Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης σε Ημερίδα για το «Σχέδιο Γιούνκερ»

O Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο Αθηνών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με θέμα την ενημέρωση γύρω από το «Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ» για την Ευρώπη.
Ο Υφυπουργός ανέφερε τους βασικούς πυλώνες στους οποίους βασίζεται το «Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη» ή «Σχέδιο Γιούνκερ» και τόνισε ότι στόχος του σχεδίου θα πρέπει να είναι να ξεπερασθεί η τάση αποεπένδυσης που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στο σύνολο της Ευρώπης, μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον έντονων προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Υφυπουργός περιέγραψε τους στόχους της κυβέρνησης αναφορικά με την αξιοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ από την Ελλάδα, τονίζοντας πως ήδη μια σειρά από προτάσεις έργων εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας και από αυτή την διαδικασία προ-επιλέχθηκαν 42 έργα συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,4 δισ. ευρώ, τα οποία πληρούν τα κριτήρια επιλογής του Κανονισμού και εναρμονίζονται με βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που χαράσσει η κυβέρνηση: έργα μεσαίας και μεγαλύτερης κλίμακας και υψηλής προστιθέμενης αξίας με ισχυρά εξωστρεφή χαρακτηριστικά που δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και έχουν ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τα προ-επιλεγέντα έργα, είτε εμπλοκής Δημοσίου είτε αμιγώς ιδιωτικά, αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT), της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας (RDI) και των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων. Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή των έργων αυτών προς ανάρτηση στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων (ΕΠΕΕ), καθώς επίσης και ότι τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει την υπαγωγή όσων επενδυτικών προτάσεων προορίζονται για το «Σχέδιο Γιούνκερ» σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (Fast Track), ώστε να επιταχυνθεί η ωρίμανση των έργων.

Σήμερα το απόγευμα, ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, για να συζητήσουν αναλυτικότερα τη μεγαλύτερη προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα μέσω της αξιοποίησης του «σχεδίου Γιούνκερ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.