Monday, March 18, 2013

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί την κατάσταση στην Κύπρο

Δεν σχολιάζουν το «κούρεμα»

Οι ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά» την κατάσταση στην Κύπρο 

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ απέφυγε να σχολιάσει αυτή καθαυτή την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ απέφυγε να σχολιάσει αυτή καθαυτή την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων

Ουάσινγκτον
Ο Λευκός Οίκος αναφέρει διά του εκπροσώπου του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι μία ισχυρή και σταθερή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον της Αμερικής.

O εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ απέφυγε, ωστόσο, να προβεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο σχετικά με την απόφαση για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, που έχει κλυδωνίσει τις αγορές.

«Σαφώς παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να κάνει σημαντική βήματα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους» προσέθεσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Επικίνδυνη απόφαση» αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης


Οι εξελίξεις για την Κύπρο είναι το πρώτο θέμα στις οικονομικές ειδήσεις στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων, καταγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η αναβολή για την Τρίτη της σύγκλησης της κυπριακής Βουλής, η διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας για πιθανή τροποποίηση της απόφασης, καθώς και η αναμενόμενη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, πιθανώς μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μαζικής απόσυρσης των καταθέσεων.

Στο σύνολό τους, οι αναλυτές και οικονομολόγοι κάνουν λόγο για απόφαση άνευ προηγουμένου, καθώς είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης και μετά από ανάλογα πακέτα ενίσχυσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, που «κοινοί» καταθέτες καλούνται να αναλάβουν μέρος του κόστους ενός τέτοιου πακέτου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «επικίνδυνη απόφαση».

Η μεγαλύτερη κριτική γίνεται για το γεγονός ότι επιβάλλεται κούρεμα ακόμα και στις υποτιθέμενα εξασφαλισμένες, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταθέσεις ύψους έως 100.000 ευρώ, κίνηση που χαρακτηρίζεται έως «νομιμοποιημένη ληστεία».

Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε ότι η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότειναν να μην επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Τέλος, εκτιμούν η απόφαση για την Κύπρο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρωζώνη συνολικά, καθώς αναμένεται να κλονίσει την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
news.in.gr

Μοιραστείτε το άρθρο:

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.