Monday, July 29, 2013

Ένα βήμα πιο κοντά σε τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Γερμανοί επιστήμονες έκαναν ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα τεστ αίματος που θα μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμα μια αξιόπιστη βιολογική διαγνωστική μέθοδος και οι γιατροί συνήθως αρκούνται σε απεικονίσεις του εγκεφάλου, νοητικά-μνημονικά τεστ και γενικότερη αξιολόγηση των συμπτωμάτων του ασθενούς.
Ένα βήμα πιο κοντά σε τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Genome Biology», σύμφωνα με το BBC, έδειξαν ότι η ανάλυση μιας μορφής του γενετικού υλικού στο αίμα (των microRNAs) μπορεί να προειδοποιήσει για την αφανή εμφάνιση και εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Το αιματολογικό-γενετικό τεστ δοκιμάστηκε σε 202 ανθρώπους, με ποσοστό επιτυχίας 93% στην ακρίβεια της διάγνωσης.

Η νόσος εξελίσσεται στον εγκέφαλο επί χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματά της (π.χ. απώλεια μνήμης) και οι γιατροί ελπίζουν ότι στο μέλλον -αν διαθέτουν έγκαιρη διάγνωση- θα προλαβαίνουν να χορηγούν στους ασθενείς την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, προτού καταστραφούν ανεπανόρθωτα μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν 12 microRNAs, τα επίπεδα των οποίων διαφέρουν στο αίμα των ασθενών με Αλτσχάιμερ σε σχέση με εκείνα των υγιών. Όμως, όπως είπαν, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, εωσότου βελτιωθεί κι άλλο η ακρίβεια του τεστ, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα. Μια βασική πρόκληση είναι να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του τεστ να διακρίνει το Αλτσχάιμερ από άλλες νευρολογικές παθήσεις.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


ΠΗΓΗ: kerdos.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.