωσία, που θα επιτρέψει στην Ελληνική Αστυνομία να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απειλές για τον έλληνα πολίτη και την ελληνική κοινωνία. Για εμένα λοιπόν ήταν εξαιρετικά διδακτική η εμπειρία και είναι πολύ σημαντικό ότι επικεφαλής στη Νέα Υόρκη του τεράστιου τμήματος του FBI όπου απασχολούνται δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι, είναι ένας Έλληνας, ο κ. Γιώργος Βενιζέλος, από τον οποίο γνώρισα μάλιστα μια σειρά έλληνες πράκτορες του FBI, που είναι Έλληνες πρώτης γενιάς και μιλούν άψογα ελληνικά.

Συμφωνήσαμε λοιπόν σε ένα πλαίσιο στο οποίο το FBI μπορεί να μας βοηθήσει, να μας δώσει τεχνογνωσία και να σταθεί δίπλα μας στην προσπάθεια που κάνουμε για την συνολική αναδιοργάνωση της ελληνικής αστυνομίας. Θα το μελετήσουμε βέβαια, σε ευρύ επίπεδο υπάρχουν τεχνοκράτες ειδικοί πολύ πέρα από εμένα, αλλά είναι εξαιρετικές οι δυνατότητες που δίνει αυτό το κανάλι επικοινωνίας στην πατρίδα μας και την ελληνική αστυνομία.

Το ελληνικό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο

-Στην ομιλία σας στο Τζον Τζέι Κόλετζ αναφερθήκατε στο ελληνικό σχέδιο δράσης για τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου. Σε αδρές γραμμές τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο;

-Αυτό που κάνουμε εμείς είναι σε εξελιγμένη μορφή αυτό που από το 2010 η χώρα είχε υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι πρόσφατα δεν το είχε εκτελέσει. Πρώτον: φύλαξη των συνόρων, δεύτερον: δημιουργία σύγχρονων μη αστυνομικών υπηρεσιών που θα κρίνουν τα θέματα ασύλου και προσφυγών.

Επίσης μία σύγχρονη μη αστυνομική υπηρεσία που θα μπορεί να ξεχωρίζει από πού είναι ο κάθε μετανάστης και θα του παρέχει πλήρη πρόσβαση στα δικαιώματά του. Και από εκεί και πέρα προ-αναχωρησιακά κέντρα στα οποία θα οδηγούνται οι μετανάστες, που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην πατρίδα μας και ένας μηχανισμός επιστροφής τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Όλο αυτό το σύστημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί και όταν ολοκληρωθεί η λειτουργία του μέσα στο καλοκαίρι, θα είναι το πλέον σύγχρονο που υπάρχει στην Ευρώπη.

Είναι αυτό που έχει η χώρα μας ως όπλο για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που υπάρχει σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρακαλώ να σημειώσετε ότι η χώρα μας δέχεται πάνω από το 90% των παράνομων μεταναστών. Όλα αυτά ανέφερα στην ομιλία μου σε ένα ειδικό ακροατήριο στο Τζον Τζέι Κόλετζ, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για εμάς καθώς μας βοηθάει στα μεταπτυχιακά της Ελληνικής Αστυνομίας. Μπορούμε από αυτό το κολέγιο που ανήκει στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης να πάρουμε τεχνογνωσία για την μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε στις δομές της αστυνομικής ακαδημίας.

-Έχετε στόχο την αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο-2 και στη βάση αυτή έχετε κάποιο μήνυμα προς τους ευρωπαίους ομολόγους σας;

-Προσπαθώ τους τελευταίους μήνες, αλλάζοντας τη στάση της χώρας για λόγους που είναι αντιληπτοί, να πω στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι το Δουβλίνο-2 είναι ένα παρελθόν και από εκεί και πέρα για την Ελλάδα έχει σημασία να ξεκινήσει από την αρχή η συζήτηση και να γίνει κατανοητό ένα πράγμα: Πρέπει να υπάρχει μια δικλείδα επαναδιανομής. Δηλαδή τους παράνομες μετανάστες, που είναι μετανάστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι της Ελλάδας, πρέπει να τους κατανέμουμε βάση κριτηρίων - έκταση της χώρας, Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, πληθυσμός.

 Δεν μπορεί η Ελλάδα, μια χώρα μικρή και σε κρίση να χειρίζεται το 90%-95% των μεταναστών. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω βρει ευήκοον ους. Οι Ευρωπαίοι ήταν πολύ εύκολοι στο να μας ασκούν κριτική όσο δεν κάναμε τίποτα, αλλά τώρα που κάνουμε τόσα πράγματα μας λένε μεν ένα μπράβο για αυτά που κάνουμε αλλά παριστάνουν ότι μερικά άλλα πράγματα που είναι πιο προχωρημένα ότι δεν τα έχουν.

Έχουμε κάνει μια συμφωνία με την Μάλτα, θα μας στηρίξει η Κύπρος, παλεύουμε για την Ιταλία, προσπαθούμε να συγκροτήσουμε ένα συνολικό μέτωπο. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, αλλά έχουμε υποχρέωση να το παλέψουμε. Έχουμε υποχρέωση για τη χώρα. Η παρούσα διαδικασία, έτσι όπως έχουμε εγκλωβιστεί από τις αβλεψίες του παρελθόντος δεν βοηθάει καθόλου την πατρίδα μας

-Το σχέδιο σας για να γίνουν ασφαλείς οι πόλεις και ιδιαίτερα η Αθήνα, ποιο είναι;

-Το κέντρο της Αθήνας είναι η βιτρίνα μας και είναι η αιχμή της προσπάθειας της ελληνικής αστυνομίας –και όχι η δική μου βέβαια, εγώ είμαι απλώς ο πολιτικός υπεύθυνος σε αυτή την προσπάθεια- με έναν σχεδιασμό αλλεπάλληλων περιπολιών διαφορετικών υπηρεσιών, που αλληλοτέμνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ώστε να μην αφήνουν έδαφος στην εγκληματικότητα. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε υποδεκαεξαπλασιασμό της εγκληματικότητας. Βεβαίως αυτό δεν ισχύει για όλη τη χώρα. Οι δείκτες είναι μειωτικοί αλλά δεν έχουμε πετύχει τόσα ικανοποιητικά αποτελέσματα σε άλλες περιοχές.

Προσπαθούμε λοιπόν να κατακτήσουμε το απόλυτο στο κέντρο της Αθήνας και από εκεί και πέρα με την εμπειρία που θα αποκτήσουμε-γιατί εκεί ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι, θυμάστε την κατάσταση που υπήρχε πριν οκτώ–δέκα μήνες, είχε γκετοποιηθεί. Με την τεχνογνωσία που θα αποκτήσει η ελληνική αστυνομία να μπορέσει να επεκτείνει το παράδειγμα στις υπόλοιπες περιοχές, στα κέντρα των πόλεων.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει επιχειρήσεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Νομίζω ότι είναι σημαντική η μάχη που δίνεται για το κέντρο της Αθήνας. Πιστεύω ότι δίνεται με επιτυχία και μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να δουν τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ντροπή για την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής

-Πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των προβλημάτων από ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή;
-Η Χρυσή Αυγή είναι προϊόν της κρίσης. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, ένα μόρφωμα που είναι εκτός πραγματικότητας σήμερα. Ανήκει σε άθλιους, παλιούς καιρούς. Η ελληνική κοινωνία είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα στρέψει την πλάτη της και θα καταλάβει ότι μόνο μέσα από επιλογές στο πλαίσιο του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και των νόμων μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματά της και προκοπή και στη χώρα και στην Ευρώπη και στον κόσμο, Οφείλω να σας πω ότι όπου κι αν πάει κανείς εκτός Ελλάδος ντρέπεται για την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό πολιτικό τόξο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.