Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Εκπροσώπηση της Βουλής στο 1ο Διεθνές Συνέδριο των Διακομματικών Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων Γυναικών


Δουβλίνο, 10 Σεπτεμβρίου 2018
Στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο των Διακομματικών Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων Γυναικών,  που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2018, τη Βουλή εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Συνέλευση Γυναικών της Ιρλανδίας, με αφορμή την 100ή επέτειο της καθιέρωσης της γυναικείας ψήφου στην Ιρλανδία.


Βασικοί θεματικοί άξονες των εργασιών ήταν «Οι γυναίκες στην κοινωνία και την πολιτική σήμερα» και «Οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις». Στη θεματολογία του συνεδρίου, επίσης, περιλαμβάνονταν οι ποσοστώσεις φύλου, η αποσιώπηση της δράσης των γυναικών στην κυρίαρχη εκδοχή της Ιστορίας, η διαβουλευτική δημοκρατία ως διαρκής διαδικασία, ο αντίκτυπος σε παγκόσμιο επίπεδο του έργου των διακομματικών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων γυναικών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και το εργαλείο μέτρησης της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στα κοινοβούλια, στην ανάπτυξη του οποίου έχει προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).  

Η κ. Σταμπουλή παρακολούθησε τις εργασίες και συμμετείχε στις ανοιχτές συζητήσεις με θέματα την ποσόστωση φύλου στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την επίδραση των διακομματικών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, στην πρώτη αυτή συνάντηση του Διεθνούς Συνεδρίου, υπερψηφίστηκε Διακήρυξη η οποία υπογραμμίζει τη δέσμευση των μελών του να εργασθούν για την εκπλήρωση των ακόλουθων στόχων: 1) Την ίδρυση Διακομματικών Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων  Γυναικών σε όλα τα κοινοβούλια μέχρι το 2020. 2) Τη δικτύωσή τους και τη διοργάνωση τακτικών συναντήσεων. 3) Τη συνέχεια της λειτουργίας τους με την υποστήριξη «θεσμικής μνήμης». 4) Την ανάπτυξη συγκεκριμένων σχεδίων δράσης που θα επηρεάσουν πολιτικές και θα ενθαρρύνουν μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην πολιτική και σε άλλους τομείς λήψης αποφάσεων. 5) Την ενδυνάμωση των δεσμών με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που αναπτύσσουν συναφή δραστηριότητα. 6) Την επίμονη προσπάθεια για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.