Saturday, March 16, 2013

Εγκαινιάστηκε το 15ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με μια σεμνή, λιτή, ολιγόλεπτη αλλά και ουσιαστική τελετή έναρξης εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον» το 15ο – επετειακό φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι προβολές στις εξι συνολικά αίθουσες (τέσσερις στο Λιμάνι και δύο στο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους) ειχαν αρχίσει από το μεσημέρι χθες.




Την τελετή εναρξης «έντυσε» μουσικά μια τζαζ ..κολεκτίβα (η Θεσσαλονικιώτικη μπάντα «Ηe Jazz collective») ενώ στο χαιρετισμό του ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβαλ κ.Δημήτρης Ειπίδης μίλησε για την 15ετή απόλυτα επιτυχημένη πορεία του φεστιβάλ , τις σημαντικές ταινίες ντοκιμαντέρ – «παράθυρα στο κόσμο» όπως τις χαρακτήρισε αλλα και για τα εγκαίνια το ερχόμενο Σάββατο 23 Μαρτίου της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βιβλιοθήκης της χώρας- αυτή της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στο κτίριο του Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Περισσότερα από 8.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά (μεταξύ των οποίων η κινηματογραφική βιβλιοθήκη του αείμνηστου ιδρυτή του φεστιβάλ κινηματογράφου Παύλου Ζάννα) περιλαμβάνει η βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης ενώ στις συλλογές της περιλαμβάνονται κινηματογραφικά βιβλία (εκδόσεις για την ιστορία, τη θεωρία και την αισθητική του κινηματογράφου, για κινηματογραφικά είδη και εθνικές κινηματογραφίες, λεξικά και ετήσιοι οδηγοί, μονογραφίες σκηνοθετών, βιογραφίες ηθοποιών, κινηματογραφικά σενάρια κ.ά.), καθώς και ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά περιοδικά, ορισμένα εκ των οποίων υπάρχουν στο σύνολο των τευχών τους (τα θρυλικά «Cahiers du Cinema», το «and Sound» ο ελληνικός «Σύγχρονος Κινηματογράφος» κ.ά.).
Ολιγόλεπτη ομιλία εκφώνησε και η εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ.Κώστα Τζαβάρα – η διευθύντρια σύγχρονου πολιτισμού του υπουργείου κ.Ζωή Καζαζάκη η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του ντοκιμαντέρ στις σύγχρονες κοινωνίες και την ενημέρωση που προσφέρει στους θεατές . «Με τη θέαση ενός ντοκιμαντερ όπως είπε χαρακτηριστικά ο μακρινός «άλλος» γίνεται «εμείς» …»
Η κ. Καζαζάκη κήρυξε την έναρξη του φεστιβαλ ενώ ακολούθησε στο βήμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μπουτάρης .
Των χαιρετισμών, ακολούθησε και …κατέλαβε την «Πρώτη θέση» η ομότιτλη ταινία της Αμερικανίδας σκηνοθέτη Μπες Κάργκμαν . Η ταινία (με τίτλο «First Position») ξενάγησε τους θεατές στον εντυπωσιακό κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου, εκεί όπου πίσω από τη θεαματική όψη κρύβεται ο σκληρός αγώνας για την τελειότητα . ο βραβευμένο (στο φεστιβάλ του Τορόντο του 2011) ντοκιμαντέρ, διεισδύει στα άδυτα του μπαλέτου, προσφέροντας μια εναλλακτική, παρασκηνιακή ματιά στην καθημερινότητα έξι νέων χαρισματικών χορευτών οι οποίοι παρα τις διαφορετικές κουλτούρες και ρίζες που τους προσδιορίζουν, προετοιμάζονται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς μπαλέτου στον κόσμο, κόντρα στους τραυματισμούς, τις αποτυχίες, τις προκαταλήψεις και την ανέχεια.
Η ταινάι που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού ως έναρκτήρια καταχειροκροτήθηκε από τους θεατέ ςτου κατάμεστου κινηματογρ’αφου «Ολύμπιον».
Το φεστιβαλ εξελίσσεται κανονικά . Οι 196 συνολικά ταινίες προβάλλονται κανονικά από τη 1 το μεσημέρι στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη και θα διαρκέσουν ως και την επόμενη Κυριακή 24 Μαρτίου.
Μετά το πέρας της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη επιλογές των ταινιών του φεστιβάλ θα μεταφερθούν για προβολές σε 40 πόλεις καθώς και σε 20 φυλακές ανά τη χώρα

ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.