Monday, November 5, 2018

Γιάννης Μαγκριώτης: Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ


Οι διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις στα Βαλκάνια κινδυνεύουν να μετατραπούν σε δημόσιες σχέσεις των ηγετών.
Στα ταραγμένα Βαλκάνια με τους πολλούς εθνικισμούς, τις πολλές εκκρεμότητες, τη θεσμική και οικονομική υστέρηση, είναι καλό να υπάρχουν συνεχείς διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις και συνεργασίες.
Τη στρατηγική αυτήν πρότεινε, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, η χώρα μας το 2003 στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης.


Η ένταξη της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ήταν σε εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, όπως και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις άλλες χώρες.
Η στρατηγική αυτή φέρνει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή και ευνοεί τις χώρες αυτές - φυσικά και την Ελλάδα.
Θεωρώ θετικό ότι τη συνέχισαν οι μετέπειτα κυβερνήσεις, όμως κάποια στιγμή φαίνεται ότι χάνει τη δυναμική της και χρησιμοποιείται για τις δημόσιες σχέσεις των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν.
Για να μην εκφυλιστούν και οδηγήσουν σε τέλμα θα πρέπει να προσεχθούν τρεις παράμετροι:
1. Να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι, τόσο μεσοπρόθεσμοι όσο και μακροπρόθεσμοι, για να μπορούν να υλοποιούνται - και όχι διακηρύξεις καλών προθέσεων μόνο.
2. Να ενεργοποιείται το έμπρακτο ενδιαφέρον της ΕΕ, συνεπώς θα είναι καλό να καλείται και εκπρόσωπος της Κομισιόν, αφού χωρίς την ΕΕ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν.
3. Να προετοιμάζονται σωστά και να μη γίνονται τόσο πυκνά, γιατί δεν προλαβαίνουν να προχωρήσουν αυτά που συμφωνούνται και έρχεται η απογοήτευση.
Η χθεσινή ειχε και δύο θετικά σημεία:
1. Δεν μίλησαν πάλι για σιδηροδρομική και οδική Εγνατία, που θα έφτανε μέχρι την Κωστάντζα της Ρουμανίας και θα τη χρηματοδοτούσαν οι Κινέζοι, μίλησαν λογικά για βελτίωση του οδικού άξονα Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς, όπως και εκσυγχρονισμό της ανάλογης σιδηροδρομικής γραμμής.
Θέλω να θυμίσω ότι το τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Εγνατία ΑΕ με δύο εργολαβίες το 2011 και ακόμη δεν έχουν τελειώσει, όπως και η βελτίωση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Εργοσέ ΑΕ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
2. Η πρόταση της Σερβίας για τη διεκδίκηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2030 από τις τέσσερις χώρες, η οποία όμως είναι λίγο υπερβολική.
Θυμίζω ότι Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου διεκδικήσαμε μαζί με την Τουρκία και το 2003, όταν ξεκίνησε η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά μας το πήρε η Πολωνία με την Ουκρανία.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.