Thursday, April 28, 2016

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μάρκο Μπόλαρη με τους μελισσοκόμους της Καλύμνου

Την Παρασκευή 22.04.2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Γαβαλά και μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θυμαρίσιου Μελιού Καλύμνου "Θυμαρίτης" καθώς και το Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, όπου τέθηκε το θέμα προστασίας της παραγωγής του μελιού. Συγκεκριμένα, οι μελισσοκόμοι της Καλύμνου:


α) ζήτησαν να αναγράφονται πάνω στην κάθε συσκευασία μελιού πλην του τυποποιητή, το όνομα και ο κωδικός παραγωγού από το Μελισσοκομικό Μητρώο,
β) κατέθεσαν επίσης σκέψεις και προτάσεις για την τυποποίηση και τη διακίνηση  με στόχο τη μη παραπλάνηση του καταναλωτή.
γ) εξέφρασαν την επιθυμία να αναδειχθεί  μία καινούργια κατηγορία μελιού: το έξτρα θυμαρίσιο με ποσοστό των γυρεόκοκκων θυμαριού άνω του 60%.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός πρότεινε την καθετοποίηση της παραγωγής ως μέσο ανάπτυξης του κλάδου καθώς και την οργάνωση σε δομές όπως οι ομάδες, οργανώσεις παραγωγών, συνεταιρισμούς κλπ. Επίσης, ζήτησε την επιστημονική τεκμηρίωση  των προαναφερθέντων και στην περίπτωση θετικών ευρημάτων την κατάθεση φακέλου  Ονομασίας Γεωγραφικής Ένδειξης.  
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες υπογραφείσες αποφάσεις που αφορούν τη μελισσοκομία και συγκεκριμένα:
α) την απόφαση για την υλοποίηση της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων για το έτος 2016».
β) την απόφαση για την έγκριση των δαπανών της δράσης 1.2 «Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας-Melinet» και της δράσης 6.1 «Εφαρμοσμένη Έρευνα» για το έτος 2016.
γ) την απόφαση για την υλοποίηση της δράσης 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας για το έτος 2016».

Το Πρόγραμμα Βελτίωσης Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας είναι τριετές και υλοποιείται σε ετήσια βάση από 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Για το έτος 2016 η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 5.750.000 €, η οποία βαρύνει κατά 50% το ΕΓΤΠΕ – Τμήμα Εγγυήσεων και κατά 50% τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook:

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.