Thursday, July 25, 2013

Άνοιγμα των μικρών καταστημάτων μόνο τις 7 Κυριακές - Παρέμβαση Φωτεινής Αραμπατζή στη Βουλή για νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν δεκτές

Σημαντικές βελτιώσεις που διόρθωσαν, την αρχική «κακοσχεδιασμένη» διάταξη προς όφελος των μικρών καταστημάτων και απέτρεψαν τελικά το συλλήβδην άνοιγμα των Καταστημάτων και τις 52 Κυριακές  στο επίμαχο άρθρο 16 του ΥΠΑΑΝ, κατάφερε η βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. κ. Φωτεινή Αραμπατζή, μαζί με άλλους βουλευτές της συμπολίτευσης, με πληρέστερες και επαρκέστερες αιτιολογήσεις και συνταγματικές αποσαφηνίσεις, που  έγιναν δεκτές.

Η κ. Αραμπατζή, από το βήμα της Βουλής, εξέφρασε τη σθεναρή αντίθεσή της στην πρώτη διατύπωση του επίμαχου άρθρου 16 του  νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών», το οποίο ανοίγει μερικώς την κυριακάτικη αγορά, και πίεσε μαζί με άλλους Βουλευτές της συμπολίτευσης ώστε να γίνουν οι αναγκαίες νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να περιοριστούν οι αντιφατικές ερμηνείες της διάταξης και τα περιθώρια προσφυγών από μέρους των μεγάλων καταστηματαρχών.

Αποτέλεσμα της επαναδιατύπωσης του άρθρου 16 είναι ότι κατοχυρώθηκε το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων μόνο τις 7 Κυριακές του χρόνου, από το αρχικό των 52, που είχε προκαλέσει σάλο ενώ  οποιοδήποτε αίτημα για άνοιγμα περισσότερες Κυριακές θα αποφασίζεται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από τον οικείο Αντιπεριφερειάρχη σε διαβούλευση και συμφωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως Εμπορικοί Σύλλογοι, Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες.   

«Χαίρομαι λοιπόν που,  μετά τον έντονο διάλογο που αναπτύχθηκε και τις αιτιάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που φέρνετε, μιλούμε σήμερα κατ’ αρχάς για προαιρετικό άνοιγμα τις 7 μόνο Κυριακές του χρόνου.  Το προαιρετικό άνοιγμα τις επόμενες Κυριακές μέχρι και τις 52 γίνεται με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη- εδώ θα επανέλθω ως προς τη διασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης- και σε κάθε περίπτωση, σε αντίθεση με το προηγούμενο κείμενο, η μη έκδοση της απόφασης εντός τριμήνου, πέρα από τις ευθύνες, που υπέχει για τον ίδιο, δεν οδηγεί αυτομάτως- κι εδώ είναι το κρίσιμο- στο άνοιγμα των 52, αλλά στο καθεστώς των 7. Αυτό άλλωστε αναφέρει, ότι έπρεπε να γίνει  και η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής επί του νομοσχεδίου.
Να καταστεί όμως απολύτως σαφές, για το επιπλέον άνοιγμα των 7 Κυριακών,  αυτό που φέρατε στη νομοτεχνική βελτίωση, ότι σε περίπτωση παρέλευσης τριμήνου και μη έκδοσης απόφασης από τον Αντιπεριφερειάρχη αυτό θα σημαίνει ότι το δικαίωμα για περαιτέρω άνοιγμα καθίσταται ανενεργό και άρα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και όχι ανοιχτά, όπως στο προηγούμενο κείμενο, τις υπόλοιπες Κυριακές. Έτσι απηχείται και η ratio legis του Νόμου και η κοινωνική συναίνεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην παρέμβασή της, η  Βουλευτής τόνισε τη σημασία να δοθεί η δέουσα προσοχή στις παρατηρήσεις και τις επιφυλάξεις των φορέων της αγοράς, αλλά και στα καταγεγραμμένα αποτελέσματα της απελευθέρωσης του Κυριακάτικου ανοίγματος στις Ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία δεν έχουν στεφθεί πάντα με επιτυχία και οδηγούν πολλές φορές στα αντίθετα αποτελέσματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Και βεβαίως, θα μου πείτε ότι η πολιτική πρέπει να δείχνει το δρόμο και την προοπτική και όχι να ετεροκαθορίζεται. Ωστόσο, σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κι αξιακής κρίσης, όπου η κοινωνική συνοχή κλυδωνίζεται με τη φτώχεια και την ανεργία να δυναμιτίζουν το ήδη εκρηκτικό σκηνικό, θεωρώ ότι οφείλουμε να ακούσουμε πιο προσεκτικά τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη, τη μικρομεσαία επιχείρηση, αυτούς που παράγουν το βασικό εθνικό προϊόν, σε ένα βαθιά υφεσιακό περιβάλλον, με τις υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες να οδηγούν καθημερινά σε λουκέτο δεκάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες.  Και αυτοί είναι κάθετα αντίθετοι κύριε Υπουργέ, κάνοντας λόγο για τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία επιχειρηματική τάξη, που θα επιφέρει τόσο η προσαύξηση του μισθολογικού όσο και του λειτουργικού κυριακάτικου κόστους. Μιλούν μάλιστα συγκεκριμένα στα υπομνήματα που έχουν δώσει στη δημοσιότητα για προσαύξηση του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας κατά 25% και του λειτουργικού κόστους κατά 16,5%»
Σε ό,τι αφορά τον εκπεφρασμένο φόβο των μικρομεσαίων εμπόρων για άνοιγμα των μεγάλων πολυκαταστημάτων τις Κυριακές, η Σερραία Βουλευτής απευθυνόμενη, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είπε:
«Σε ό,τι αφορά το θέμα του εμβαδού τώρα,
Κατ’ αρχάς, το κριτήριο του εμβαδού των καταστημάτων δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή ή θα υπάρχει απόλυτη απελευθέρωση του ωραρίου για όλους, ή για παράδειγμα στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας υπάρχει ο διαχωρισμός τα καταστήματα πάνω από 280 τ.μ. να επιτρέπεται να λειτουργήσουν έξι ώρες συνεχώς μέσα στο διάστημα από 10.00-18.00, ενώ ελεύθερα λειτουργούν τα καταστήματα κάτω από 280 τ.μ.
Γι’ αυτό, και δικαίως, οι φορείς της αγοράς και των καταναλωτών έχουν εκφράσει την εύλογη ανησυχία τους ότι με προσφυγή στο ΣτΕ, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5  του Συντάγματος, τα μεγάλα εμπορικά και οι πολυεθνικές θα καταφέρουν και αυτές νόμιμα να ενταχθούν στη ρύθμιση με τη δικαίωσή τους στο ΣτΕ, όπως ρητά υπογραμμίζει και επιφυλάσσεται στην έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εν απουσία λόγων δημοσίου συμφέροντος, που να αποκλείει τους μεγάλους. Κι εσείς ο ίδιος κύριε Υπουργέ, μάλιστα στην εισήγησή σας στην Επιτροπή δεν αποκλείσατε μια τέτοια πιθανότητα, προσφυγής δηλαδή, είπατε μόνο ότι αν τυχόν συμβεί, θα επανέλθετε με νέα νομοθετική ρύθμιση! Και ρωτώ αυτή η νέα ρύθμιση δεν θα είναι ευάλωτη σε νέα προσφυγή και άρα ακύρωση στο ΣτΕ;»
 Η κ. Αραμπατζή στην ομιλία της υπογράμμισε την αξία της Κυριακάτικης αργίας για την ελληνική οικογένεια και την τέλεση των θρησκευτικών μυστηρίων και την υποχρέωση της πολιτείας να τα προασπίσει.
«Σε σχέση τώρα με το θρησκευτικό συναίσθημα, προς θεού δεν είμαστε ούτε θρησκόληπτοι ούτε οπισθοδρομικοί. Σαφώς, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα μετά τις έντεκα το πρωί μας ικανοποιεί μερικώς και δηλώνει το σεβασμό στην τέλεση του θρησκευτικού καθήκοντος της πλειοψηφίας του ορθόδοξου ελληνικού λαού.

Όμως, μην ξεχνάτε ότι το σύνολο των θρησκευτικών μυστηρίων που κρατούν την οικογένεια και την ούτως ή άλλως τρωθείσα κοινωνική συνοχή τελούνται την Κυριακή, την Κυριακή που καταφέρνει να συγκεντρωθεί η οικογένεια. Και εδώ ακουμπάει η ανάγκη προστασίας της οικογένειας, το δικαίωμα του εργαζόμενου γονιού στην ανάπαυση και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών του.

Είπατε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή αναρωτώμενος: «Είναι λιγότερο Χριστιανοί οι ανθοπώλες, οι ζαχαροπλάστες, που δουλεύουν τις Κυριακές;». Όχι, βέβαια. Είναι απλά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, μιας κοινωνικής και θρησκευτικής συνθήκης και παράδοσης, που την ημέρα της κυριακάτικης αργίας δίνει στην οικογένεια και την κοινωνία την ευκαιρία για συναναστροφή, επαφή και επικοινωνία».

Τέλος, η κ. Αραμπατζή επεσήμανε την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού των τουριστικών και παραθεριστικών περιοχών και την προσθήκη νέων,  και την νομιμοποίηση του ανοίγματος τις Κυριακές στις εν λόγω περιοχές, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, απόφαση που χαρακτήρισε «ευεργεσία» για τις περιοχές και την Εθνική Οικονομία. 

«Συνοψίζοντας και επί του πρακτέου, θα πρέπει να γίνει η εξής βασική διάκριση σε τουριστικές και μη περιοχές. Και επειδή, ευτυχώς, υπάρχουν και οφείλουμε να κινητοποιηθούμε, ώστε να αναπτυχθούν και νέες τουριστικές περιοχές, όπου η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα είναι ευεργεσία, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές και να προσθέσουμε και νέες ακόμη, όπως λιμενικές ζώνες, μαρίνες, αεροδρόμια, σταθμούς, τα ιστορικά και εμπορικά κέντρα των πόλεων και, βεβαίως, τους θερινούς και χειμερινούς προορισμούς. Σ’ αυτές πρέπει να νομιμοποιήσουμε πλήρως τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, γινόμενοι φιλικοί οικοδεσπότες και υπηρέτες στον τουρισμό και τα οφέλη του. Αυτό πρακτικά θα γίνει με την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη με την αναθεωρημένη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 16.»
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.