Wednesday, April 27, 2016

Επιλύθηκε το πρόβλημα των ελληνικών εξαγωγέων ακτινιδίων με την αποδοχή από την κινεζική αρμόδια αρχή του ελληνικού αιτήματος

Πριν από λίγες ημέρες η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πληροφορήθηκε από τους εξαγωγείς που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εξαγωγέων νωπών καρπών ακτινιδίων στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ότι η αρμόδια υπηρεσία φυτοϋγείας της Κίνας AQSIQ με αφορμή την περίπτωση της Ν. Ζηλανδίας η οποία εξήγαγε «ακτινίδια σε τσαμπιά» (baby Kiwi - Actinidia arguta) χωρίς αυτό να προβλέπεται στο πρωτόκολλο μεταξύ τους, εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των σημείων εισόδου της που αφορούσαν την πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων σε ισχύ με Τρίτες χώρες.

Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανακύψει σχετικό θέμα με τα Ελληνικά ακτινίδια. Συγκεκριμένα στο από 24 Νοεμβρίου 2008 «Πρωτόκολλο φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελληνική Δημοκρατία στην Κίνα μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» αναγράφεται ως επιστημονικό όνομα για τους νωπούς καρπούς ακτινιδίων που εξάγονται στην Κίνα το Actinidia chinensis.
Επισημαίνεται ότι  η Ελλάδα εξάγει από το 2008 στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας   ως επί το πλείστον την πρασινόσαρκη ποικιλία Hayward  η οποία ανήκει στο είδος Actinidia deliciosa και σε πολύ μικρότερο ποσοστό την κιτρινόσαρκη ποικιλία Soreli η οποία ανήκει στο είδος Actinidia chinensis σύμφωνα με την σύγχρονη ονοματολογία του είδους ως εκ τούτου δεν πρόκειται για εισαγωγή καινούριου φυτικού προϊόντος και δεν συνιστά έναρξη διαπραγματεύσεων επί του υπάρχοντος πρωτοκόλλου αλλά επικαιροποίησης του.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία εξηγούσε το πρόβλημα και τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής των ελλήνων εξαγωγέων νωπών ακτινιδίων. Η υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Πεκίνο (η οποία και προέβη σε διαπραγμάτευση με την κινεζική πλευρά καθώς και επίδοση σχετικής ρηματικής διακοίνωσης προς το Κινεζικό Υπουργείο εμπορίου) συνάντησε τους αντίστοιχους υπαλλήλους της κινεζικής αρμόδιας αρχής στην 11η σύνοδο για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα (CPM11) και επετεύχθη η διευθέτηση του θέματος για την τρέχουσα εξαγωγική περίοδο 2015-2016. Παράλληλα διετύπωσε την άποψη για τροποποίηση της τεχνικής προδιαγραφής του πρωτοκόλλου έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του και οι δύο ποικιλίες ακτινιδίου με την ισχύουσα σήμερα ονοματολογία.
Οι παραπάνω προσπάθειες οδήγησαν στην επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου φυτουγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα. Συγκεκριμένα στα φορτία τα οποία αναχωρούν με ημερομηνία μεταγενέστερη της 1ης Απριλίου θα πρέπει να ακολουθείται το υπογεγραμμένο πρωτόκολλο όπου και αναφέρεται μόνο  η επιστημονική ονομασία Actinidia chinensis.

Ακολούθησε ρηματική διακοίνωση της αρμόδιας κινεζικής αρχής προς την ελληνική πλευρά όπου αναφέρεται ότι το ελληνικό αίτημα για τροποποίηση του διμερούς πρωτοκόλλου καθώς και ότι από 20 Απριλίου 2016 σε όλα τα φορτία ακτινιδίων που προέρχονται από την Ελλάδα και έχουν φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό το οποίο αναφέρει την ποικιλία είτε ως Actinidia chinensis είτε ως Actinidia deliciosa, θα επιτρέπεται η εισαγωγή τους στην Κίνα (ήδη έχουν ενημερωθεί όλα τα τελωνεία της Κίνας να εφαρμόζουν αυτή την νέα ρύθμιση).

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.