Saturday, April 16, 2016

Ο Πάπας επέστρεψε στο Βατικανό με 12 πρόσφυγες από τη Λέσβο

Μετά από μια επίσκεψη σε έντονα συγκινησιακό κλίμα στη Λέσβο, το Σάββατο, ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στο Βατικανό με 12 μουσουλμάνους πρόσφυγες από τη Συρία, μεταξύ των οποίων και 6 παιδιά.

Πρόκειται για  τρεις οικογένειες, δύο από τη Δαμασκό και μια από την πόλη Ντέι Αλ Ζουρ, τα σπίτια των οποίων βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Οι πρόσφυγες που ακολούθησαν τον Πάπα πίσω στη Ρώμη, επιλέχθηκαν από κλήρωση κι ύστερα από παράκληση του Πάπα να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Οι πρόσφυγες αυτοί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα φιλοξενηθούν από την Καθολική Εθελοντική Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου με έδρα τη Αιώνια Πόλη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθηνε από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους τρεις κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».
Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το χοτ σποτ της Μόριας ζητούν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.
Επίσης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ' αυτή την κρίση. Και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες γευμάτισαν με τρεις οικογένειες προσφύγων. Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.
«Δεν είστε μόνοι σας», ήταν το μήνυμα του Πάπα προς τους πρόσφυγες, κατά την ομιλία του στη Μόρια. Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο».
«Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας, ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση». «Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να μιλήσουμε στο όνομα σας ως άνθρωποι της πίστης».
«Ταξιδέψαμε εδώ για να ακούσουμε τις φωνές σας και να σας κοιτάξουμε στα μάτια», «όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπα σας, δεν βλέπουν τα παιδιά σας», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, αλλά μιας θάλασσα ειρήνης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι με την επίσκεψή μας «ενώνουμε τις φωνές μας για να στηρίξουμε τους ξεριζωμένους». «Μόνοι όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο», είπε και τόνισε ότι καμαρώνει για τους Έλληνες που παρά τις δικές τους δυσκολίες κάνουν τον «Γολγοθά» των προσφύγων ελαφρύτερο.
Λίγο πριν την αναχώρηση οι τρεις Αρχιερείς έγραψαν σε βιβλίο για το νησί που μπορεί να περηφανεύεται πως παγκόσμια είναι «το νησί της Ειρήνης, της αλληλεγγύης και της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιών».
Το μήνυμα του Πάπα στα ελληνικά σ' αυτή τη «νέα σελίδα στην ιστορία της Λέσβου» γράφει:

«Συγχαίρω τους κατοίκους του νησιού της Λέσβου για το παράδειγμα της αλληλεγγύης που έδειξαν στην αντιμετώπιση των αφίξεων των προσφύγων στο νησί. Πολλές ευχές, ειρήνη, και ο Χριστός να σας ευλογεί».

«Εις ευλογίαν και ανάμνησιν μιας ιστορικής ημέρας» γράφει ο Πατριάρχης. Και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών συμπληρώνει: «Μια ημέρα ανάστασης. Ευχαριστίες πολλές».
Συνάντηση με Τσίπρα
Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες κατευθύνθηκαν προς τη Μόρια αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μεταξύ τους συναντήσεων κατά τις οποίες επανέλαβαν την ανάγκη της ενεργοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης.
O Πάπας εφτασε στη Λέσβο, στις 10:15 το πρωί. Τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, oι οποίοι νωρίτερα είχαν σύντομη συνάντηση στον αερολιμένα του νησιού.
Ο Ποντίφικας εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στην αντιμετώπιση του πρσφυγικού και σημείωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.
«Ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη», προς τους πρόσφυγες, τόνισε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Πάπα.
«Και είμαι υπερήφανος γι' αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.
Γι' αυτό, είπε, «θεωρώ ότι η επίσκεψη σας είναι ιστορική και σημαντική» και τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του.
Με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNN  επισήμανε τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Λέσβο.
Η μεγάλη σημασία της επίσκεψης κατά τον πρωθυπουργό έγκειται σε τρεις κυρίως λόγους: Ειδικότερα, αναδεικνύει την παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού ζητήματος.
Επίσης, το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σημαίνει ότι αποτελεί το επίκεντρο και τη χώρα εκείνη που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Επιπλέον, η ενέργεια του Πάπα Φραγκίσκου να πάρει μαζί του στο Βατικανό πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα (σ.σ. οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα πριν από τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου), είναι ένα μήνυμα προς όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη και ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ανοικτή για όσους χρήζουν της προστασίας της.
Αμέσως μετά τον Πάπα, για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα αναχωρήσει με ιδιωτική πτήση για την Κομοτηνή νωρίς το απόγευμα.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ), kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.