Monday, April 25, 2016

Το 1ο Ετήσιο Ιρακινό Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα

Στο 1ο “Ετήσιο Ιρακινό Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων” παρευρέθη σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης, το οποίο διεξάγεται στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο, 22 Απριλίου 2016.
Στο Φόρουμ με θέμα «Ιράκ και Ευρώπη: Συνεργασία και Ανάπτυξη» συμμετέχουν ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ιράκ, κ. Sharwan Kamil S. Alwaely, o Αντιπρόεδρος της Γενικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Γεωργίας των αραβικών χωρών και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εμπορίου της Βαγδάτης, κ. Jaafar Rasool Al-Hamadani, ο Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας και Ορυκτών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, οι Πρέσβεις των αραβικών κρατών στη χώρα, υπηρεσιακά στελέχη ιρακινών Υπουργείων, καθώς και επιχειρηματικός κόσμος από το Ιράκ, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για B2B συναντήσεις.

Στην ομιλία του ο Υπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ιράκ, κ. Fuad Masum, για την επιλογή της Αθήνας για το 1ο “Ετήσιο Ιρακινό Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων”, το οποίο έθεσε υπό την αιγίδα του. Ο κ. Μπόλαρης επαίνεσε επίσης το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης για τις πρωτοβουλίες που παίρνει και τις δραστηριότητές του, συνεισφέροντας σημαντικά στη σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο για περισσότερο από τριάντα έτη και καλωσόρισε τους Άραβες Πρέσβεις, τους Προέδρους των αραβικών Επιμελητηρίων, τους επιχειρηματίες, Άραβες και Έλληνες, και τους λοιπούς Ευρωπαίους. Η διεξαγωγή του πρώτου αυτού Φόρουμ στην Αθήνα αντικατοπτρίζει τις βαθιές και ιστορικά ριζωμένες σχέσεις Ελλάδος – Ιράκ, όπως επίσης και τη σημερινή άψογη συνεργασία μας και τη σύγκλιση απόψεων σε περιφερειακές και διεθνείς πλατφόρμες. Το Ιράκ είναι πολύ σημαντικός εταίρος της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή όσον αφορά στις εμπορικές σχέσεις και στηριζόμαστε σε αυτό για το πετρέλαιο και τα προϊόντα του. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπόλαρης, όπως το μωσαϊκό απαρτίζεται από πολλά ψηφιδωτά, μικρά και μεγάλα, έτσι και στο εμπόριο χρειάζονται όλα τα προϊόντα, μεγάλης, μεσαίας και μικρής αξίας. Τα τελευταία δε, συνιστούν προπομπό επιτυχημένων συνεργασιών μεγάλων έργων. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, εκτός των συμφωνιών επιτυχημένων συνεργασιών επί δεκαετίες μεταξύ των δύο κρατών για ενέργεια, πετρέλαιο και κατασκευαστικά έργα, μπορούν να εντατικοποιηθούν εκατέρωθεν οι εισαγωγές – εξαγωγές προϊόντων, π.χ. φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και τρόφιμα (λάδι, ελιές, φρούτα, τυροκομικά, ρύζι, κρέατα, παιδικές τροφές, κτλ.), ανάμεσα στα δύο κράτη.
Στη συνέχεια ο Υπουργός κάλεσε τον ομόλογό του από το Ιράκ μαζί με ιρακινή αποστολή να επισκεφτούν την Ελλάδα προς ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών στον αγροτικό τομέα και μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ελληνικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις σε θέματα που αφορούν τόσο στην καλλιέργεια, όσο και στην επεξεργασία τροφίμων, στην οποία η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Με ένα από κοινού στρατηγικό σχέδιο θα μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των επιχειρηματικών μας επαφών προς όφελος και των δύο πλευρών.
Σημειώνεται ότι οι θεματικές ενότητες που καλύπτει το Φόρουμ είναι οι ακόλουθες:
·        Επενδυτικές Ευκαιρίες του Ιράκ και Επιχειρηματικό Περιβάλλον
·        Βιομηχανία Πετρελαίου και Ανανεώσιμης Ενέργειας στο Ιράκ
·        Κατασκευαστικά Έργα και Έργα Υποδομών στο Ιράκ
·        Μεταφορά τεχνολογίας και Επαγγελματική Εκπαίδευση



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.