Thursday, March 28, 2013

Άνοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο

Πελάτες και εκπρόσωποι των ΜΜΕ περιμένουν έξω από ένα κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Και οι 26 τράπεζες της χώρας θα ανοίξουν σήμερα από 12 το μεσημέρι έως τις έξι το απόγευμα με ανώτατο όριο ανάληψη ανά άτομο τα 300 ευρώ.


Άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι - για πρώτη φορά μετά τις 16 Μαρτίου - οι κυπριακές τράπεζες εν μέσω αυστηρών περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Μισή ώρα αργότερα, στις 12.30, άνοιξαν τα καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας, ΛΑΙΚΗ λόγω τεχνικού προβλήματος.
Η προσέλευση του κοινού είναι μαζική, αλλά οι συναλλαγές διεξάγονται -μέχρι στιγμής- ομαλά και υπό την επιτήρηση της αστυνομίας και ανδρών ιδιωτικής ασφάλειας.
Στις τράπεζες έχουν σπεύσει κυρίως ηλικιωμένοι, που δεν διαθέτουν κάρτες για να βγάζουν χρήματα από τα ATM και τις προηγούμενες ημέρες έμειναν χωρίς ρευστό. Ορισμένοι από τους πολίτες εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι μπορούν να αποσύρουν μόνο 300 ευρώ, καθώς, όπως είπαν, πλησιάζει το τέλος του μήνα και έχουν να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς.
Τις ευχαριστίες του προς τους κύπριους πολίτες, για την «συνετή στάση» που επιδεικνύουν κατά τις τραπεζικές συναλλαγές τους εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. «Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες για την συνετή στάση που τηρούν σήμερα προσερχόμενοι στις τράπεζες, στηρίζομαι στην ωριμότητα των Κυπρίων», ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος.
Με γραπτή του ανακοίνωση, σημείωσε επίσης ότι «η στάση ωριμότητας και υπευθυνότητας», που έχει επιδείξει ο κυπριακός λαός προσερχόμενος στα υποκαταστήματα των τραπεζών, «εκπέμπουν σε όλους ένα καθαρό μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς για το μέλλον και προκαλούν την αίσθηση διεθνώς σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον τόπο μας τις τελευταίες μέρες».

Aνοιξαν οι τραπεζες Sigma Live   http://www.youtube.com/watch?v=ydXtbqSGLmE&feature=share&list=UUrCT8Tc9bRt0C2xDhnLOEzw


 

Με την επαναλειτουργία των τραπεζών επέστρεψαν στις εργασίες τους 11.000 τραπεζικοί και συνεργατικοί υπάλληλοι. Βαρύ είναι το κλίμα στη Λαϊκή Τράπεζα. Οι υπάλληλοι προσήλθαν κανονικά στους χώρους εργασίας τους, γνωρίζοντας ωστόσο ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα αποχωρήσουν, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς της «καλής» τράπεζας με την προσχώρησή της στην Τράπεζα Κύπρου. ΚΥΠΡ
Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της τράπεζας, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες επιχειρήσεις, δεν αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, που θα μεταφερθούν στην «κακή» τράπεζα. Οι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων θα έχουν χάσει όλη τους την περιουσία.
Στην Τράπεζα Κύπρου, που θ' απορροφήσει σε βάθος χρόνου την «καλή» Λαϊκή Τράπεζα, όλοι οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στις ασφαλισμένες καταθέσεις τους και σε μέρος (άγνωστο ακόμα το ακριβές ποσοστό) των ανασφάλιστων καταθέσεων. Οι υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις θα μετατραπούν σε μετοχές.
Οι 105.000 μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να καταργηθούν με τη διαδικασία εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης, και οι κάτοχοι αξιογράφων δεν είναι βέβαιο αν θα πάρουν μετοχές που θα καταργηθούν ή του νέου σχήματος.

Άνοιξαν ξανά οι κυπριακές τράπεζες http://www.naftemporiki.gr/video/632544

Έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες, οι τράπεζες της Κύπρου άνοιξαν ξανά την Πέμπτη (28/3). Οι προετοιμασίες για την ομαλή επαναλειτουργία των υποκαταστημάτων υπήρξαν ήδη από την Τετάρτη πυρετώδεις και για το λόγο αυτό η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχε εφοδιάσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με ρευστό, χρησιμοποιώντας οχήματα ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης. Σε επιφυλακή βρίσκεται και η Αστυνομία της Κύπρου για την αποφυγή εντάσεων έξω από τις τράπεζες, όπου ήδη από νωρίς είχαν σχηματιστεί ουρές. Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο της υπό εκκαθάριση Λαϊκής Τράπεζας υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ το Χρηματιστήριο της Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστό και την Πέμπτη.
Σημειώνεται ότι αμφότερες οι τράπεζες λειτουργούν σήμερα υπό διαχειριστή, καθώς στα διοικητικά τους συμβούλια ζητήθηκε χθες να παραιτηθούν. Αυστηροί περιορισμοί στις συναλλαγές
Οι βασικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί στις συναλλαγές, με βάση το σχετικό διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ως εξής:
  • Απαγορεύεται κάθε, χωρίς μετρητά, πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας και το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν δύναται να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα.
  • Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο.
  • Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.
  • Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν από την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.
  • Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων
  • Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.
«Μεγάλο στοίχημα»
Μετά το άνοιγμα των τραπεζών η προσοχή στρέφεται στις αντιδράσεις των πολιτών αλλά και των ξένων καταθετών.
«Η κυπριακή κοινωνία είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο στοίχημα. Θα είναι ένα βαρόμετρο για το πώς  θα κινηθεί η χώρα και η οικονομία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε το πρωί ο κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Τ. Μητσόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι πολίτες θα συμπεριφερθούν με ψυχραιμία και θα υπάρξει μια πολύ νηφάλια αντιμετώπιση της καινούριας μέρας η οποία έχει ξημερώσει για την Κύπρο.
Αναφερόμενος στους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στη διακίνηση των κεφαλαίων, σημείωσε ότι θα γίνεται καθημερινή αξιολόγηση και αναλόγως των εκροών και της συμπεριφοράς που θα επιδείξει το κοινό το σχετικό διάταγμα θα χαλαρώσει.
Μετά από το κλείσιμο των τραπεζών το απόγευμα, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προκειμένου να αξιολογηθεί η πρώτη ημέρα λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Πηγή: naftemporiki.gr


Μοιραστείτε το άρθρο:

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.