Να απαντήσει ρητά και κατηγορηματικά ο
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αν έχει στείλει ή όχι σχέδιο Υπουργικής Απόφασης
προς έγκριση από την Ε.Ε. για χρήση σκόνης γάλακτος στην παρασκευή ελληνικού
γιαουρτιού, ζητά η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε σχετική
ερώτηση, που κατέθεσε σήμερα (05/04/2016) στη Βουλή.
Αφορμή τα δημοσιεύματα, που μιλούν για την εν
λόγω απελευθέρωση, στο πλαίσιο της αδιαπραγμάτευτης προσαρμογής στην
εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, και που αν επιβεβαιωθούν, χτυπούν πισώπλατα την ελληνική
γαλακτοβιομηχανία και τους Έλληνες κτηνοτρόφους.
«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνιστά μία ακόμα
επικίνδυνη ανατροπή στην αγορά γάλακτος – γιαουρτιού από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –
ΑΝΕΛ, έπειτα από αυτή της πλήρους απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου
γάλακτος. Ανατροπή που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών
γαλακτοκομικών προϊόντων – πρωτεϊνών σκόνης γάλακτος, οι οποίες μπορούν να
χρησιμοποιηθούν και για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού» ανέφερε η Σερραία
βουλευτής.
Την ώρα, που η Νέα Δημοκρατία αντιστάθηκε
σθεναρά επί διακυβέρνησής της σ’ αυτό το ενδεχόμενο και «πολέμησε» την πλήρη
απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του γάλακτος από 11 σε 7 ημέρες, η Κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταστρέφει ένα καθαρά ελληνικό προϊόν, το οποίο κατέκτησε τα
τελευταία χρόνια με επιμονή και παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τεράστιες αγορές
του εξωτερικού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς και οι οποίες αγορές –
στο ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης – θα χαθούν εν μία νυκτί λόγω της
καταλυτικής υποβάθμισης της ποιότητας του Ελληνικού προϊόντος, που θα
προσφέρεται, σημειώνει η κ. Αραμπατζή.
Επιπροσθέτως, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό
να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις αναφορές των σχετικών δημοσιευμάτων ότι η
Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι» στα γαλακτοκομικά της
προϊόντα καθώς και να δώσει πλήρη ενημέρωση για το αν υπάρχει σχέδιο απόφασης
της Τσεχίας επί τούτου, το οποίο να έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στα αρμόδια
όργανα της ΕΕ.
Αναλυτικά, η ερώτηση που κατέθεσε η
κ. Αραμπατζή είναι η εξής:
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
05-04-2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο
Αποστόλου
ΘΕΜΑ: «Επικίνδυνες ανατροπές στην αγορά του γάλακτος από την Κυβέρνηση»
Κύριε
Υπουργέ,
Μεγάλη
ανησυχία και εντονότατο προβληματισμό προκαλούν δημοσιεύματα στον έντυπο και
ηλεκτρονικό τύπο σύμφωνα με τα οποία επίκεινται επικίνδυνες ανατροπές στην
αγορά γάλακτος – γιαουρτιού από την Κυβέρνησή σας. Σύμφωνα με τα εν λόγω
δημοσιεύματα, διαφαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. στο πλαίσιο της
προσαρμογής της στην εργαλειοθήκη του Ο.Ο.Σ.Α., κάνει δεκτό το αίτημα για χρήση
σκόνης γάλακτος στην παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού!!!
Εάν
ένα τέτοιο ενδεχόμενο ισχύει, τότε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανοίγει διάπλατα
τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών γαλακτοκομικών προϊόντων – πρωτεϊνών
σκόνης γάλακτος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παρασκευή
ελληνικού γιαουρτιού, καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο ένα καθαρά ελληνικό
προϊόν, το οποίο κατέκτησε τα τελευταία χρόνια με επιμονή κα παρά τις μεγάλες
δυσκολίες, τεράστιες αγορές του εξωτερικού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο
Καναδάς και οι οποίες αγορές – στο ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης – θα χαθούν
εν μία νυκτί λόγω της καταλυτικής υποβάθμισης της ποιότητας του Ελληνικού
προϊόντος, που θα προσφέρεται.
Με
δεδομένο ότι:
Η
παρούσα Κυβέρνηση ήταν αυτή η οποία απελευθέρωσε τελείως τη διάρκεια ζωής του
φρέσκου γάλακτος, καταδικάζοντας πολλές από τις μικρές γαλακτοκομικές
επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε «λουκέτο» και τους Έλληνες κτηνοτρόφους σε
απόγνωση.
Επί
της πρόσφατης διακυβέρνησής της, η ΝΔ είχε απορρίψει σθεναρά την οποιαδήποτε
αποδοχή χρήσης σκόνης γάλακτος στο ελληνικό γιαούρτι διατηρώντας έτσι την υψηλή
ποιότητα του συγκεκριμένου εμβληματικού ελληνικού γαλακτοκομικού μας προϊόντος
Ερωτάσθε
κ. Υπουργέ:
- Ισχύει
ότι η πολιτική ηγεσία έχει στείλει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης προς έγκριση
από την ΕΕ για χρήση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή ελληνικού
γιαουρτιού;
- Αληθεύει
ότι η Τσεχία – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - διεκδικεί τη χρήση του όρου
«Ελληνικό γιαούρτι» στα γαλακτοκομικά της προϊόντα και αν ναι, υπάρχει
σχέδιο απόφασης της Τσεχίας επί τούτου, το οποίο να έχει υποβληθεί προς
διαβούλευση στα αρμόδια όργανα της ΕΕ;
Η ερωτώσα
Βουλευτής:
Φωτεινή
Αραμπατζή
Βουλευτής
Σερρών ΝΔ
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.