Friday, August 16, 2019

Γιάννης Μαγκριώτης: Τα πολλά πρόσωπα της Παναγιάς είναι οι προσδοκίες των πιστών...


Χρόνια πολλά όμορφα και δημιουργικά!
Τα πολλά πρόσωπα της Παναγιάς είναι δημιούργημα της λαϊκής πίστης των χριστιανών στο πιό οικείο πρόσωπο τους και το πιό κοντινό στον Χριστό, προσδοκώντας να μεσολαβίσει για να αντιμετωπίσουν τα βάσανά τους και να πραγματώσουν τις επιθυμίες τους.

Η ίδια ανάγκη γέννησε και τα πολλά έθιμα. Άλλα από αυτά τα συνέδεσε με τον πόθο της ελευθερίας από τον Οθωμανό κατακτητή και άλλα με τους κύκλους της ζωής του.
Στα χωριά και τις κωμοπόλεις του Βοΐου στην δυτική Μακεδονία, στην κοιλάδα του Αλιάκμονα και τών παραποτάμων του συναντάνε μερικά, όπως η "Παρέλαση των καβαλάρηδων"στην Σιάτιστα και ο "Τρανός χορός" στο Μπλάτσι.
Στην Πέλκα, πού οί εικασίες τών ντόπιων την θέλουν Μακεδονικό κέντρο, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος εκπαίδευσε τά άλογα του αήττητου ιππικού του, γιορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου και η Θεοδώρα με τον Άγγελο μου έδωσαν το κίνητρο του μικρού και όμορφου οδοιπορικού και τους ευχαριστώ.
*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.