Στην Ελλάδα, η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974, ύστερα από επίπονο και συντονισμένο αγώνα που αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα.
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ελονοσίας βρίσκονται περίπου 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός του πλανήτη.
Ο αριθμός των θανάτων από ελονοσία που καταγράφονται κάθε χρόνο ανέρχεται στις 660.000, ενώ πιο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι που ζουν στις φτωχότερες χώρες.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τον μηδενισμό των θανάτων από ελονοσία ως το 2015.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τον μηδενισμό των θανάτων από ελονοσία ως το 2015.
Στην Ελλάδα, η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974, ύστερα από επίπονο και συντονισμένο αγώνα που αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα. Το 2011, όμως, εμφανίστηκε στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας, στην Πελοπόννησο, μία συρροή κρουσμάτων στους κατοίκους χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα. Πριν από το γεγονός αυτό, στη χώρα μας καταγράφονταν 30-50 περιστατικά ανά έτος, που όμως όλα ήταν "εισαγόμενα".
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), με αφορμή την 25η Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας), το ενδεχόμενο "επανεγκατάστασης" της νόσου στον ελλαδικό χώρο είναι πλέον υπαρκτό.
Αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οφείλεται στο ότι: τα κουνούπια που μεταδίδουν τη νόσο κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, η οποία και αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών στις οποίες ενδημεί η νόσος και μπορεί αυτοί να είναι φορείς.
Επίσης, στο ότι, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, έχουμε αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, axortagos.gr
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.