Thursday, March 21, 2013

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο στις 8 μμ

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της Κύπρου θα έχουν στις 8:00 το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο στις 8μμ
Αμέσως μετά, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργάνου, Γερούν Ντίζελμπλουμ, θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της ευρωζώνης κορύφωσε τις πιέσεις προς Λευκωσία ξεκαθαρίζοντας ότι εάν η Κύπρος δεν συμφωνήσει στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις, θα βρεθεί αντιμέτωπη με εκκαθάριση των μεγάλων τραπεζών της ή με έξοδο από το ευρώ.
«Σε τελική ανάλυση είναι δική τους επιλογή», είπε ο αξιωματούχος, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κύπρο, την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
«Μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αποφύγουμε μια τέτοια σοβαρή ζημιά που θα τους οδηγούσε εκτός ευρώ, εμείς και ειδικά η ΕΚΤ, αλλά αν δεν συνεργαστούν απλώς θα ξεμείνουν από ρευστό και τότε δεν θα τους απομείνει καμία επιλογή από το να αρχίσουν να τυπώνουν το δικό τους νόμισμα», είπε ο αξιωματούχος.
«Εάν καταρρεύσει ο χρηματοοικονομικός τους κλάδος, τότε απλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια πολύ σημαντική υποτίμηση και αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το δικό τους νόμισμα», είπε ο αξιωματούχος.
Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί αυτή τη στιγμή οι όποιες προσπάθειες διάσωσης της Κύπρου, που τον περασμένο Ιούνιο ζήτησε έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ μετά το πλήγμα που δέχτηκαν οι τράπεζές της από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας παραμένουν κλειστά από την Παρασκευή και δεν αναμένεται να ανοίξουν μέχρι την Τρίτη. Αν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία, υπάρχει ο κίνδυνος μαζικών αναλήψεων κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες και κατ'επέκταση κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.
Ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι η άλλη εναλλακτική στην προτεινόμενη εισφορά επί των καταθέσεων θα ήταν πολύ χειρότερη για τους καταθέτες. θα εξανέμιζε το 30 με 40% όλων των καταθέσεων άνω των 100.000, ίσως και παραπάνω, ειδικά των καταθέσεων που βρίσκονται στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου και την Cyprus Popular Bank
ethnos.gr 

Μοιραστείτε το άρθρο:

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.