Thursday, April 23, 2015

Επείγουσα επιστολή της Τομεάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κα Φωτεινής Αραμπατζή προς τον Υπουργό κο Αποστόλου για διαχωρισμό του ζωικού κεφαλαίου από τα τοπογραφικά διαγράμματα βοσκοτόπων και παράταση υποβολής των τοπογραφικών

Φωτεινή Αραμπατζή προς Ευάγγελο Αποστόλου:
«Να διαχωριστεί κατεπειγόντως η δήλωση του ζωικού κεφαλαίου στο ΟΣΔΕ από την παράλληλη δήλωση των τοπογραφικών διαγραμμάτων των βοσκοτόπων και να δοθεί παράταση για τα τελευταία»

Τον διαχωρισμό της δήλωσης του ζωικού κεφαλαίου στο ΟΣΔΕ, που λήγει στις 24/04/2015 από την υποχρέωση της τελευταίας στιγμής για την παράλληλη δήλωση των τοπογραφικών διαγραμμάτων των βοσκοτόπων, ζήτησε με κατεπείγουσα επιστολή της προς τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Αραμπατζή.

Η κυρία Αραμπατζή ζητά επιπροσθέτως από τον Υπουργό να δώσει εντολή παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων μέχρι το χρόνο, που θα ολοκληρωθεί από το Υπουργείο η διαδικασία καθορισμού των σχεδίων βόσκησης.

Σημειωτέον ότι η τελευταία λήγει στις 15 Μαΐου 2015 αλλά η ανετοιμότητα, που έχει επιδειχθεί, αναγκάζει τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ζητήσει παράταση 3-4 μηνών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει η κα Αραμπατζή στην επιστολή της: ...

«Μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας οι συνεχείς αλλαγές της τελευταίας στιγμής σχετικά με τη διαδικασία δήλωσης των βοσκοτόπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η από 27/03/2015 απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία υποχρεώνει τους κτηνοτρόφους, από κοινού με τη δήλωση του ζωικού κεφαλαίου του ΟΣΔΕ, να καταθέσουν και σχετική βεβαίωση για τη χρήση των βοσκοτόπων μαζί με το θεωρημένο τοπογραφικό διάγραμμα.

Επιπροσθέτως, με συνεχείς διευκρινιστικές εγκυκλίους του, το Υπουργείο μεγεθύνει τη γραφειοκρατία για την υποβολή των δηλώσεων αφού, σύμφωνα με απόφαση της τελευταίας στιγμής (20 Απριλίου) του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Τσιρώνη, καθίσταται επιπροσθέτως υποχρεωτική η βεβαίωση των κατά τόπους αρμοδίων δασικών αρχών, γιατί μόνον αυτές θα καθορίσουν τον χαρακτηρισμό των βοσκοτόπων».

Η κυρία Αραμπατζή στηλιτεύει το γραφειοκρατικό αλαλούμ των αποφάσεων, που πρακτικά καθιστούν αδύνατη την ορθή υποβολή των δηλώσεων, επισημαίνει το επιπλέον υψηλό κόστος των τοπογραφικών διαγραμμάτων, που θα αναγκαστούν να επωμιστούν οι κτηνοτρόφοι σε μία εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία και καταδικάζει την αβελτηρία του Υπουργείου να ενημερώσει εγκαίρως αρμόδιους φορείς και κτηνοτρόφους. 
Η Σερραία Βουλευτής θέτει την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου προ των ευθυνών της καθώς η ορθή υποβολή  των δηλώσεων ΟΣΔΕ είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων στον πολύπαθο κλάδο της κτηνοτροφίας.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εξαιρετικά επείγον
Αθήνα 23-4-2015


Προς
Τον Αναπλ. Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης
κ. Ευάγγελο Αποστόλου

ΘΕΜΑ: Αυτονόμηση των δηλώσεων ζωικού κεφαλαίου από τα τοπογραφικά διαγράμματα και παράταση υποβολής των τελευταίων

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας οι συνεχείς αλλαγές της τελευταίας στιγμής σχετικά με τη διαδικασία δήλωσης των βοσκοτόπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η από 27/03/2015 απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία υποχρεώνει τους κτηνοτρόφους, από κοινού με τη δήλωση του ζωικού κεφαλαίου του ΟΣΔΕ, να καταθέσουν και σχετική βεβαίωση για τη χρήση των βοσκοτόπων μαζί με το θεωρημένο τοπογραφικό διάγραμμα.

Επιπροσθέτως, με συνεχείς διευκρινιστικές εγκυκλίους του, το Υπουργείο μεγεθύνει τη γραφειοκρατία για την υποβολή των δηλώσεων αφού, σύμφωνα με απόφαση της τελευταίας στιγμής (20 Απριλίου) του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Τσιρώνη, καθίσταται επιπροσθέτως υποχρεωτική η βεβαίωση των κατά τόπους αρμοδίων δασικών αρχών, γιατί μόνον αυτές θα καθορίσουν τον χαρακτηρισμό των βοσκοτόπων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει η κατά τόπους αρµόδια δασική αρχή (∆ασαρχείο ή ∆/νση ∆ασών άνευ ∆ασαρχείου) να πληροφορεί, για την έκταση για την οποία ο ενδιαφερόµενος προσκοµίζει τοπογραφικό διάγραµµα εξαρτηµένο κατά ΕΓΣΑ 87, αν η έκταση δύναται να χρησιµοποιηθεί ως βοσκότοπος.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το Υπουργείο, δεν έχει καθορίσει ακόμη τα σχέδια βόσκησης, η προθεσμία συγκρότησης των οποίων λήγει στις 15 Μαΐου ζητώντας παράταση 3-4 μήνες.

Όπως είναι φανερό, οι παραπάνω αποφάσεις προκαλούν δυστυχώς ανυπέρβλητα χρονικά εμπόδια στη διαδικασία υποβολής δήλωσης ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, αφού, η καταληκτική προθεσμία της 24ης Απριλίου, που δίνεται για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, προκαλεί ασφυκτική και άδικη πίεση χρόνου, χωρίς καμία υπαιτιότητα των ίδιων των κτηνοτρόφων, στους οποίους προστίθεται ένα επιπλέον υψηλό κόστος για τα τοπογραφικά διαγράμματα, σε μία εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Επιπροσθέτως, οι συγκεκριμένες αποφάσεις  αγνοούν προφανώς το γεγονός ότι είναι πρακτικά αδύνατο τα Δασαρχεία να μπορέσουν να εκδώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις την τελευταία στιγμή, δηλαδή σε 3 μόνον ημέρες, πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν συσσωρευμένες εκκρεμότητες ετών και τεράστια έλλειψη προσωπικού και εγείρει για τον λόγο αυτό εύλογες ανησυχίες για τον κίνδυνο να χαθούν οι σχετικές επιδοτήσεις για τους κτηνοτρόφους μας.

Ως εκ τούτου:

Επειδή δεν υπήρξε ουδεμία πρωθύστερη ενημέρωση του κτηνοτροφικού μας κόσμου προκειμένου εγκαίρως να προετοιμαστεί για αυτή την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στις διαδικασίες προκειμένου να λάβουν βεβαιώσεις χρήσεως γης

Επειδή την αβελτηρία του Υπουργείου να ενημερώσει εγκαίρως τους αρμόδιους φορείς και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους δεν μπορεί να την πληρώνει ο ίδιος ο κτηνοτρόφος

Επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι παντελώς ανέτοιμες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, να εκδώσουν σε τόσο ασφυκτικά μικρό χρονικό διάστημα τις σχετικές βεβαιώσεις

Επειδή υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι επιδοτήσεις και να πληγεί βαρύτατα ο ήδη πολύπαθος κλάδος της κτηνοτροφίας

Ζητούμε όπως κατ’ ελάχιστον και κατεπειγόντως, δώσετε εντολή παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων μέχρι το χρόνο καθορισμού των σχεδίων βόσκησης και παράλληλα η δήλωση ζωικού κεφαλαίου που λήγει αύριο (24 Απριλίου 2015) να γίνει ανεξάρτητα από τη δήλωση για τα τοπογραφικά διαγράμματα των βοσκοτόπων.

Ζητούμε τέλος, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο προκειμένου να διευκολυνθούν οι περιφέρειες να συντάξουν τις μελέτες βοσκοϊκανότητας για να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι ποια βοσκοτόπια είναι επιλέξιμα και ποια όχι.
Αναμένοντας τις ενέργειες σας.                        
Φωτεινή Αραμπατζή 
Βουλευτής Σερρών –

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΝΔ


1 comment:

  1. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ανετοιμότητα και η γραφειοκρατία είναι οι μεγάλοι εχθροί της Ελλάδας. Η βουλευτης και τομεάρχης αγροττικής ανάπτυξης της ΝΔ κα Φωτεινή Αραμπατζή με την ευαισθησία που τη διακρίνει σε ό,τι αφορά τα αγροτικά ζητήματα παρεμβαίνει στοχευμένα για το καλό της χώρας και των πολιτών.

    ReplyDelete

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.