Sunday, July 14, 2013

Νταφόε, Μπαρίσνικοφ και Μπομπ Γουίλσον στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

«The Old Woman». Συνάντηση ιερών τεράτων στην Αθήνα, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου

Συνάντηση ιερών τεράτων στην Αθήνα, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου: ο μάγος του θεάτρου της εικόνας, Μπομπ Ουίλσον, με τον θρύλο του χορού Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, και τον Ουίλλεμ Νταφόε, διάσημο ηθοποιό με θητεία στο περίφημο Wooster Group, ζωντανεύουν το σουρεαλιστικό, ποιητικό και ειρωνικό σύμπαν ενός σπουδαίου λογοτέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας. 

Ο Δανιήλ Χαρμς εξισορρόπησε το κανιβαλικό στοιχείο με την καθαρότητα, αλλά οι σταλινικές εκκαθαρίσεις έδωσαν τέρμα στη ζωή και το έργο του. 

Στο «The Old Woman» ένας συγγραφέας επιστρέφει για μία ακόμη φορά στη χώρα μας και στο Φεστιβάλ Αθηνών ο διάσημος σκηνοθέτης Μπομπ Ουίλσον, προκειμένου να παρουσιάσει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου, την καινούργια του σκηνοθετική δουλειά, το έργο του Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Καρμς «The Old Woman», στο οποίο πρωταγωνιστούν ο διάσημος χορευτής Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και ο Γουίλιαμ Νταφόε.

Το έργο ανήκει σε έναν από τους συγγραφείς της ρωσικής πρωτοπορίας της δεκαετίας του 1920, τον Δανιήλ Χαρμς, που κινήθηκε στους κύκλους των φουτουριστών, σύντομα όμως αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στη συγγραφή παιδικής λογοτεχνίας, μετά τη στροφή της σοβιετικής τέχνης προς τη συντηρητική σκλήρυνση του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Την περίοδο της δεκαετίας του 1930 εξορίστηκε για ένα χρόνο στο Κουρσκ, ως μέλος μιας "ομάδας αντισοβιετικών συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας". Μετά την απελευθέρωσή του έζησε μέσα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, μέχρι το 1941 που συνελήφθη ξανά, ως ύποπτος προδοσίας, και κλείστηκε στην ψυχιατρική φυλακή του Λένινγκραντ, όπου και πέθανε το 1942, πιθανότατα από πείνα, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τους Γερμανούς.

Ανάμεσα στα σύντομα σε έκταση γραπτά του για ενήλικο κοινό, τα θεατρικά του έργα εγκαινιάζουν το είδος εκείνο που αργότερα θα ονομαστεί "Θέατρο του παραλόγου", όπως το «Ελισάβετ Μπαμ» του 1926. Η νουβέλα του «Η γριά» (1939) αποτελεί ίσως ένα από τα καλύτερα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας, μια σκοτεινή πολιτική αλληγορία που φέρνει στο νου το θέατρο του Μπέκετ ή του Ιονέσκο.

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, το έργο «The Old Woman» θα παρουσιαστεί επίσης στο Φεστιβάλ του Σπολέτο και σε εκείνο του Μάντσεστερ.

Πηγή: 
ΑΜΠΕ, skai.gr 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.