Sunday, September 9, 2018

Ελληνική μελέτη: Η μεσογειακή διατροφή συντελεί σε καλύτερο ύπνο


Στόχος των ερευνητών του Χαροκόπειου ήταν η αξιολόγηση της διάρκειας του ύπνου και της ποιότητας του σε σχέση με την συμμόρφωση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής
Η ποιότητα, αλλά δυστυχώς όχι και η διάρκεια, του ύπνου φαίνεται να επηρεάζεται θετικά από τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με μελέτητου Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Geriatrics & Gerontology International.


Η επιστημονική ομάδα (αποτελούμενη από τους Ειρήνη Μαμαλάκη, Κώστα Α. Αναστασίου, Εύα Ντανάση, Αγγελική Τσαπάνου, Μαίρη Κοσμίδη, Ευθύμιος Δαρδιώτης, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Παρασκευή Σακκά, Νικόλαος Σκαρμένας, Μαίρη Γιαννακούλια) θέλησε να διερευνήσει τη σχέση ύπνου και διατροφής, πεδίο που μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.
Στόχος των ερευνητών ήταν η αξιολόγηση της διάρκειας του ύπνου και της ποιότητας του σε σχέση με την συμμόρφωση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Μάλιστα, συνεκτίμησαν παραμέτρους, όπως το φύλο και η ηλικία.
Οι επιστήμονες εστίασαν σε δείγμα 1.639 ατόμων, 65 ετών και άνω, που είχαν λάβει μέρος σε ελληνική διαρκή μελέτη για τη γήρανση και τη διατροφή.
Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων που είχαν συμπληρώσει οι συμμετέχοντες, ενώ η προσκόλληση τη μεσογειακή διατροφή μέσω ειδικής βαθμολογίας.
Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των δεδομένων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου σχετιζόταν θετικά με την μεσογειακή διατροφή, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, δείκτη μάζας σώματος, σωματικής δραστηριότητας και συνολικής πρόσληψης θερμίδων.
Αντίθετα, η διάρκεια του ύπνου δεν σχετίστηκε με τον βαθμό προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, στους ηλικιωμένους. Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, οι βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής θα πρέπει να συνεκτιμάται στις παρεμβάσεις διαχείρισης του ύπνου των ηλικιωμένων ατόμων», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
«Πρέπει σε κάθε περίπτωση να διερευνήσουμε τους μηχανισμούς που συνδέουν την υγιεινή αυτή διατροφή με τις καλύτερες συνήθειες αναφορικά με τον ύπνο, ώστε να προάγουμε την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων», συμπληρώνει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Μαίρη Γιαννακούλια από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Και υπενθυμίζει ότι, με τον όρο μεσογειακή διατροφή περιγράφεται ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λιπαρών. Επίσης, η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών, ψαριών, κοτόπουλου και λίγο κόκκινο κρέας και κρασί.
 Μαίρη Μπιμπή
ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.