Friday, May 13, 2016

"Κώστας Σπαρτινός: Η έρευνα στην Ελλάδα στέλνει μηνύματα προόδου, ανάπτυξης και αισιοδοξίας."

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, κατά την παρουσίαση του ερευνητικού έργου και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στις 11.05.2016

H τοποθέτηση του Κώστα Σπαρτινού στη Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας στις 11.05.2016 https://youtu.be/G7cXE8prifs


Η πλήρης τοποθέτηση του Κώστα Σπαρτινού:

Ευχαριστώ και εγώ τους κυρίους από το ΙΤΕ για την παρουσίαση που μας έκαναν, αλλά και για ένα μήνυμα αισιοδοξίας που μετέφεραν, όπως και τα υπόλοιπα ερευνητικά ινστιτούτα που έχουμε συναντήσει και μας έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους. Νομίζω, ότι υπάρχει στην Ελλάδα ένας χώρος προόδου, ανάπτυξης, που παραπέμπει σε αισιόδοξα μηνύματα, ο οποίος είναι πολύ λίγο γνωστός στον ευρύτερο κόσμο.
Ο καθένας, η καθεμιά που έχει έστω και τη μικρότερη ή μεγαλύτερη σχέση με το χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας, καινοτομίας, έχει ακούσει και για το ΙΤΕ. Προφανώς σήμερα, τουλάχιστον εγώ, έμαθα πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που είχα ακούσει. Η πρώτη μου εμπειρία ήταν από το ινστιτούτο που υπάρχει στην Πάτρα, γιατί από κει προέρχομαι, το παλιό ΕΙΧΗΜΥΘ και το επιστημονικό πάρκο, που έχω πάει αρκετές φορές και απ’ ότι είπατε προήλθε από δική σας πρωτοβουλία.
Νομίζω, ότι αφού κάνουμε τον κύκλο των συζητήσεων με όλα τα ερευνητικά κέντρα, εκτός των προτάσεων που θα έχουμε συγκεντρώσει από όλες αυτές τις συναντήσεις με διάφορες σημειώσεις που έχουμε κάνει όλοι μας, πρέπει να σκεφτούμε και το κομμάτι της προβολής του έργου αυτών των ερευνητικών ινστιτούτων και με έναν τρόπο που θα μπορεί να είναι εκλαϊκευμένος, χωρίς να παραμορφώνει την πραγματικότητα της δουλειάς που γίνεται. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να μεταδοθεί στην ελληνική κοινωνία, γιατί γίνονται πράγματα, τα οποία δεν μαθαίνονται ποτέ. Νομίζω, ότι η ελληνική τηλεόραση, τουλάχιστον η ΕΡΤ, που είναι η δημόσια τηλεόραση, θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο κομμάτι.
Στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής που συμμετέχω, άκουσα με ευχαρίστηση προχθές, ότι σε μια καθημερινή εκπομπή θα υπάρχει ένα κομμάτι που θα αναφέρεται στα θέματα της οδικής ασφάλειας. Κάτι ανάλογο, ίσως όχι σε καθημερινή βάση, γιατί θέλει και περισσότερη επεξεργασία, θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει και για τέτοια θέματα που αφορούν τον επιστημονικό κόσμο, αλλά και την αντανάκλαση της δουλειάς του στην κοινωνία.
Πιστεύω ότι ειδικότερα από αυτά που ακούσαμε σήμερα, υπάρχουν πολλά θετικά πράγματα τα οποία είναι δυναμικά στοιχεία αυτού που λέμε της σύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με την ανάπτυξη της χώρας. Η διεπιστημονικότητα για παράδειγμα, πιστεύω ότι διευρύνει το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς και βλέπουμε ότι στο ΙΤΕ δεν είναι μόνο η διεπιστημονικότητα μεταξύ διαφόρων τομέων των θετικών επιστημόνων, αλλά συμμετέχουν και ανθρωπιστικές επιστήμες που δίνει ακόμη ένα μεγαλύτερο εύρος και ένα μεγαλύτερο δυναμισμό θα έλεγα στη δουλειά που γίνεται.
Είδα με ευχαρίστησή μου ότι όπως όλοι γνωρίζουμε την εποχή της κρίσης είχανε μειωθεί οι επιχορηγήσεις, αλλά μπόρεσε και το Ι.Τ.Ε., όπως αν θυμάμαι καλά και κάποια άλλα ιδρύματα, αντίστοιχο φαινόμενο είχαμε, να αυξήσουν τα έσοδά τους βρίσκοντας διαφορετικούς τρόπους και αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οι επιχορηγήσεις να μείνουν χαμηλά για να αυξάνονται σώνει και καλά με άλλους τρόπους τα έσοδα, αλλά όμως δείχνει ότι υπάρχει ένας δυναμισμός στον τομέα αυτό, που μπορεί και τις δύσκολες καταστάσεις ακόμη με κάποιον τρόπο να τις αντιμετωπίσει. Όπως είναι πάρα πολύ θετικό η προσέγγιση αυτή για τον ενιαίο χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης που δεν βάζει στεγανά, γιατί δεν μπορεί να υπάρξουν στεγανά κατά τη γνώμη μου ανάμεσα στην έρευνα και στην εκπαίδευση, όπως πολύ θετικό, και αυτές οι διεθνικές συνεργασίες.
Για παράδειγμα, το πρόγραμμα ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις όπου μας αναφέρθηκε και νομίζω ότι με αυτό θα κλείσω, απ' ό,τι έχουμε ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Φωτάκη, και εδώ στην Επιτροπή μας, αλλά και στην Ολομέλεια που ψήφισε τον προηγούμενο νόμο, η άποψη του Υπουργείου είναι ότι ο προηγούμενος νόμος, αυτός που ήδη ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες, ήταν ένας νόμος ο οποίος ήθελε να βελτιώσει κατά την άποψη της Κυβέρνησης και την αντίληψη της, τον προηγούμενο νόμο, το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε, αλλά αυτός ο νόμος που θα βάλει ένα νέο σχέδιο, έναν άλλον τρόπο αντιμετώπισης της έρευνας είναι ο επόμενος οποίος θα έρθει και νομίζω ότι εκεί η συμβολή και του Ι.Τ.Ε. θα είναι πάρα πολύ καθοριστική.

Όχι γιατί έχετε αυτή την ιδιαίτερη σχέση με τον Υπουργό, που και αυτό καλό είναι, βέβαια, αλλά διότι από ότι είδαμε, δεν το αξιολογώ εγώ, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και είναι αντικειμενικά, έχουμε τέτοιες αξιολογήσεις οι οποίες δείχνουν ότι η εμπειρία και ο δυναμισμός αλλά και ο τρόπος που πέτυχε το ίδρυμα αυτό, το ινστιτούτο αυτό, το ερευνητικό κέντρο αυτά τα αποτελέσματα θα είναι πολύ χρήσιμος συνολικά για το χώρο της έρευνας. 
Σας ευχαριστώ πολύ.

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.