Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Έρευνα - Η κακοποίηση και η έλλειψη φροντίδας των αδέσποτων ζώων βλάπτουν τον τουρισμό

Η οργάνωση CANDI(Cats and Dogs International) κυκλοφόρησε μία έκθεση με τα ευρήματα μίας έρευνας για τις επιπτώσεις που έχουν τα αδέσποτα ζώα στον τουρισμό. ...
Η έκθεση με τίτλο The Economic Impact of Stray Cats and Dogs at Tourist Destinations on the Tourism Industry 2013 περιέχει πληροφορίες για το πως οι αδέσποτες γάτες και οι σκύλοι, μπορούν να καταστρέψουν τις διακοπές εκατομμυρίων τουριστών και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στις τουριστικές επιχειρήσεις και τους τουριστικούς προορισμούς. Η μόνη βιώσιμη λύση για να μπει ένα τέλος στον υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων είναι η στείρωση. Οι μαζικές δολοφονίες δεν είναι σε καμία περίπτωση η λύση.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πολλοί τουρίστες οι οποίοι συναντούν στις διακοπές τους ζώα τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο ή είναι ταλαιπωρημένα ή κακοποιημένα, είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν στον ίδιο τουριστικό προορισμό (ή σε άλλους με παρόμοια προβλήματα) και συνήθως μοιράζονται τις αρνητικές εντυπώσεις τους με άλλους ανθρώπους.

Η έκθεση σκιαγραφεί τον οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει για την τουριστική βιομηχανία η εμπειρία τουριστών με αδέσποτα ζώα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Τονίζει επίσης γιατί είναι σημαντικό τόσο από την οικονομική όσο και την ηθική σκοπιά του θέματος, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις χωρών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, να αναπτύξουν προγράμματα στείρωσης, ως έναν θεμιτό και βιώσιμο τρόπο περιορισμού του υπερπληθυσμού των ζώων.

Το επίκεντρο της έκθεσης αποτελεί μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την CANDI (Cats and Dogs International) και το Humane Research Council  (HRC) τον Αύγουστο του 2012, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν οι απαντήσεις 1.000 Αμερικανών και 200 Καναδών τουριστών. Οι ερωτήσεις της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν για να διερευνηθεί κατά πόσο οι ερωτηθέντες είχαν συναντήσει αδέσποτες γάτες και σκύλους στις διακοπές τους, και αν ναι, τι συνέπειες είχε αυτό στο ταξίδι τους και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές τουριστικές επιλογές τους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα αδέσποτα ζώα, έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην τουριστική βιομηχανία από ό, τι νομίζαμε στο παρελθόν.

Τα κύρια σημεία της έρευνας είναι:

 • Το 63% των Αμερικανικών ταξιδιωτών και το 61% των Καναδών ταξιδιωτών είδαν αδέσποτες γάτες ή σκύλους κατά τις πιο πρόσφατες διακοπές τους εκτός των ΗΠΑ ή του Καναδά .

•  Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η εικόνα αδέσποτων ζώων τους αναστάτωσε (34 %) 

•  Το 41% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν ένα μέρος με πολλές αδέσποτες γάτες και σκύλους στο μέλλον .

•   Το 7% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν προορισμούς τους οποίους δεν θα επισκεφτούν, λόγω του υπερπληθυσμού γατιών και σκύλων, με το Μεξικό ως την πιο συχνά αναφερόμενη χώρα .

• Οι ερωτηθέντες είπαν ότι αν συναντούσαν αδέσποτες γάτες και σκύλους:

        - θα ανέφεραν το περιστατικό στο ξενοδοχείο/θέρετρο στο οποίο διέμεναν (34%) και/ή στους ταξιδιωτικούς πράκτορες /στην τουριστική εταιρεία (31%)

        - θα αφηγούνταν την εμπειρία τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (29%) και /ή θα συμβούλευαν τους φίλους και την οικογένειά τους να μην επισκεφτούν τον συγκεκριμένο προορισμό (25%)

        - θα μοιραζόντουσαν την εμπειρία τους στο TripAdvisor ή στο Virtual Tourist (22%) ή σε κάποια άλλη ιστοσελίδα μεταφοράς εμπειριών (17%)

• Ερωτήσεις ανοιχτού τύπου αποκάλυψαν ότι οι ανησυχίες των ερωτηθέντων όταν συναντούσαν αδέσποτες γάτες και σκύλους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, επικεντρώνονταν στην προσωπική ασφάλεια και (σε έναν μεγαλύτερο βαθμό) στο συναισθηματικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι εμπειρίες.

Η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς εμπεριέχει συχνά την εφαρμογή βίαιων μεθόδων θανάτωσης - ηλεκτροπληξία, πνιγμό, κρέμασμα, δηλητηριάσεις κλπ., οι οποίες συχνά αποτελούν μέρος μίας μαζικής σφαγής πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η έκθεση αυτή καθιστά σαφές ότι αυτές οι τακτικές είναι τόσο απάνθρωπες όσο και αναποτελεσματικές και θα πρέπει να αντικατασταθούν με τις πιο φιλικές προς τα ζώα και πιο επιτυχείς προσεγγίσεις στείρωσης.

Η έκθεση εξηγεί γιατί μία πιο ανθρωπιστική αντιμετώπιση των αδέσποτων γατιών και σκυλιών έχει όχι μόνο οικονομικά οφέλη για την τουριστική βιομηχανία, αλλά έχει και οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία και φυσικά τα ίδια τα ζώα. Και καταλήγει καλώντας την τουριστική βιομηχανία να είναι μέρος της λύσης, έτσι ώστε, «οι γάτες και τα σκυλιά που υποφέρουν στα πιο όμορφα σημεία διακοπών στον κόσμο, να έχουν τελικά μια ευκαιρία στη ζωή που τους αξίζει.»

Για να δείτε ολόκληρη την έκθεση πατήστε εδώ.

ΠΗΓΗastegosdiavatis.blogspot.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.