Sunday, March 31, 2013

«Ύμνος σε έναν ήρωα που θυσιάστηκε για την πατρίδα»

Mια θεατρική παράσταση, που θυμίζει και καταγράφει την προσωπικότητα του Αλέκου Παναγούλη, φιλοξένησε για μια και μόνη βραδιά, το βράδυ του Σαββάτου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
 
Την παράσταση με τίτλο «Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη» σκηνοθέτησε ο Δήμος Αβδελιώδης, σε κείμενο δικό του, βασισμένο στο βιβλίο του δημοσιογράφου Κώστα Μαρδά με τίτλο «Αλέξανδρος Παναγούλης, Πρόβες θανάτου».
Η Ελένη Ερήμου, «πρωταγωνίστρια» της παράστασης, και η φωνή του Αλέξανδρου Παναγούλη και της τραγικής Αθηνάς, μητέρας του ήρωα που έφυγε νωρίς, χαρακτηρίζει τον Παναγούλη «σύγχρονο Προμηθέα που πρόσφερε με τον θάνατό του το φως της ελευθερίας». Η ίδια μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την παράσταση - «ύμνο στον ήρωα που θυσιάστηκε για την πατρίδα, τους ανθρώπους και τα ιδανικά του» και το θέατρο που «όπως και η ζωή, ακολουθεί την εποχή».
«Ο Αλέκος Παναγούλης ήταν ο αγωνιστής που με είχε σημαδέψει από τα φοιτητικά μου χρόνια, όταν αποπειράθηκε να σκοτώσει τον δικτάτορα στις 13 Αυγούστου του ΄68. Στη μνήμη μου, αλλά και σε όλων τη μνήμη, η περίοδος αυτή θα παραμείνει με μαύρα γράμματα. Τον απολογισμό των εθνικών καταστροφών στο διάστημα αυτό θα τον καταγράψει ο ιστορικός και θα καταλογίσει ευθύνες», λέει η Ελένη Ερήμου και θυμάται την γνωριμία της μαζί του:
«Ήταν σε μια πρεμιέρα μου στα "Μαθήματα Γάμου", που προλόγισαν η Μελίνα και ο Αλέκος συνοδεύοντας τη Φλέμινγκ. Καθόταν δίπλα μου στο τραπέζι, όταν τρώγαμε όλοι μαζί μετά την παράσταση. Έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου η εικόνα του, η προσωπικότητά του, η σεμνότητα και η ευγένειά του. Και βέβαια, συγκλονίστηκα όταν την Πρωτομαγιά του ΄76 άκουσα από το ραδιόφωνο για το "ξαφνικό και περίεργο" αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Πάγωσα, όπως και όλη η Ελλάδα και όλοι οι λαοί της Ευρώπης».
Αυτή την ανάγκη της να επαναφέρει στη μνήμη των ανθρώπων, που έζησαν αυτή την περίοδο της χούντας, αλλά και των νεότερων που δεν την έζησαν, καθώς, όπως λέει η ίδια «έχουμε χρέος απέναντί τους και απέναντι στην ιστορία»- την ώθησε στον ηρώα Αλ. Παναγούλη.
Εξέφρασε, λοιπόν, την επιθυμία της στον Δήμο Αβδελιώδη, του οποίου -όπως λέει- τη δουλειά, τη συνέπεια, τη δημιουργική "τρέλα" παρακολουθούσε από χρόνια. «Η στιγμή ήρθε τον περασμένο Μάιο, που τον αναζήτησα. Από κει και πέρα ξεκινήσαμε το ταξίδι. Ένα ταξίδι δύσκολο, μακρύ. Κράτησε εννέα μήνες», εξηγεί.
Ο Δ. Αβδελιώδης τής πρότεινε το βιβλίο του Κώστα Μαρδά «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ Πρόβες Θανάτου». «Ένα εξαιρετικό βιβλίο - ντοκουμέντο γύρω από τη ζωή και τη δράση του Παναγούλη. Μέσα από αυτό το βιβλίο ο Δήμος μεγαλούργησε, με πήρε από το χέρι κι έγινε για μένα ο δάσκαλος, που τον πίστεψα. Μου άνοιξε τον δρόμο για να βαδίσω με ορθάνοιχτα τα μάτια της ψυχής μου σε άλλα μονοπάτια, δύσβατα, αλλά και μοναδικά, και γι αυτό γοητευτικά», αναφέρει η ηθοποιός.
Πηγή: ant1online.gr

Μοιραστείτε το άρθρο:

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.