Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για "εμπόριο ελπίδας"


Για ένα ακόμη επεισόδιο της γνωστής σειράς «εμπόριο ελπίδας» επικρίνει την κυβέρνηση το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην ανακοίνωση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου του έτους.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι μια πιο ενδελεχής ματιά στα στοιχεία αποκαλύπτει το σαθρό «λογιστικό» υπόβαθρο των κυβερνητικών θριαμβολογιών, την ουσιαστική ταξική στόχευση του μνημονιακού προγράμματος και τους υπαρκτούς κινδύνους για την πραγματική εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους μήνες που ακολουθούν. Σημειώνεται, επίσης, ότι όσο και να προσπαθούν κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο να εξωραΐσουν την πραγματικότητα, αυτή παραμένει οδυνηρή για την ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το ύψος - ρεκόρ της ανεργίας προκαλούν επιδείνωση στο σκέλος των εσόδων (απόκλιση από τους στόχους 348 εκατομμύρια ευρώ στα προ φόρων έσοδα και 506 εκατομμύρια ευρώ στους έμμεσους φόρους), γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες λήψης νέων μέτρων (ή επέκτασης των υφισταμένων) το προσεχές διάστημα. Προσθέτει ότι σχετικά με την εμφανιζόμενη εξοικονόμηση δαπανών, αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και στον περιορισμό της απαραίτητης χρηματοδότησης για την κάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών, αποδεικνύοντας την ταξική στόχευση του ακολουθούμενου προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, τονίζει η ανακοίνωση, οι φόροι στα νομικά πρόσωπα περιορίζονται στο πρώτο τρίμηνο στα 21 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε επιστροφές φόρων παρελθόντων ετών προς οργανισμούς και επιχειρήσεις συνολικού ύψους 570 εκατομμύρια ευρώ, που ωστόσο «λογιστικά» εξαιρούνται από το ισοζύγιο του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.

Όσον αφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (520 εκατομμύρια ευρώ), αυτή στηρίζεται: -στις μειωμένες επιστροφές φόρων (κατά 467 εκατομμύρια ευρώ), -στα αυξημένα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (κατά 824 εκατομμύρια ευρώ), λόγω των αυξημένων εισροών από την Ε.Ε., -στη μείωση των πρωτογενών δαπανών - μισθοί, συντάξεις, ασφάλιση, κοινωνική προστασία κ.α. (κατά 1,09 δισεκατομμύρια ευρώ), -στη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κατά 671 εκατομμύρια ευρώ). Στα ανησυχητικά μηνύματα συμπεριλαμβάνεται το υψηλό ποσοστό απορρόφησης των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ανέρχεται στο τέλος του Μαρτίου στο 29,6% του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού, (ΙΚΑ 34,4%, ΟΓΑ 30,3%, ΤΑΠ-ΟΤΕ 47,7%, κλπ.).

Αν ληφθούν υπόψη τα ποσοστά ανεργίας, η ανασφάλιστη εργασία και η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, η πίεση για χρηματοδότηση των αναγκών των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες. Το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση, να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητη η τακτική να τοποθετούν τον «καλλωπισμό των αριθμών» πιο πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ οποιαδήποτε σκέψη για λήψη νέων μέτρων μόνο ως παράλογα ανάλγητη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, καθώς οι αντοχές της κοινωνίες έχουν από καιρό εξαντληθεί.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.