Saturday, May 28, 2016

Προκήρυξη της EFSA για την ανανέωση των μελών δύο επιστημονικών ομάδων της (ΑΝS και CEF)

Η EFSA έχει δημοσιεύει προκήρυξη για την ανανέωση των μελών δύο επιστημονικών ομάδων της. Την ομάδα για τα πρόσθετα τροφίμων και τις πηγές θρεπτικών συστατικών που προστίθενται στα τρόφιμα (ANS) και την ομάδα για τα υλικά επαφής με τρόφιμα, τα ένζυμα, τα αρτύματα και τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας (CEF).
Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα στελεχώσουν τις δύο επιστημονικές ομάδες από την 1η Ιουλίου 2017.
Ειδικότερα, η ομάδα ANS εξετάζει ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια της χρήσης πρόσθετων υλών στα τρόφιμα, πηγών θρεπτικών ουσιών και άλλων ουσιών που προστίθενται σκοπίμως στα τρόφιμα, όπως φυτά και φυτικά εκχυλίσματα.

Οι εμπειρογνώμονες της ομάδας CEF ειδικεύονται στην εκτίμηση ενζύμων στα τρόφιμα, αρτυμάτων, χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών ή άλλων υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, καθώς και στην εκτίμηση των μεθόδων και των βοηθητικών μέσων επεξεργασίας. Το έργο των δύο επιστημονικών ομάδων αφορά ουσίες που αξιολογούνται από την EFSA πριν εγκριθεί η χρήση τους στην Ευρώπη.
Η EFSA αναζητά για τη στελέχωση των δύο ομάδων επιστήμονες με τις ακόλουθες ειδικότητες:
•    Αξιολόγηση επικινδυνότητας χημικών κινδύνων και αξιολόγηση ασφάλειας προσθέτων των τροφίμων ή ουσιών φυτικής προέλευσης στα τρόφιμα και ενζύμων τροφίμων, αρωματικών ουσιών και χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως υλικά για την συσκευασία τροφίμων.
•    Τοξικολογία, συμπεριλαμβανομένης της υπο-χρόνιας και χρόνιας τοξικότητας, γονοτοξικότητας, αναπτυξιακή και αναπαραγωγική τοξικότητα, αλλεργιογένεση και ανοσοτοξικότητα. 
•    Δοκιμές τοξικότητας σε πειραματόζωα και εναλλακτικές λύσεις για τις δοκιμές τοξικότητας σε ζώα
•    Τοξικοκινητικότητα και τοξικοδυναμική ουσιών
•    Χημεία (οργανική, ανόργανη, αναλυτική και συνθετική)
•    Εκτίμηση της έκθεσης και έρευνες κατανάλωσης
•    Τεχνολογία τροφίμων (διαδικασίες παραγωγής και χρήσης προσθέτων τροφίμων και βοηθητικών μέσων επεξεργασίας)
•    Μικροβιολογία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της  βιοτεχνολογίας ενζύμων με τη χρήση γενετικώς τροποποιημένων μικροοργανισμών (CEF)
•    Εκτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων των χημικών προϊόντων (CEF)
•    Διατροφή (ANS)
•    Επιδημιολογία
Ο κύριος όγκος των εργασιών των δύο ομάδων συνίσταται σε αξιολογήσεις αιτήσεων που υποβάλλονται από τον κλάδο σχετικά με συστατικά και συσκευασίες τροφίμων.
Οι δύο αυτές ομάδες εμπειρογνωμόνων είναι υπεύθυνες για μεγάλο μέρος των εργασιών της EFSA στον τομέα των ρυθμιζόμενων προϊόντων, το δε πρόγραμμά τους έχει πολλές προκλήσεις.

Οι εργασίες της ομάδας ANS κατά τα επόμενα έτη θα εστιαστούν στο πρόγραμμα επαναξιολόγησης των πρόσθετων υλών στα τρόφιμα, ιδίως των γαλακτοματοποιητών, των σταθεροποιητών, των πηκτικών και των γλυκαντικών ουσιών.

Ένα από τα κύρια καθήκοντα των εμπειρογνωμόνων της ομάδας CEF θα είναι η αξιολόγηση των ενζύμων στα τρόφιμα, περιλαμβανομένων των ενζύμων από γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς, με σκοπό την κατάρτιση εγκεκριμένου καταλόγου σε επίπεδο ΕΕ.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων (μέσω του συνδέσμου here )  είναι η 30η Ιουνίου 2016 .
Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευθείτε τον δικτυακό τόπο της EFSA here.

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.