Tuesday, October 15, 2013

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά: Η αλήθεια των προβλέψεων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Ερώτηση της κα Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Αναλυτικά στην ερώτησή της επισημαίνει:

Δραματικές είναι οι προβλέψεις του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά πως οι μεν προτάσεις της Ε.Ε. για νέα βοήθεια προσφέρουν βραχυχρόνια μόνο διέξοδο, η δε διευκόλυνση του χρέους που επιδιώκει η κυβέρνησή σας αφήνει άλυτο το πρόβλημα της βιωσιμότητάς του και γι' αυτό προτείνει οργανωμένη διαγραφή μέρους του χρέους στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό περιθώριο ανάπτυξης.
 «Είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους», κι ενώ «είναι σε χειρότερη θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της, αφού έχει καταρρεύσει η παραγωγική της βάση», αναφέρει στην Έκθεσή του. «Η επίτευξη και κυρίως η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον (πάνω σε μια εξασθενημένη οικονομία) είναι σχεδόν αδύνατη. Ούτε μπορεί κανείς να αναμένει σοβαρή μείωση του χρέους μέσω ιδιωτικοποιήσεων», ξεκαθαρίζουν οι οικονομολόγοι της Βουλής. Το συμπέρασμά τους είναι σαφέστατο και διατυπώνεται πεντακάθαρα: «Το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει βιώσιμο έως το 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης».
 Κατά την τετραετία 2013-2016 η χώρα μας πρέπει να πληρώσει συνολικά και για τα τέσσερα χρόνια 74,7 δις ευρώ για ομόλογα που έχει εκδώσει και τόκους 36,5 δις ευρώ για δάνεια που έχει πάρει, δηλαδή συνολικά 111,2 δις ευρώ.
 Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Στα τέλη του 2009 το ελληνικό δημόσιο χρέος είχε ανέλθει στα 299 δις ευρώ. Αφού κουρεύτηκε υποτίθεται κατά 53% με το PSI και αφού και με την επαναγορά ομολόγων οι δύστυχοι κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και είναι άτομα ή ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ., έχασαν το 80% των χρημάτων τους, το ελληνικό δημόσιο χρέος αυτήν τη στιγμή έχει εκτοξευθεί στα 321 δις ευρώ.
 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 Με τέτοιου ύψους δανειακές υποχρεώσεις, πως μπορεί η χώρα να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος της χωρίς αυτό να κουρευτεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό;

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.