Sunday, March 24, 2013

Συναυλία-αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη στην Εθνική Λυρική Σκηνή


Με αφορμή την συμπλήρωση 130 ετών από την γέννηση και 50 ετών από τον θάνατο τουΜανώλη Καλομοίρη, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, παρουσιάζοντας μία μοναδική συναυλία-αφιέρωμα στο οπερατικό έργο του, την Κυριακή 24 Μαρτίου. 



Ο Μ. Καλομοίρης θεωρείται ο θεμελιωτής της Εθνικής Μουσικής Σχολής στην Ελλάδα. Με τις όπερές του, έφερε το ελληνικό κοινό για πρώτη φορά σε επαφή με έργα βαγκνερικών αρχών, κυρίαρχη τάση στις αρχές του 20ού αιώνα σε όλη την Ευρώπη, η οποία προσέφερε τα μέσα για έντεχνη ανάπλαση εθνικών και λαϊκών περιεχομένων.

"Στα έργα του, μέσα από συμβολικές και αλληγορικές καταστάσεις, από το γκρέμισμα και τον χαμό, προσδοκάται η αναγέννηση του έθνους των Ελλήνων. Ο μίτος που διαπερνά όλα του τα έργα είναι η γυναίκα που αγαπά χωρίς όρια και δισταγμούς τον αγαπημένο της και μέσω της αυτοθυσίας της επέρχεται η τελική λύτρωση", σημειώνει η μουσικολόγος Μυρτώ Οικονομίδου, Γραμματέας του Αρχείου του Συλλόγου "Μανώλης Καλομοίρης".

Η πρώτη και η τελευταία του όπερα ("Ο Πρωτομάστορας" και "Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος" αντίστοιχα) βασίζονται σε έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Ενδιάμεσα, άλλες δύο, "Το δαχτυλίδι της μάνας" και "Η Ανατολή", είναι βασισμένες σε θεατρικά έργα του Γιάννη Καμπύση.

Ίδρυσε δύο ωδεία, το Ελληνικό (1919) και το Εθνικό (1926) και έδωσε έμφαση στη δημιουργία νέων τραγουδιστών. Ακόμη, έγραψε πάμπολλα άρθρα για τη σημασία της δημιουργίας κρατικής όπερας, η οποία τελικά ιδρύθηκε το 1939 (Λυρική Σκηνή) ως μέρος του Εθνικού Θεάτρου. Το 1944 που ο νεοπαγής θεσμός αυτονομείται, ο Μ. Καλομοίρης έγινε ο πρώτος της Γενικός Διευθυντής.

Στη συναυλία, καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ (Β. Καραγιάννη, Αλ. Ματθαιουδάκη, Α. Μπόγρη, Μ. Πολυχρόνου, Τζ. Σουγλάκου, Μ. Συγγενιώτου, Δ. Κασιούμης, Δ. Πακσόγλου, Δ. Πλατανιάς, Διον. Σούρμπης και Ευ. Χατζησίμος) θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα των έργων: "Το δαχτυλίδι της μάνας", "Ο Πρωτομάστορας", "Τα ξωτικά νερά", "Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος", "Ανατολή".

Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Γιώργος Βράνος.

Περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: www.nationalopera.gr.
nooz.gr  
Μοιραστείτε το άρθρο: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.