Tuesday, April 26, 2016

26 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

World IP Day 2016
Digital Creativity: Culture Reimagined
Στις 26 Απριλίου
 Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
γιορτάζουμε την ψηφιακή δημιουργικότητα
Το 2000, τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) καθόρισαν την 26η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το παγκόσμιο κοινό για τα δικαιώματα των καινοτόμων και των δημιουργών.
Γι’ αυτό το λόγο, στις 26 Απριλίου κάθε χρόνο μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε το ρόλο της διανοητικής ιδιοκτησίας στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας.  Εορτάζουμε τις ευρεσιτεχνίες, τα βιομηχανικά σχέδια, τα εμπορικά σήματα, τα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα και όλα τα άλλα πνευματικά δημιουργήματα αλλά και τους δημιουργούς τους και τους αναγνωρίζουμε τη συμβολή τους στην παγκόσμια οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη.
Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), ορίζει ένα ιδιαίτερο θέμα στο οποίο αφιερώνεται η ημέρα.
Το 2016 εορτάζουμε την ψηφιακή δημιουργικότητα.
Με θέμα «Digital Creativity: Culture Reimagined»

Ταινίες, τηλεόραση, μουσική, βιβλία, τέχνη, βίντεο-παιχνίδια -πολιτιστικά έργα με λίγα λόγια-, όλα έχουν εδώ και πολύ καιρό ξεπεράσει τα σύνορα. Αλλά η εποχή του WiFi μεταμορφώνει το πώς η ανάλωση του πολιτισμού δημιουργείται, διανέμεται και απολαμβάνεται σε αγορές που επεκτείνονται πολύ πιο πέρα από εθνικά σύνορα. Ολοένα και πιο προσβάσιμες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αφήσει πίσω φυσικούς περιορισμούς, τοποθετώντας έναν κόσμο διαπολιτισμικής συνεργασίας στα χέρια κάθε καλλιτέχνη και δημιουργού, τροφοδοτώντας τη φαντασία με νέους τρόπους. Και με αυτή την άνθιση της ψηφιακής δημιουργικότητας έρχεται η ευλογία στον ψηφιακό καταναλωτή. Διαβάζουμε, παρακολουθούμε και ακούμε τα έργα αμέτρητων δημιουργών σε όλο τον κόσμο, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με όποιον τρόπο θέλουμε.
Επαναπροσδιορισμός πολιτισμού – πώς τον δημιουργούμε, πώς  έχουμε πρόσβαση σ΄ αυτόν και πώς τον χρηματοδοτούμε, όλα αυτά δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Και η πρόκληση για ένα ευέλικτο και προσαρμοσμένο σύστημα Διανοητικής Ιδιοκτησίας είναι για να εξασφαλίσει στους καλλιτέχνες και τη δημιουργική βιομηχανία στο ψηφιακό μας σύμπαν, τους κατάλληλους  όρους πληρωμής για την εργασία τους, έτσι ώστε αυτοί να συνεχίσουν να δημιουργούν.

Σχετικά με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ):
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. O OBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο.


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.