Tuesday, July 23, 2019

Καρδίτσα: «Άμεση εκτίμηση των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις απαιτεί το Κίνημα Αλλαγής.»


Την Τετάρτη 18 Ιουλίου, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν, κλιμάκια του Κινήματος Αλλαγής επισκέφθηκαν διάφορες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας προχωρώντας σε έλεγχο με τη μορφή αυτοψίας ώστε να αποκομίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς στις αγροτικές καλλιέργειες και να προβούν σε κεντρικές και συντονισμένες ενέργειες για την άμεση «αποκατάσταση» των ζημιών.

Στο Νομό Καρδίτσας το κλιμάκιο απαρτίστηκε από τον Υπ. Βουλευτή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Παπαγεωργίου Σωτήρη, τον Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Νομού Καρδίτσας Γανιά Νικόλαο και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Τέλιο Κωνσταντίνο, πρώην Αντινομάρχη, και Στέφανο Ντράχα Γεωπόνο, πρώην εκτιμητή του ΕΛΓΑ.



Στις επιτόπιες συναντήσεις του κλιμακίου με τους παραγωγούς διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και σε κάποιες περιπτώσεις ολοκληρωτικές, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στη «γραμμή» Μελισσοχωρίου – Δασοχωρίου, όπου το κλιμάκιο συνοδεύτηκε από τον τέως Αντιδήμαρχο Σοφάδων και επανεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο κ. Ταξιάρχη Ευαγγελογιάννη.
Μετά το πέρας της αυτοψίας το κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής δεσμεύτηκε πως θα πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για άμεση εκτίμηση της ζημιάς με συνακόλουθες δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ χωρίς κομματικές παρεμβάσεις.
Όπως τόνισαν, οι αγροτικές καλλιέργειες βρίσκονταν σε τελικό στάδιο αμέσως πριν τις εκτεταμένες ζημιές, με τους παραγωγούς να έχουν σχεδόν δαπανήσει το σύνολο του κόστους που απαιτείται για την παραγωγή, γεγονός που εγείρει αξιώσεις για αποζημίωση στο 100%. Υπογράμμισαν, επίσης, πως η εκτίμηση της ζημιάς οφείλει να είναι άμεση καθώς οι παραγωγοί ενδέχεται να προσπαθήσουν με δικά τους έξοδα να σώσουν την παραγωγή τους (με ορμόνες κ.λ.π.) γεγονός το οποίο θα τους αδικούσε στην αποζημίωση στην περίπτωση που ο έλεγχος της καταστροφής πραγματοποιούνταν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το κλιμάκιο στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανάγκη άμεσης αντικατάστασης των αυτοσχέδιων φραγμάτων, με σύγχρονα μηχανικά φράγματα τα οποία θα επιτρέπουν την αποσυμφόρηση του νερού μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα ώστε να μην πλημμυρίζουν οι γειτονικές αγροτικές καλλιέργειες.
Η συζήτηση με τους παραγωγούς ολοκληρώθηκε με το κλιμάκιο να αναφέρει πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί σύγχρονη πραγματικότητα και η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει να ασχοληθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα προς την κατεύθυνση αυτή, εκπονώντας μελέτες που θα ενταχθούν άμεσα προς υλοποίηση σε πρόγραμμα προστασίας της καλλιέργειας από την κλιματική αλλαγή.
ΠΗΓΗ: karditsapress.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.