Saturday, October 19, 2013

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά: Πλήρη αποτυχία του Μνημονίου στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας μας

Ερώτηση της κα Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Αναλυτικά στην ερώτησή της επισημαίνει: ...

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 2863/18.10.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα:  Πλήρη αποτυχία του Μνημονίου στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας μας

Αποκαλυπτικός είναι ο απολογισμός του Μνημονίου. Ο βασικός στόχος του ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή κατά 20% του ΑΕΠ και ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού. Αυτό προέκυψε από τις τεράστιες περικοπές των δημοσίων δαπανών και την αύξηση της φορολογίας. Ενώ το 2009 το Ελληνικό Δημόσιο είχε 110 δις δαπάνες και 80 δις έσοδα, άρα 30 δις έλλειμμα από τα οποία τα 12 ήσαν τόκοι, με ΑΕΠ 230 δις, σήμερα έχει 75 δις δαπάνες και 75 δις έσοδα με 6 δις τόκους, και με ΑΕΠ 180 δις. Ο δεύτερος στόχος του Μνημονίου ήταν η περικοπή των μισθών κατά 40% στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος αυτός επετεύχθη. Ο τρίτος μνημονιακός στόχος ήταν η λεγόμενη ανάπτυξη, με ιδιωτικοποιήσεις, «αξιοποίηση» (βλ. εκποίηση)  της δημόσιας περιουσίας και τις διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις». Οι επενδύσεις όμως δεν ήρθαν με αποτέλεσμα η βαθιά ύφεση που προκάλεσε η δημοσιονομική προσαρμογή να μην έχει βρει αντίβαρο. Το ελληνικό δημόσιο χρέος από 120% του ΑΕΠ που ήταν – προ κρίσης - το 2009, τώρα είναι στο 170% του ΑΕΠ και κατά κοινή ομολογία είναι μη βιώσιμο. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος, η ύφεση και η ανεργία που θα φθάσουν στο 30% είναι οι χειρότερες επιδόσεις εν καιρώ ειρήνης, δυτικής οικονομίας από την εποχή της Μεγάλης Αμερικανικής Ύφεσης μέχρι σήμερα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρά τα 78 δις ευρώ άμεσες ενισχύσεις, που έλαβε, και πολλά άλλα δις δανεισμού, δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό του. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ, η ύφεση επιμένει, η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται, οι επενδυτές δεν έρχονται, η απαισιοδοξία και η απελπισία συντροφεύουν μόνιμα τους περισσότερους Έλληνες. Η κυβέρνηση επιμένει στα ίδια: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, μην ακούτε τους άλλους γιατί αυτοί θέλουν να επιστρέψουμε στη δραχμή, εμπιστευθείτε εμάς γιατί ξέρουμε πού πάμε και σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα.
Η θεωρία του μονοδρόμου καταρρίπτεται από τα ίδια τα γεγονότα: ο πολλαπλασιαστής ήταν λάθος, οι προβλέψεις για την ύφεση λάθος, οι προσδοκίες για την ανταπόκριση της ελληνικής οικονομίας στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής λάθος, οι αλλαγές στα εργασιακά λάθος. Λάθος επίσης και η άποψη ότι οι εταίροι μας στηρίζουν την Ελλάδα ανιδιοτελώς. Η Γερμανία κερδοσκοπεί, μέχρι στιγμής έχει κερδίσει τουλάχιστον 40 δις από την κρίση χρέους ενώ η Γαλλία κοντά στα 10 δις ευρώ. Η περίφημη αλληλεγγύη των ισχυρών προς τους αδύνατους ένα κακόγουστο αστείο. Και μόλις πρόσφατα ήρθε η χαριστική βολή. Σύμφωνα με έγγραφα του ΔΝΤ , που αποκάλυψε η WSJ, μια ισχυρή μερίδα των μελών του διοικητικού συμβουλίου είχε διατυπώσει πολλές ενστάσεις τόσο για τη σκοπιμότητα του σχεδίου όσο και για την αποτελεσματικότητά του. Οι εκπρόσωποι σαράντα και πλέον κρατών είχαν αντιταχθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο με το επιχείρημα ότι ο στόχος δεν ήταν να διασωθεί η Ελλάδα, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες (κυρίως οι Γερμανικές και οι Γαλλικές), που ήταν εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, και οι αμερικανικές τράπεζες, που και αυτές ήταν εκτεθειμένες στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η ίδια: συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις, «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ((βλ. απολύσεις), συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Η χώρα συνεχίζει να βουλιάζει στην κρίση, η κοινωνία συνεχίζει να υφίσταται τις τραγικές συνέπειες από την επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Ποια από τα βασικά προβλήματα του προκάλεσαν την κρίση χρέους της χώρας μας έχει επιλύσει το Μνημόνιο;
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.