Wednesday, July 31, 2013

Επιστολή Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών προς Δήμαρχο Σιντικής

Προς: 
Δήμαρχο κ. Καρύδα, Δήμος Σιντικής

Ελ. Βενιζέλου 34, Τ.Κ. 62300
Τηλ. : 2323350210
Fax: 2323350260/2323350220
Αθήνα, 19/07/2013
Αρ.Πρωτ.402/19.7.13

ΘΕΜΑ:
Παράβαση καθήκοντος βάσει του Νόμου 4039/12
------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Κύριε Δήμαρχε,Ο φορέας μας γίνεται καθημερινά αποδέκτης πάμπολλων τηλεφωνημάτων δημοτών της επικράτειας του Δήμου σας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων στις περιοχές τους, για την άθλια εικόνα αυτών και για την έλλειψη μέριμνας και διαχείρισης από τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας τη βοήθεια μας. Στην περίπτωση δε του Δήμου σας, η φήμη για την έλλειψη πρόνοιας και διευθέτησης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων έφτασε μέχρι και στους ετεροδημότες των χωριών της επικράτεια σας που διαμένουν στο εξωτερικό, και οι οποίοι δέχονται τηλέφωνα αγανάκτησης και αγωνίας από τους συγγενείς τους που είναι στην Ελλάδα. 


Ασφαλώς γνωρίζετε ήδη λόγω της αρμοδιότητάς σας, πως ο Δήμοι, σύμφωνα με το νόμο 4039/ ΦΕΚ 15 2/2/2012 Άρθρο 9 παρ. 1, οφείλουν τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στην επικράτεια τους, μέσα από προγράμματα στειρώσεων και κτηνιατρικής φροντίδας για την ευζωία αυτών καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των δημοτών τους ώστε να περιοριστεί η εγκατάλειψη και η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Η υποχρέωση αυτή προκύπτει και από τον Κώδικα που ορίζει τις αρμοδιότητες των Καλλικρατικών Δήμων κεφάλαιο γ) Ποιότητα Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, παράγραφος 29.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, γιατί δεν προχωρήσατε σε κάποια ενέργεια προς τη διευθέτηση του θέματος των αδέσποτων ζώων της επικράτειά σας, ο υπερπληθυσμός των οποίων και η κακή κατάσταση αυτών, δημιουργεί μια πληθώρα πρακτικών και ηθικών προβλημάτων. 
Αναρωτιόμαστε αν απλά εθελοτυφλείτε και δεν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν λόγω της αδιαφορίας σας, ώστε να παραβλέπετε την ευθύνη σας σε τέτοιο βαθμό. 
Βεβαίως ο Δήμος οφείλει να φροντίζει για την υγιεινή και ασφαλή διαβίωση των Δημοτών του κι αυτό συνεπάγεται και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στην επικράτεια του. Η πρακτική της αποσυμφόρησης των χωριών του Δήμου από τα αδέσποτα με τη γνωστή μέθοδο της ομαδικής δηλητηρίασης αυτών, ευτυχώς δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και να δώσει τη λύση και για το λόγο ότι οι ποινές που προβλέπονται από τον νέο νόμο 4039/2012 για τις πρακτικές αυτές είναι ιδιαίτερα αυστηρές αλλά και για το λόγο ότι αργά αλλά σταθερά η κουλτούρα το Έλληνα αλλάζει και η σχέση του με τα ζώα μπαίνει πια σε ένα άλλο επίπεδο.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν και εφ’ όσον ο Δήμος δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ο αριθμός αυτών διαρκώς θα αυξάνεται και λόγω των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, αλλά και λόγω των ανεξέλεγκτων εγκαταλείψεων. Υπάρχουν τρόποι να περιοριστούν και οι δύο αυτές αιτίες σε συνεργασία και με το Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών αλλά και με τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους της επικράτειας σας αρκεί εσείς ως αρμόδιος φορέας να πράξετε τα δέοντα προς την κατεύθυνση αυτή. 
Σε αντίθετη περίπτωση, πολύ φοβούμαστε πως θα χρειαστεί να καταγγείλουμε τη στάση σας ως παράβαση καθήκοντος και αχαρακτήριστη αδιαφορία για την προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών του Δήμου Σιντικής και θα ζητήσουμε με οιονδήποτε τρόπο την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Για την 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η Πρόεδρος, Η Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας
Α.Μπομπολακη Μ.Χρσιτοδούλου Μ.Χουστουλάκη

Για τον Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών
Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
Ζωή Κοντού Κατερίνα Εμμανουηλίδου 



ΠΗΓΗ: serresanimals.org , facebook.com/aadespoto 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.