Friday, July 26, 2019

Γιάνης Βαρουφάκης: Η κινηματική οργάνωση, η πορεία του ΜέΡΑ25 στην κοινωνία και η ανασύσταση του κόμματος ξεκινά!


Αυτή η φωνή είναι πλέον στη Βουλή! Αυτό το οφείλουμε σε εσένα. Στα μέλη του DiEM25 και του ΜέΡΑ25, στους συντονιστές των ομάδων μας, στους υποψήφιούς μας στις ευρωπαϊκές και στις εθνικές εκλογές, σε όλους εσάς που δουλέψατε τόσο σκληρά για μήνες ώστε να γίνει το μικρό αυτό θαύμα. Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλες και όλους είναι το λιγότερο που σας οφείλει το ΜέΡΑ25 – κι εγώ προσωπικά.

Όπως απέδειξε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όχι μόνο έπρεπε αυτή η φωνή να είναι στη Βουλή αλλά αποδείχθηκε ότι είναι η μόνη φωνή υπεύθυνης αντιπολίτευσης στη λαίλαπα του Μνημονιακού Λαϊκιστικού Δικομματισμού που σήμερα εντείνεται με την αναρρίχηση της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση.
Τώρα, αυτή η φωνή πρέπει να διεισδύσει σε όλη την κοινωνία – σε κάθε γειτονιά, τόπο δουλειάς, κοινωνική δομή. Για να γίνει αυτό, για να γίνει πραγματικότητα η ιδεολογική ηγεμονία των αρχών και του προγράμματος του ΜέΡΑ25-DiEM25 μεταξύ προοδευτικών πολιτών που αναγνωρίζουν την κατάλυση της Χρεοδουλοπαροικίας ως την κορυφαία προτεραιότητα τους, και που πρόσκεινται θετικά προς το τρίπτυχο του Ευρωπαϊκού Διεθνισμού, του Οικονομικού Ορθολογισμού και της Κοινωνικής Απελευθέρωσης, θέλει δουλειά πολλή!
Άμεσος στόχος μας η ένταξη νέων μελών, η δημοκρατική οργάνωση των ομάδων ανά περιφέρεια, η ένταξη-οργάνωση των νέων που μας ψήφισαν και ήρθαν στις εκδηλώσεις μας, και η διασύνδεση με τα κινήματα. Πως θα γίνει αυτό; Μέσα από μια επτάμηνη κινηματική πορεία προς την κοινωνία που ξεκινά άμεσα και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Φεβρουαρίου 2020 με το 1ο ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜέΡΑ25.
Σε αυτή την επτάμηνη κινηματική πορεία προς την κοινωνία σε θέλουμε συνοδοιπόρο. Κάθε μεγάλη πορεία, κάθε Μαραθώνιος, ξεκινά με ένα-δυο βήματα. Τα αμέσως επόμενα βήματά μας θα είναι τα εξής:
Βήμα 1ο: Η Πολιτική Γραμματεία συστήνει Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου & Κινηματικής Εξόρμησης – ας την πούμε ΟΣΚΕ. Πότε; Μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου
Βήμα 2ο: Μετά από διαβούλευση μαζί σας, η ΟΣΚΕ διορίζει προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) σε κάθε περιφέρεια – και ξεχωριστά για την Νεολαία μας (Νέων ΜέΡΑ25), για τον συνδικαλισμό κλπ. Πότε; Μέχρι την 1η Αυγούστου (ώστε τα μέλη τω ΣΕΠ να κάνουν μεν διακοπές αλλά με το νου σε αυτά που έρχονται)
Βήμα 3ο: Εκστρατεία για μαζική εγγραφή νέων μελών μέσω της ψηφιακής μας πλατφόρμας (και με βοήθεια στους τεχνοφοβικούς να εγγραφούν) και ουσιαστική οργάνωση των ομάδων και διαλόγου για τις θέσεις, το Καταστατικό και την οργάνωση του ΜέΡΑ25 τόσο τοπικά όσο και γενικότερα. Πότε; Μέχρι την 10η ΔεκεμβρίουΣημαντική σημείωση: Το Καταστατικό του DiEM25 ορίζει πως για να ψηφίζει κάποιος πρέπει να είναι ήδη μέλος ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων. Αυτό αποτελεί εξαιρετικό κίνητρο να εντάξουμε μαζικά μέλη έως την 10η Δεκεμβρίου!
Βήμα 4ο: Οι ΣΕ, σε συνεργασία με την ΟΣΚΕ, σχεδιάζουν Περιφερειακές Προσυνεδριακές Συνδιασκέψεις οι οποίες προετοιμάζουν προτάσεις εφ’ όλης της ύλης που θα κατατεθούν στο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 και εκλέγουν τους Συνέδρους. Πότε; Μεταξύ της Πρωτοχρονιάς και το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου
Βήμα 5ο: 1ο ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΡΔΙΟ ΜέΡΑ25 Πότε; Το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2020.
Σημείωση: Το Συνέδριο ονομάζεται «διαβουλευτικό» επειδή, όπως και τα ΔΙΑΣΚΕΠ που προτείνουμε γενικότερα, στόχο έχουν την πραγματική διαβούλευση εκλεγμένων και κληρωτών μελών του κινήματος με στόχο την προγραμματική σύγκλιση και την συν-απόφαση του τρόπου λειτουργίας μας (π.χ. το Καταστατικό). Όμως, εμείς (ΜέΡΑ25 και DiEM25) εμμένουμε στην ιδέα ότι οι μεγάλες αποφάσεις παίρνονται αμεσοδημοκρατικά, μέσω καθολικής πανευρωπαϊκής ψηφοφορίας, και όχι μέσω εκλεγμένων αντιπροσώπων. Οπότε, το Διαβουλευτικό Συνέδριο διαμορφώνει (όπως προτείνουμε να κάνουν τα ΔΙΑΣΚΕΠ) προτάσεις και όλα τα μέλη ψηφίζουν.
Βήμα 6ο: Καθολική ψηφοφορία όλων των προτάσεων (και εναλλακτικών) που θα παράξει το Συνέδριο απ’ όλα τα μέλη του ΜέΡΑ25-DiEM25. Πότε; Εντός του Μαρτίου
Σημείωση: Η ψηφοφορία θα χρειαστεί ένα μήνα καθώς οι προτάσεις πρέπει να μεταφραστούν σε 9 ευρωπαϊκές γλώσσες και, κατόπιν, η ηλεκτρονική κάλπη να μείνει «ανοικτή» για τουλάχιστον 7 μέρες ώστε να ψηφίσουν όσο περισσότερα μέλη πανευρωπαϊκά.
****
Κλείνοντας, όπως βλέπετε οι επόμενοι 7 μήνες θα είναι συγκλονιστικοί. Θα δώσουν σε όλους μας τη δυνατότητα να επανασυστήσουμε το ΜέΡΑ25 καθιστώντας το, ταυτόχρονα, κόμμα με ρίζες στην κοινωνία και μια πραγματική Φιλική Εταιρεία.
Σε αυτή την πορεία σε θέλουμε μαζί μας – σε έχουμε ανάγκη.
Προχωράμε!
Γιάνης Βαρουφάκης

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.