Wednesday, July 31, 2013

Χ. Θεοχάρης: "Το ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται"

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

«Το ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται (το προϊόν)», ανακοίνωσε με ανάρτησή του στη διαδικτυακή υπηρεσία twitter, ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε από τη χθεσινή εγκύκλιο που υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ που δημιούργησε την εντύπωση ότι ο ΦΠΑ διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν ο καταναλωτής κάθεται να φάει ή παίρνει κάτι στο χέρι και φεύγει.

«Το ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται το προϊόν»
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι».
Η κυβέρνηση αναμένει πτώση των λιανικών τιμών στον κλάδο της εστίασης και τον τουρισμό κατά 8,1% από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 23% που τίθεται σε εφαρμογή από αύριο και αποτελεί κρίσιμο τέστ για την αντίδραση της αγοράς, καθώς αν δεν περάσει το όφελος στον καταναλωτή το μέτρο θα ακυρωθεί.
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες την εγκύκλιο με τις οδηγίες για την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13% στον κλάδο της εστίασης, η οποία περιέχει σημεία που ενδεχομένως θα προκαλέσουν σύγχυση στους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες, αλλά και ορισμένα ευτράπελα όπως:
Το αναψυκτικό που σερβίρεται στην καφετέρια θα υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Ομως, το αναψυκτικό που παραλαμβάνεται delivery μαζί με την πίτσα στο σπίτι ή το γραφείο θα χρεώνεται με ΦΠΑ 23%. Η κατανάλωση αναψυκτικού από το μίνι μπαρ του ξενοδοχείου επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%. Αν το αναψυκτικό σερβιριστεί στο δωμάτιο (room service), τότε θα χρεωθεί με ΦΠΑ 13%.
Οι πλέον κερδισμένοι είναι τα ξενοδοχεία που προσφέρουν πακέτα all inclusive στους πελάτες τους, καθώς μόλις το 10% της ενιαίας τιμής από το 30% που ήταν μέχρι σήμερα, υπάγεται στον συντελεστή 23%.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «η μείωση των τελικών τιμών είναι προς όφελος των επιχειρήσεων, καθώς θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους με αποτέλεσμα την αύξηση του τζίρου τους». Η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:
1 Μειώνεται για τους τελευταίους 5 μήνες του 2013 ο ΦΠΑ στο 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Επίσης με ΦΠΑ 13% θα πωλούνται τα έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά στα σούπερ μάρκετ (π.χ. ψητό κοτόπουλο).
2 Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται. Στην περίπτωση που παραδίδονται στο σπίτι ή στο γραφείο σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και θα επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%. Εξακολουθεί να εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% και στην πώληση αναψυκτικών, χυμών στα σούπερ μάρκετ.
3 Στην παράδοση φαγητών στο σπίτι (delivery) θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%.
4 Τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους, παραμένουν στο 23%.
5 Τα ροφήματα και αναψυκτικά στο μίνι μπαρ των ξενοδοχείων θα φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενώ στο room service των ξενοδοχείων (παράδοση στο δωμάτιο) ο ΦΠΑ μειώνεται στο 13%.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών
Οι συντελεστές ΦΠΑ ανάλογα με τα αγαθά και τις υπηρεσίες
Με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι συντελεστές ΦΠΑ ανάλογα με τα αγαθά και τις υπηρεσίες διαμορφώνονται ως εξής:
Στον συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται από 1/8/2013 έως 31/12/2013:
•Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, πιτσαρίες, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιτών, παγωτών κλπ.
•Σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά.
•Φαγητά σε πακέτο (delivery), αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία. Επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων (π.χ. κινέζικα, διαίτης ή υγιεινής διατροφής), πώληση σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.
•Ετοιμα μαγειρεμένα φαγητά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
•Υπηρεσίες εστίασης στα ξενοδοχεία και το room service.
•Catering εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού.
•Στον συντελεστή ΦΠΑ 23% παραμένουν:
•Κατανάλωση φαγητών και μη αλκοολούχων ποτών στα κέντρα διασκέδασης
•Ποτά που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία
•Μη αλκοολούχα ποτά όπως χυμοί, ροφήματα, αναψυκτικά που παραδίδονται κατ΄ οίκον delivery ή σε πακέτο (take away) το οποίο παραλαμβάνεται από τον ίδιο τον πελάτη.
•Ροφήματα και αναψυκτικά στα μίνι μπαρ που υπάρχουν εντός των δωματίων στα ξενοδοχεία.
Ξενοδοχειακά πακέτα:
1. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται σε ΦΠΑ 13%
2. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται σε ΦΠΑ 13%
3. Διαμονή με πλήρη διατροφή : 25% της ενιαίας τιμής σε ΦΠΑ 13%
4. Αll inclusive:
•65% της ενιαίας τιμής στον ΦΠΑ 6,5%
•25% της ενιαίας τιμής στον ΦΠΑ 13%
•10% της ενιαίας τιμής στον ΦΠΑ 23%

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.