Wednesday, October 16, 2013

Μεγαλειώδης εκδήλωση για την Άλκη Ζέη

Η αγαπημένη συγγραφέας συγκίνησε στην παρουσίαση του βιβλίου της
Τα νεανικά χρόνια της Άλκης Ζέη σε ένα βιβλίο
Spiros KatopodisΣτενοί φίλοι και συγγενείς, επιστήθιοι συνεργάτες, πολιτικοί, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, και εκατοντάδες αναγνώστες έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.
Με το πιο θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν χθες βράδυ την Άλκη Ζέη στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε όσοι παρευρέθησαν στην επίσημη πρώτη παρουσίαση του νέου της βιβλίου, με τίτλο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», στο οποίο αφηγείται την ιστορία των νεανικών της χρόνων έως το 1945, την ημέρα του γάμου της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου...


Πινακοθήκη ανθρώπων που έμελλε να σφραγίσουν τη μεταπολεμική Ελλάδα

Η αγαπημένη συγγραφέας αποδίδει μια σπαρταριστή πινακοθήκη ανθρώπων που έμελλε να σφραγίσουν τη μεταπολεμική Ελλάδα: τη Διδώ Σωτηρίου, τον Κουν, τον Γκάτσο, τον Εμπειρίκο, τη Ζωρζ Σαρή, την κολλητή παιδική της φίλη, τη Μελίνα, τον Πλωρίτη, τον Μποστ, τον Κώστα Αξελό, τον Μίμη Δεσποτίδη και πολλούς άλλους.
Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, και με τρόπο μυθιστορηματικό, ξεδιπλώνει τα παιδικά και νεανικά της χρόνια με φόντο τα μεγάλα γεγονότα και τα πάθη της ελληνικής ιστορίας τον 20ό αιώνα. Στενοί φίλοι και συγγενείς, επιστήθιοι συνεργάτες, πολιτικοί, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, και εκατοντάδες αναγνώστες έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.
Παρούσα και η συμπρωταγωνίστριά της στο βιβλίο και τη ζωή
Μεταξύ άλλων στην παρουσίαση  παρευρέθησαν ο Κωστής Γκιμοσούλης, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Γιώργος Δενδρινός, η Αγαθή Δημητρούκα, ο Μάνος Ελευθερίου, η Σοφία Ζαραμπούκα, η Ιουλίττα Ηλιοπούλου, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Γιάννης Κιουρτσάκης, ο Αλέξης Κόκκος, ο Γιάννης Κοντός, η Ελισάβετ Κοτζιά, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, η Ντίνα Κώνστα, η Σοφία Μαντουβάλου, ο Δ. Ν. Μαρωνίτης, ο Μιχάλης Μητρούσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Χρήστος Μπουλώτης, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, η Ελένη Πριοβόλου, η Χρύσα Προκοπάκη, ο Χρήστος Ροκόφυλλος, ο Γιώργος Συμπάρδης, ο Τίτος Πατρίκιος, η Έλενα Χουζούρη, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης. Παρούσα ήταν και η αδελφή της Λενούλα, η συμπρωταγωνίστριά της στο βιβλίο και τη ζωή.
Γλυκιά αίσθηση πληρότητας
Η Αγγελική Βουλουμάνου, υπεύθυνη για τα δικαιώματα όλων των έργων της Άλκης Ζέη στο εξωτερικό, μίλησε πρώτη για τη συγγραφέα, επισημαίνοντας πόσο μας έχει σημαδέψει αναγνωστικά με τα διαχρονικά και οικουμενικά βιβλία της που αποτελούν γοητευτική παρακαταθήκη της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας μας. Το νέο της βιβλίο, όπως άλλωστε και όλα τα προηγούμενα, αφήνει στον αναγνώστη μια γλυκιά αίσθηση πληρότητας και αποτελεί πρότυπο για τις νεότερες γενιές. Η Ζέη - που έχει επισκεφτεί εκατοντάδες σχολεία και παρακολουθεί από κοντά τον καθημερινό αγώνα των δασκάλων -  αποτίει με το νέο της βιβλίο φόρο τιμής στους δικούς της δασκάλους αλλά και σε όλους εκείνους που προσπαθούν για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων ανθρώπων.
Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, συντονιστής της βραδιάς, στάθηκε ιδιαίτερα στη διακριτική και αυθεντική φωνή του κοριτσιού που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του και αφηγείται δραματικά ιστορικά γεγονότα χωρίς να σκληραίνει ούτε στο ελάχιστο και χωρίς να πέφτει στο μελόδραμα. Κλείνοντας, τόνισε πως εκείνο που λαμβάνει κανείς από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι η συμφιλιωτική διάθεση μιας σπουδαίας συγγραφέα με τη ζωή και τα χρόνια.  Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν μοναδικά οι ηθοποιοί Σοφία Κόκκαλη και Ρένη Πιττακή.

Ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου προλόγισε τη βραδιά, ενώ η Άλκη Ζέη ευχαρίστησε από καρδιάς όλους και ιδιαίτερα την αδελφή της που χάρη σ’ αυτήν και στη μνήμη της κατάφερε να ολοκληρώσει αυτό το βιβλίο. Για αρκετή ώρα υπέγραφε υπομονετικά και με μεγάλη χαρά αντίτυπα των βιβλίων της σε αναγνώστες όλων των ηλικιών.

Τη μοναδική βραδιά διοργάνωσαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο με την ευγενική υποστήριξη του Goethe Institut.
Αύριο, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, η Άλκη Ζέη παρουσιάζει το βιβλίο της στη Θεσσαλονίκη, στο «ΟΞΥΓΟΝΟ» (Ολύμπου 81), στις 8 το βράδυ.
ΠΗΓΗnaftemporiki.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.