Sunday, October 13, 2013

Η Κρήτη μετρά τις «πληγές» της μετά τον ισχυρό σεισμό


Μια ημέρα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου, που αναστάτωσε τους κατοίκους της Κρήτης, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε καταγραφή των ζημιών, που άφησαν πίσω τους, τα 6.2 Ρίχτερ. Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών έκλεισε από το πρωί το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου να ελεγχθεί ο δρυμός σε όλο το μήκος της διαδρομής και κυρίως σε σημεία που από χθες αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων. Κλειστός είναι από το πρωί και ο επαρχιακός δρόμος, που οδηγεί στο Θέρισο σε όλο το μήκος του φαραγγιού, καθώς κρίθηκε σκόπιμο μετά την πτώση ενός μεγάλου βράχου να ελεγχθεί όλο το τμήμα της διαδρομής για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων. Ο έλεγχος γίνεται σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων.
Από το πρωί ελέγχονται και οι σχολικές μονάδες των Χανίων, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές, ενώ συστάθηκαν επιτροπές ανά δήμο, τα μέλων των οποίων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια. Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων έχουν αναφερθεί από πολίτες ρήγματα σε κυρίως παλιές οικίες. Οι αναφορές συγκεντρώνονται και θα ακολουθήσουν αυτοψίες από μηχανικούς.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, οι περισσότερες αναφορές έρχονται από την πόλη των Χανίων. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί πτώση της μισής οροφής ακατοίκητης οικίας στη συνοικία Χαλέπα και πτώση τοιχίου παλιάς οικίας στην περιοχή των Εννιά Χωριών. Οι πολίτες, που διαπιστώνουν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, μπορούν να τις δηλώνουν στα τηλέφωνα 28213-40100, 40101 και 40102.

Εξάλλου, το μεγάλο εστιακό βάθος (60 χλμ.) του σεισμού, στα δυτικά των Χανίων χθες το απόγευμα μειώνει τις πιθανότητες μεγάλων και πολλών μετασεισμών, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. Όπως σημειώνει, όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος ενός σεισμού, τόσο πιο μακριά επεκτείνεται - εξαπλώνεται το κύμα και τόσο μικρότερους και λιγότερους μετασεισμούς προκαλεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και από κατοίκους του Φαλήρου, αν και το επίκεντρό του απέχει 274 χλμ. από την Αθήνα, ενώ συγχρόνως από χθες το μεσημέρι έως σήμερα στις 11 το πρωί σημειώθηκαν 40 μετασεισμοί, εκ των οποίων ο υψηλότερος ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σχετικά με το επίμαχο 48ωρο, που «κλείνει» αύριο, Δευτέρα, το απόγευμα, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι διεθνώς έχει αποδειχθεί πως κάθε ώρα που περνά ελαττώνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό. Στο 48ωρο, λοιπόν, οι πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού θα έχουν μειωθεί κατά 85% κι αυτό θα επιτρέψει μια ασφαλή επιστημονική ανακοίνωση για άμβλυνση του κινδύνου.

Σχετικά με την περιοχή, όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι βρίσκεται στο λεγόμενο «Ελληνικό Τόξο» όπου συγκρούονται οι δύο τεκτονικές πλάτες της Ευρασίας και της Αφρικής. Το τόξο αυτό ξεκινά από τη Λευκάδα, διασχίζει τα νησιά του Ιουνίου, διαπερνά τη δυτική Πελοπόννησο, εκτείνεται στον νότιο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης και ανεβαίνει ανάμεσα από τα Δωδεκάνησα.

Είναι γεγονός, σημειώνει ο κ. Μακρόπουλος, ότι η περιοχή είναι σεισμολογικά επιβαρυμένη και έχουν συμβεί αρκετά σημαντικοί σεισμοί, με κυριότερο αυτόν του 365 μ.Χ. μεγέθους 8,2 βαθμών και συγχρόνως το μεγαλύτερο τσουνάμι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

ΠΗΓΗexpress.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter
grafida-sintikis.blogspot.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.