Friday, March 29, 2013

«Εγέλασές με μια φορά, ανάθεμα σε σένα, εγέλασές με δυο φορές, ανάθεμά μου εμένα».

Άρθρο της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών
Ας μη διαφεύγει στους  έχοντες  την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου αυτό που λέει ο
λαός μας : "κάμεις καλό, κάμεις κακό, θα ’ρθει γυρεύοντάς σε" και προπαντός να μην ξεχνούν τις δικές τους κατά καιρούς  επισημάνσεις , ότι δηλαδή δεν μπορεί να πετύχει κανένα πρόγραμμα, αν δεν έχεις την κοινωνία μαζί σου.

Ειπώθηκαν πολλά, γράφτηκαν περισσότερα. Από τις εκτιμήσεις " στα μέσα του 2013 βλέπω τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας " ξαναφθάσαμε στο "τα δύσκολα είναι ξανά μπροστά μας.". Από το "φως στο τούνελ  " ξαναφθάσαμε στο "παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή του μνημονίου".
Προσπερνούν αβασάνιστα το γεγονός , ότι ο ελληνικός λαός φέρθηκε με ωριμότητα και υπομονή μέχρι τώρα. Οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους , ότι άλλα περιθώρια περικοπών δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν. Δεν μπορείς να προσπερνάς αβασάνιστα, ότι η ανεργία υπολογίζεται ότι  θα αγγίξει το 30%, ότι οι μέσες πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν κατά 29% , ενώ την ώρα που η ζήτηση μειώθηκε κατά 25% οι τιμές των βασικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 17%.  Αποσιωπάται το γεγονός , ότι τα επίπεδα φτώχειας αυξήθηκαν από 23% , το 2010 , στο 30% του πληθυσμού , το 2012.
Και από την άλλη , ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα των ασφαλιστικών Ταμείων και των οργανισμών πρόνοιας , καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου έχουν απορροφήσει ήδη ποσοστό 21,2% (2,66 δις ευρώ) της ετήσιας επιχορήγησης. Από τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , που δόθηκαν στη δημοσιότητα , προκύπτει , πως οι επιχορηγήσεις που καταβλήθηκαν στα ταμεία υπερβαίνουν αισθητά την αναλογία των 2/12, καθώς έχουν απορροφήσει 2.666 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο κατά 565 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού που προκύπτει από την ισοκατανομή των ετήσιων επιχορηγήσεων.
Όσον αφορά το σύνολο του 2013, το ποσό που έχει προβλεφθεί για τις επιχορηγήσεις των Ταμείων φτάνει σε 12.604 εκατ. ευρώ και η τρόικα εκτιμά , ότι δεν θα επαρκέσει και πως το τελικό αποτέλεσμα των Ταμείων θα είναι χειρότερο από τους στόχους. Ο προϋπολογισμός προβλέπει , πως τα ασφαλιστικά ταμεία , το 2013, θα παρουσιάσουν πλεόνασμα , ύψους 3.187 εκατ. ευρώ, από πλεόνασμα μόλις 64 εκατ. ευρώ, πέρυσι. Αν το πλεόνασμα είναι μικρότερο, αυξάνεται προφανώς αναλογικά το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.
Ενώ αυξημένες ανάγκες στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου παρουσίασε το ΙΚΑ, που απορρόφησε το 25,6% της ετήσιας επιχορήγησης, ο ΟΓΑ που απορρόφησε το 21,4%, το ΝΑΤ το 26%, ο ΟΑΕΕ απορρόφησε το 26%, ενώ στο ΤΑΠ-ΟΤΕ αποδόθηκε το 41,2% της ετήσιας επιχορήγησης, αναλογικά,  στο πρώτο δίμηνο, τα ποσοστά απορρόφησης των κονδυλίων της κρατικής επιχορήγησης θα έπρεπε να κινούνται στο 16,7%.
Η σημαντική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και οι αυξημένες ανάγκες των ασφαλιστικών Ταμείων , που καθίστανται απειλητικές ήδη από το πρώτο δίμηνο του 2013, αναδεικνύονται σε σοβαρή απειλή όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2013 , και εφόσον συνεχιστούν θα ενεργοποιήσουν τον αυτόματο μηχανισμό λήψης διορθωτικών μέτρων.
Ορατός έτσι είναι ο κίνδυνος για νέο κούρεμα στις συντάξεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, εάν δεν καλυφθεί άμεσα το χρηματοδοτικό κενό που έχει δημιουργηθεί στα Ταμεία, οι συντάξεις πρόκειται να μειωθούν και πάλι από 7% έως και 15% ,  αναλόγως του εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις ή μόνο σε συγκεκριμένα ποσά συντάξεων.
Υπενθυμίζεται , ότι ο δρόμος για νέες μειώσεις , όσον αφορά στις συντάξεις , έχει ήδη ανοίξει από τα επικουρικά ταμεία, όπου κάθε φορά που παρουσιάζονται ελλείμματα στα ταμεία θα μειώνονται και οι συντάξεις. Υπολογίζεται , ότι κατά μέσο όρο η μείωση των επικουρικών συντάξεων μπορεί να αγγίξει το 10%, ενώ δεν αποκλείεται μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει ακόμα και το 35%. Εντωμεταξύ, νέες αλλαγές έρχονται και στο εφάπαξ , με τον τρόπο υπολογισμού του να αλλάζει και πάλι, και που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ακόμη και έως 20% στο καταβαλλόμενο ποσό.
Το σημαντικότερο πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων αφορά την υστέρηση στα έσοδα , καθώς παρατηρείται μείωση έως και 1 δις ευρώ. Αρχικά , είχε προβλεφτεί απόκλιση των εισφορών κατά 7% , ενώ αυτή αγγίζει το 15%.
Συγχρόνως, σειρά μέτρων που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση , φαίνεται , πως δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το όφελος από την επιβολή εισφοράς και σε ποσά άνω των 2.432 ευρώ σε παλαιούς ασφαλισμένους υπολογίζεται , ότι θα είναι περίπου 117 εκατ. ευρώ , έναντι 817 εκατ. ευρώ , που είχαν προϋπολογιστεί, ενώ μικρότερα φαίνεται ότι θα είναι και τα οφέλη από την αύξηση κατά δύο έτη των ορίων ηλικίας , δεδομένου του ότι τα Ταμεία επιβαρύνονται και από το κύμα αποχώρησης.
Η παράλογη εμμονή σε λογιστικές προσεγγίσεις των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν οδηγεί πουθενά. Όπως η ιστορία μας υπενθυμίζει, πως υπάρχουν μέσα μας σπόροι αυτοκαταστροφής, που θα φέρουν μόνο δυστυχία αν τους επιτραπεί να φυτρώσουν . Έτσι ο λαός αυτές τις δύσκολες ώρες επισημαίνει:   «Εγέλασές με μια φορά, ανάθεμα σε σένα, εγέλασές με δυο φορές, ανάθεμά μου εμένα». Ας τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους ,  έστω και την ύστατη ώρα ! 


Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά

ΣΤ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Σελεύκου 3, Σέρρες 621 23

Τηλ. 23210-99880-5, Fax: 23210-99889 Κιν. 6979800364
Web Site: wwww.kollia.gr  E-mail: maria@kollia.gr

 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.