Saturday, April 30, 2016

Παραχώρηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των Ιαματικών Πηγών Νιγρίτας- Θερμών στον Δήμο Βισαλτίας

Μετά από απόφαση της   ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΤΑΔ Α.Ε.). που ελήφθη την Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 και με τη σύμφωνη γνώμη του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. παραχωρήθηκε για τα επόμενα 25 χρόνια (με προοπτική ανανέωσης) η χρήση    των Ιαματικών Πηγών Νιγρίτας- Θερμών  στον Δήμο Βισαλτίας

Η Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρετίζει την απόφαση αυτή, την αξιολογεί ως  εξαιρετικά θετική εξέλιξη  και εκτιμά ότι η αναμόρφωση και αξιοποίηση  των λουτρών μπορεί να σημάνει  την απαρχή μιας νέας προσπάθειας ανάπτυξης της Βισαλτίας, αφήνοντας πίσω μια ζημιογόνα παρατεταμένη περίοδο παρακμής, και απαξίωσης και εγκατάλειψης των Ιαματικών Πηγών  Νιγρίτας .

Η απαξίωση του φυσικού πόρου, διαχρονικά και συστηματικά, οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους και ελλείμματα που έχουν περισσότερο να κάνουν με την πελατειακή αντίληψη για τον ρόλο του κράτους και της αυτοδιοίκησης που επικράτησε μεταδιδακτορικά στην χώρα.
Οι κομματικές εξαρτήσεις, η πρόσδεση σε, κάθε φορά συγκεκριμένα ανάλογα με τη συγκυρία, οικονομικά συμφέροντα, η διάβρωση και κομματικοποίηση του διοικητικού μηχανισμού, η καθήλωση της αυτοδιοίκησης σε ρόλο κομπάρσου, αποτελούν βασικές αιτίες για την κατάσταση αυτή.
Με αυτήν την έννοια, η απαξίωση αυτή, υπήρξε σκόπιμη και, σε κάθε περίπτωση, βόλευε ώστε να καταλήξουμε στα μέχρι πρότινος δεδομένα όπου η παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές προβάλλονταν ως η μοναδική λύση προς αξιοποίηση. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου μετά την απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ιαματικός –θερμαλιστικός τουρισμός ευεξίας, θα παίξει ένα σημαντικότατο ρόλο διεκδικώντας εν δυνάμει 20-24 εκατομμύρια πολιτών που διακινούνται για τον σκοπό αυτό
Η παραχώρηση από την κυβέρνηση των πηγών στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούσε πάγια και χρόνιο αίτημα των πολιτών και των φορέων της Βισαλτίας  αλλά και της ίδιας της Ν.Ε. ΣΕΡΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων οι προσπάθειες δικαιώνονται
Η Ν.Ε. θεωρεί ότι  αξιοποίηση των πηγών, πρέπει να γίνει από την τοπική κοινωνία με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της κοινωνικής – συνεταιριστικής οικονομίας, και με κύριους στόχους την προστασία, ανάδειξη, ανάπτυξη και διαχείριση των πηγών και την αναδιανομή των πλεονασμάτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής παραγωγικής βάσης και της απασχόλησης.
Η εξέλιξη των παραγωγικών μέσων και των νέων τεχνολογιών επιτρέπει σήμερα επιτρέπει σήμερα στην τοπική κοινωνία να οργανώσει πολύ καλύτερα συνεταιριστικά εγχειρήματα και εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας, με τη συμμετοχή,  της αυτοδιοίκησης, ώστε ο πόρος του ιαματικού νερού να αποδίδεται σε όλους και τα πλεονάσματα να αναδιανέμονται στην τοπική κοινωνία.
Στην προοπτική αυτή σημαντικό ρόλο μπορεί και πρέπει  να διαδραματίσει ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ, ΣΥΝ.ΠΕ.  που αποτελεί πρωτοποριακή  και καινοτόμα πρωτοβουλία 500 και πλέον πολιτών της Βισαλτίας.
Η Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ  θα αναλάβει κάθε αναγκαία πολιτική πρωτοβουλία  για την στήριξη και την επιτυχία της προσπάθειας που μόλις τώρα ξεκινά .
Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.