Tuesday, October 15, 2013

Ζημίες σε καλλιέργειες καπνού σε χωριά του Δήμου Σιντικής της ΠΕ Σερρών

ΕΡΩΤΗΣΗ των βουλευτών του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Ελένης Γερασιμίδου
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες καπνού στα αγροκτήματα των χωριών Αχλαδοχώρι και  Καρυδοχώρι του Δήμου Σιντικής της ΠΕ Σερρών. 
Αναλυτικά στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν:

Συγκεκριμένα, τη νύχτα της 4ης προς 5ης Οκτώβρη, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του υψομέτρου της περιοχής δημιουργήθηκε παγετός και έπεσε πάχνη, με αποτέλεσμα τα τελευταία χέρια συγκομιδής του καπνού, σε περίπου 150 στρέμματα ποικιλίας «μπασμά», να καούν και να μαυρίσουν, γεγονός που τα καθιστά ακατάλληλα για συλλογή.
Να τονιστεί πως τα τελευταία χέρια συλλογής 4ο & 5ο αποτελούν τα πιο εξαιρετικά και ακριβά καπνά και τελικά είναι το καθαρό κέρδος του παραγωγού.
Να σημειωθεί επίσης ότι, λόγω του υψομέτρου της περιοχής (550 μ.), της ιδιαιτερότητας του κλίματος και του ότι τα συγκεκριμένα χωριά, βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της ΠΕ Σερρών, (Όρος Όρβηλος - Άγγιστρο - Λαϊλιάς) έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο στα καπνά, αλλά και σε όλες τις παραγωγές η συγκεκριμένη περιοχή να είναι όψιμη.
Όμως με όσα ισχύουν σήμερα (Κανονισμός αποζημιώσεων ΕΛΓΑ), δεν πρόκειται οι καλλιεργητές της περιοχής να αποζημιωθούν για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου και αυτό είναι άδικο.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
  • Tι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές που έγιναν στις αγροτικές καλλιέργειες και να εξασφαλιστεί, άμεσα, από τον ΕΛΓΑ, η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν για την αναμενόμενη παραγωγή και για το φυτικό κεφάλαιο;
  • Προβλέπεται έγκαιρη τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των ζημιών και του φυτικού κεφαλαίου;

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.