Tuesday, August 13, 2019

Στις φλόγες η Εύβοια, απειλούνται χωριά – Πύρινα μέτωπα σε Θήβα, Άρτα, Θάσο, Ιωάννινα


Πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στην περιοχή Κοίνυρα στην Θάσο, ενώ στην Εύβοια εκκενώνεται προληπτικά το χωριό Μακρυμάλλη
Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα δίνουν και σήμερα Τρίτη οι πυροσβέστες σε όλη την Ελλάδα καθώς για άλλη μια ημέρα αρκετές περιοχές βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Από το πρωί έχει σημάνει συναγερμός στην πυροσβεστική από τη νέα φωτιά που έχει ξεσπάσει τα ξημερώματα στις 3:15 στην Εύβοια σε δασική έκταση ανάμεσα σε Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.


Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου και απομακρύνθηκαν τρεις μοναχοί ενώ ορισμένοι κάτοικοι έφυγαν προληπτικά από το χωριό Μακρυμάλλη. Πριν από λίγη ώρα με εισήγηση της πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα για να γίνει προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα εκεί, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Το ίδιο έγινε και το πρωί με τον οικισμό Μακρυμάλλη, όπου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, αλλά δεν έγινε εκκένωση, καθώς δεν απειλήθηκε τελικά. Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.
Αυτή την ώρα επιχειρούν 80 πυροσβέστες, 39 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ, 4 αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα. Συνδράμουν 8 μηχανήματα έργου, 10 υδροφόρες ΟΤΑ.
σε δασική έκταση στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα με 12 πυροσβέστες.
Ενισχύονται οι δυνάμεις στην περιοχή Αγριλίτσα του δ. Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας & συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 80 , 39 οχ/τα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχ/τα με 12 ΜΕΤΠΕ, 4 Α/Φ & 2 Ε/Π. Συνδράμουν 8 μηχ. έργου, 10 υδροφ. ΟΤΑ
See Πυροσβεστικό Σώμα's other Tweets
Ο καπνός είναι έντονος που δυσκολεύει ακόμη και τις ρίψεις νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που επιχειρούν.
Από νωρίς το πρωί είναι ιδιαίτερα έντονη η οσμή του καπνού σε πολλές περιοχές της Αττικής έως και τον Πειραιά.
Ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή φωτιά με «μεγάλη τροφή» καθώς καίγεται πευκοδάσος, που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα» ενώ πρόσθεσε ότι για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν πέντε άτομα από την Ιερά Μονής Μακρυμάλλης.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά κ. Βαγγέλη Παληό που μίλησε στο ΑΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Στις πλατείες οι ευπαθείς ομάδες

Κατόπιν συντονισμού των δυνάμεων που διευθύνουν το έργο της πυρόσβεσης, έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των χωριών κοντά στο μέτωπο της φωτιάς (Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη) να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης των κατοικιών τους σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες.
(Δείτε τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής)
Ιδιαίτερα στα χωριά Αγριλίτσα και Κοντοδεσπότι έχουν συγκεντρωθεί στις πλατείες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να μετακινηθούν άμεσα εφόσον χρειαστεί.

Δυνατοί άνεμοι, δύσβατη περιοχή

Τα αρνητικά στοιχεία είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο έδαφος, εξαιτίας πολλών πουρναριών ανάμεσα στα πεύκα, που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.
Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και οι επόμενες ώρες, ιδιαίτερα μέσα στη νύχτα, θα είναι κρίσιμες για την έκβασή της.

Φωτιά σε Θήβα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομο του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή καθώς ο αέρας «έσπρωξε» τη φωτιά προς έκταση με ελαιόδεντρα.
σε δασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομο του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π .
See Πυροσβεστικό Σώμα's other Tweets

Πυρκαγιά ξέσπασε στη Θάσο

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κοίνυρα στην Θάσο.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και ένα πεζετέλ.

Πυρκαγιά στο Πωγώνι Ιωαννίνων

Στο Πωγώνι Ιωαννίνων ξέσπασε φωτιά λίγο μετά τις 9 το βράδυ, που καίει χαμηλή βλάστηση, στη θέση Κακόλακος. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικίες, είναι σε δύσβατο σημείο, και για την αντιμετώπισή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.
σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 .
See Πυροσβεστικό Σώμα's other Tweets
Από το μεσημέρι της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά που καίει δασική έκταση και ελιές στη θέση Πλατύ στο Κομπότι της Άρτας.
Για προληπτικούς λόγους χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς την περιοχή το απόγευμα, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 32 πυροσβέστες. Μέχρι τη δύση του ηλίου τη Δευτέρα, στην κατάσβεση συμμετείχε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και δύο τύπου πεζετέλ, αλλά και δύο ελικόπτερα. Στην κατάσβεση συμμετέχει και ο Δήμος Αρταίων με μία υδροφόρα, ένα μηχάνημα έργου και εθελοντές.
Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.
σε δασική έκταση στη θέση πλατύ Κομποτίου Άρτας. Κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες, 1 Α/Φ, 2 PZL και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει 1 υδροφόρα ΟΤΑ
Ενισχύονται οι δυνάμεις στη θέση πλατύ Κομποτίου Άρτας και συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 34 με 17 οχήματα, 4 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 32 πυροσβέστες, 1 Α/Φ, 2 PZL και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν 1 υδροφόρα ΟΤΑ, 1 μηχάνημα έργου και εθελοντές.
See Πυροσβεστικό Σώμα's other Tweets

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Π.Υ ο Χρυσοχοΐδης

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Αχαΐα και Σαμοθράκη

Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Αχαΐα και Σαμοθράκη.
Στην Αχαΐα, η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μετόχι της δυτικής Αχαΐας. Από την πρώτη στιγμή, βασικό μέλημα των πυροσβεστών ήταν να περιοριστεί η φωτιά στο Μετόχι, να μην απειλήσει την προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, «έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής, όπου τα πεζοπόρα τμήματα μπήκαν μέσα στο έλος, καταφέραμε να θέσουμε υπό μερικό έλεγχο την φωτιά».
Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να επέμβουν σε περίπτωση που σημειωθούν αναζωπυρώσεις.
Στη Σαμοθράκη, η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Καμαριώτισσα, σε χορτολιβαδική έκταση. Οι άνεμοι έκαναν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης αλλά τελικά το πρωί ανακοινώθηκε ότι έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.