Tuesday, August 13, 2019

Συνέντευξη Λευτέρη Αβραμάκη στην Κυριακάτικη Kontra News


H ΝΔ προσπαθεί να ελέγξει με κομματικά κριτήρια τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
Συνέντευξη Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρη Αβραμάκη στην Κυριακάτικη Kontra News και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζη (δημοσιεύθηκε 11 Αυγούστου 2019)
1. Θεωρείτε ότι η ΝΔ έχει κάνει στροφή για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών
Δεν έκανε στροφή, απλά σταμάτησε να λέει ψέματα στο συγκεκριμένο θέμα. Η ΝΔ ανήκει στις πρώτες πολιτικές δυνάμεις που όχι απλώς αποδέχτηκαν τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά αφιέρωσαν και μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω μόνο αδαής μπορεί να χαρακτηριστεί όποιος πραγματικά πίστευε ότι η ΝΔ διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί με αφορμή τα όσα έγιναν και γίνονται σε σχέση με αυτή τη συμφωνία, είναι ότι η ΝΔ παραμένει μια πολιτική δύναμη που βάζει μονίμως πάνω από τα εθνικά ζητήματα τα κομματικά της συμφέροντα. Μια δύναμη που βάζει πάνω από τα κοινωνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ της χώρας. Είναι συνεπής σε αυτό που κάνει εδώ και δεκαετίες.


2. Την βδομάδα που πέρασε ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή. Ποιες ήταν οι κυριότερες διαφωνίες σας στα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν;  

Κατ’ αρχήν η διαμόρφωση ενός υπερσυγκεντρωτικού κράτους των Αθηνών και η πρωτοφανής ενίσχυση των εξουσιών του πρωθυπουργού. Ο πολλαπλασιασμός του κόστους μισθοδοσίας για την εξυπηρέτηση του γραφείου του κ. Μητσοτάκη όπου θα προσληφθούν εκατοντάδες μετακλητοί και ειδικοί συνεργάτες τη στιγμή που κρίσιμες δομές του κοινωνικού κράτους χρειάζονται επειγόντος ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Η μεγαλύτερη όμως διαφωνία μας είναι στην πρωτοφανή και αντισυνταγματική προσπάθεια αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων της αυτοδιοίκησης. Η ΝΔ συμπεριφέρεται ως φυσικός κληρονόμος της χώρας, δεν δείχνει κανένα σεβασμό στη λαϊκή βούληση και επιμένει να θεωρεί τη χώρα ιδιοκτησία της. Επιχειρεί πρακτικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε εκλογές που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και αλλοιώνει με θρασύτητα το εκλογικό αποτέλεσμα και τη βούληση του ελληνικού λαού. Η καθεστωτική της αντίληψη την κάνει να αδιαφορεί τόσο για το Σύνταγμα όσο και για το Ενωσιακό Δίκαιο. Η φωτογραφική διάταξη για την απομάκρυνση της κυρίας Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η προσπάθεια κατάργησης του ασύλου εσπευσμένα, χωρίς κανένα διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ακόμα ένα δείγμα. Η συστηματική δυσφήμιση των ελληνικών πανεπιστήμιων, των δημοσίων λειτουργών και του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος εξυπηρετούν συγκεκριμένα σχέδια και κατευθύνσεις. 

3. Με αφορμή τη δημιουργία της νέας Αρχής Διαφάνειας, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλείψει κάποιες υποθέσεις, όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ πχ;
Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένες υποθέσεις που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη. Είναι όμως προφανές ότι η ΝΔ προσπαθεί να ελέγξει με απόλυτα κομματικά κριτήρια το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Συγκεντρώνει σε αυτή την Αρχή το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών και δεν επιλέγει να την συγκροτήσει με τον τρόπο που συγκροτούνται οι Ανεξάρτητες Αρχές. Επιλέγει να την συγκροτήσει με κομματικά κριτήρια. Τέσσερα από τα πέντε μέλη της Διοίκησης της νέας Αρχής ορίζονται από τον πρωθυπουργό, το γραφείο του πρωθυπουργού που πλέον ονομάζεται Προεδρία της Κυβέρνησης, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών που ανήκει στη ΝΔ, τον Υπουργό Δικαιοσύνης που ανήκει στη ΝΔ. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι προτεραιότητες της νέας Αρχής θα οριστούν με κομματικά κριτήρια. Υποθέσεις που πιθανόν δεν βολεύουν την κυβέρνηση θα αρχειοθετούνται ή θα καθυστερεί υπερβολικά η διερεύνηση τους. Η ενημέρωση της κοινής γνώμης για ζητήματα που μπορεί να αφορούν την κυβέρνηση θα είναι ελεγχόμενη.

4. Θεωρείτε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ότι μπορούσε για το θέμα της διερεύνησης των σκανδάλων; 
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ότι επιτρέπεται σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχει η κάθε κυβέρνηση. Καμία κυβέρνηση δεν είναι δικαστής και τουλάχιστον σε ότι αφορά τον πολιτικό μας χώρο δεν έγινε καμία προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης. Ιστορικό παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη έχει η συντηρητική παράταξη που δυστυχώς πλέον αναλαμβάνει τον κομματικό έλεγχο του συνόλου των σχετικών μηχανισμών του κράτους. Μέχρι και την ΕΥΠ την έχουν υπαγάγει απευθείας στον πρωθυπουργό. Η πρόθεση ελέγχου του ευαίσθητου ζητήματος της ΕΥΠ ενισχύεται και από το γεγονός ότι επέλεξε για την διοίκηση αυτής της κρίσιμης υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας έναν άνθρωπο που δεν διαθέτει καν τα τυπικά προσόντα, προέρχεται από την ιδιωτική οικονομία και θα επιστρέψει όταν ολοκληρωθεί η θητεία του στην ιδιωτική οικονομία εντός ή και εκτός της Ελλάδος, έχοντας γνώση όμως απόρρητων και ευαίσθητων ζητημάτων. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η ΝΔ σε ένα μήνα διακυβέρνησης μετατρέπει την χώρα σε Δημοκρατία Ανατολικού τύπου που δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές δημοκρατίες και το δυτικό πολιτισμό.

5. Ποια πρέπει να ναι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ; Κινδυνεύει να αλλοιωθεί το DNA του κόμματος, με την επιχειρούμενη διεύρυνση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας χώρος που θεμελιώνεται και στηρίζεται σε αξίες ευρύτερες του κομματικού DNA της παράταξης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ελευθερία και η Δημοκρατία, είναι έννοιες, αρχές και αξίες που ενώνουν το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων. Η μάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση δεν μπορεί να κερδηθεί με πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, δηλώσεις μετάνοιας για τον πρότερο πολιτικό βίο του καθενός και διάφορες ιδεοληψίες που επιδιώκουν έναν πολιτικό χώρο περιχαρακωμένο και κλειστό. Νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Η διεύρυνση του χώρου είναι μια αναγκαιότητα την οποία αντιλαμβάνονται όλοι ανεξαιρέτως από τον Πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος του κόμματος. Προφανώς η είσοδος ευρύτερων προοδευτικών πολιτών στη μάχη για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ουσιαστική ανασυγκρότηση της χώρας και τον προοδευτικό μετασχηματισμό του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας θα φέρει νέες ιδέες, νέα αιτήματα και νέες διεκδικήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και πρέπει να εμπνεύσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και να εκφράσει περισσότερα κοινωνικά αιτήματα και διεκδικήσεις. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό κόμμα των μελών και των κινημάτων, είναι μονόδρομος για την προοπτική τόσο τη δική του όσο και της κοινωνίας και της χώρας. Το γεγονός ότι το σύνολο των προσεγγίσεων, έστω και με διαφορετικές οπτικές, συμφωνεί στην αναγκαιότητα της διεύρυνσης και την έκφραση του συνόλου του προοδευτικού χώρου, αποτελεί κατά τη γνώμη μου και την εγγύηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος αποτελεί και θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς της Αριστεράς, της κεντροαριστεράς, των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.   


1 comment:

  1. Αυτή είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για όλους εσάς να γίνετε μέλος του μεγαλύτερου συγκροτήματος του κόσμου και να φτάσετε στην κορυφή της καριέρας σας. Καθώς ξεκινάμε το φετινό πρόγραμμα προσλήψεων και το ετήσιο πανηγύρι μας είναι σχεδόν στο χέρι. Θέλουμε να επωφεληθείτε από αυτή την ευκαιρία και να συμμετάσχετε στη μεγάλη αδελφότητα των Illuminati, ενώστε την παγκόσμια ενότητά μας.
    Επικοινωνήστε μαζί μας Email: illuminatioffical788@gmail.com

    ReplyDelete

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.