Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Η βιομηχανική κατασκοπεία απειλεί όλο και περισσότερες εταιρίες

Η βιομηχανική κατασκοπεία που προέρχεται από κρατικές υπηρεσίες, αποτέλεσε μείζονα -και συνεχώς επιδεινούμενη- απειλή για τις εταιρείες το 2012, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης κυβερνο-ασφάλειας Infosec στο Λονδίνο. Η έκθεση, για λογαριασμό της εταιρείας Verizon, ανέλυσε στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 620 παραβιάσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες συνέβησαν σε μεγάλες επιχειρήσεις πέρυσι.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η κρατικά υποκινούμενη βιομηχανική κατασκοπεία, δηλαδή η στοχευμένη απόπειρα υποκλοπής τεχνολογικών, εμπορικών και άλλων εμπιστευτικών επιχειρηματικών δεδομένων, αποτελεί πια τη δεύτερη σημαντικότερη κυβερνο-απειλή. Η έκθεση, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνει ότι το 2012 υπήρξε το πρώτο έτος που υπήρχαν τόσες πολλές περιπτώσεις κρατικά ελεγχόμενης κατασκοπείας εναντίον εταιριών άλλων κρατών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ενώ η σημαντικότερη απειλή είναι η απευθείας υποκλοπή χρημάτων από τους χάκερ (που είχαν οικονομικά κίνητρα σε ποσοστό 75% περίπου πέρυσι), το 20% των κυβερνο-επιθέσεων αφορούσαν επιχειρηματικά μυστικά και πνευματική ιδιοκτησία εταιριών-στόχων. Συχνά χρειάζονται μήνες εωσότου οι επιχειρήσεις αντιληφθούν ότι έπεσαν θύματα παραβίασης των εταιρικών δικτύων τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κρατικοί χάκερ χρησιμοποιούν την τεχνική του «ψαρέματος» (phising) μέσω της οποίας ξεγελούν ανυποψίαστους υπαλλήλους της εταιρίας να αποκαλύψουν χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια αξιοποιούνται δεόντως προκειμένου οι χάκερ να διεισδύσουν πιο βαθιά στο δίκτυο της επιχείρησης-στόχου. Οι βιομηχανίες και οι εταιρείες μεταφορών είναι αυτές που βρέθηκαν πρωτίστως στο στόχαστρο των βιομηχανικών κατασκόπων το 2012.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν παγιδευμένες ιστοσελίδες, κενά ασφαλείας σε δημοφιλή προγράμματα λογισμικού και άλλες τακτικές, καταφέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις να υπερκεράσουν τα «τείχη» ασφαλείας των εταιρειών.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.