Sunday, July 28, 2013

Αιματηρές συμπλοκές στην Αίγυπτο

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου μετέδωσε πως άλλοι 4.500 τραυματίσθηκαν στα πρωϊνά βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στα περιθώρια ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οπαδοί του Μόρσι κοντά σε τέμενος του Καΐρου. 
Αιματηρές συμπλοκές στην Αίγυπτο-Τουλάχιστον 120 νεκροί και 4.000 τραυματίες
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κάιρο με τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να "συγκρούονται" με δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, την ώρα που εκπνέει το τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τα επεισόδια κατά τα οποία ο στρατός και η αστυνομία άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ξεπέρασε τους 120.
Περίπου 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια βίας στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου, ανέφερε εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.
«Δεν πυροβολούσαν για να τραυματίσουν, αλλά για να σκοτώσουν», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο εκπρόσωπός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Γκεχάντ ελ Χάνταντ, προσθέτοντας ότι τα θύματα έφεραν τραύματα στο κεφάλι και το στήθος.
Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να επιχειρήσουν να λύσουν τις διαφορές τους στους δρόμους.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο της Υγείας, τους 65 φθάνουν οι νεκροί στις συγκρούσεις σήμερα Σάββατο μεταξύ διαδηλωτών-σωμάτων ασφάλειας, στο Κάιρο, τις οποίες συγκρούσεις οι οπαδοί του ανατραπέντος από τις ένοπλες δυνάμεις ισλαμιστή προέδρου Μόρσι χαρακτηρίζουν μιλώντας στα ξένα μμε ως "ανοικτή επίθεση" σε βάρος τους.
Στο μεταξύ, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον «καταδίκασε σθεναρά» τους θανάτους οι οποίοι σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε επίσημα, νωρίτερα σήμερα, στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στην Αίγυπτο να επιδεικνύουν "αυτοσυγκράτηση" επιδιώκοντας αμφότερες, διαρκώς, "την ειρήνευση".
"Ολα πρέπει να γίνονται, ώστε να αποφεύγεται η δίνη της βίας", αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κε ντ Ορσέ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας ταυτοχρόνως και την προτροπή, η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη βορει-οαφρικανική χώρα να γίνει με την ελάχιστη δυνατή χρονική καθυστέρηση.
Εν τω μεταξύ λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που απηύθυναν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα για να αποδεχθεί ένα οδικό χάρτη που θα προσδιορίζει «την επόμενη ημέρα» για την χώρα.
Ο στρατός έχει υπονοήσει ότι αν η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν υιοθετήσει διαλλακτικότερη στάση τότε δεν αποκλείεται να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του.
Συγκρατούμενοι Μόρσι - Μουμπάρακ
Ο αποπεμφθείς από το στρατό ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται από την μεταβατική κυβέρνηση για φόνους και άλλα εγκλήματα, είναι πιθανό να μεταχθεί στην ίδια φυλακή του Καΐρου όπου κρατείται ο ανατραπείς Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ιμπραχίμ είπε εξάλλου κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι οι καθιστικές διαμαρτυρίες υποστηρικτών του Μόρσι «Θεού θέλοντος, σύντομα. . . θα αντιμετωπιστούν πολύ σύντομα», βάσει εισαγγελικών εντολών, «στο πλαίσιο του νόμου» και με «όσο λιγότερες απώλειες είναι δυνατόν» αυτό.
Ο Ιμπραχίμ είπε ότι η απόφαση για τα πού θα κρατηθεί ο Μόρσι επαφίεται επίσης στους εισαγγελείς αλλά μετά από πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε, είπε πως «το πιο πιθανό είναι [να μεταχθεί στην] Τορά», τη φυλακή όπου κρατείται και ο Μουμπάρακ.



ΠΗΓΗ: euro2day.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.