Thursday, November 28, 2019

Γερμανικό «Χειροκρότημα» σε δύο Έλληνες


Τα μουσικά βραβεία APPLAUS απένειμε η γερμανίδα υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρύτερς στους Γιώργο Τυμπανίδη και Γιάννη Ζώτο. Χρηματικά έπαθλα ύψους 1,8 εκ. ευρώ σε 107 ανεξάρτητες σκηνές από όλη τη Γερμανία
Η Γερμανία δεν φέρει μόνο την βαριά ιστορία της κλασσικής μουσικής, αλλά και μία διακρώς εξελισσόμενη σύγχρονη μουσική, με χιλιάδες κλαμπ που προωθούν ήχους της τζαζ, του χιπ χοπ, του ροκ, της ποπ και φυσικά της ηλεκτρονικής μουσικής. Προκειμένου να στηρίξει την ανεξάρτητη μουσική σκηνή η υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρύτερς απονέμει εδώ και εφτά χρόνια τα βραβεία APPLAUS σε κλαμπ και θεσμούς που έχουν να παρουσιάσουν ένα «αξιόλογο πρόγραμμα». Με το ποσό του 1,8 εκ. ευρώ που διατίθενται τα βραβεία APPLAUS (δηλαδή χειροκρότημα) συμπεριλαμβάνονται στις σημαντικότερες πολιτιστικές διακρίσεις στη Γερμανία.


Την Τετάρτη το βράδυ απονεμήθηκαν στο Βερολίνο τα φετινά βραβεία σε 107 εστίες μουσικής από ολόκληρη τη χώρα. Ανάμεσα τους ήταν το βερολινέζικο κλαμπ της τζαζ «b-flat» του Γιάννη Ζώτου για το μουσικό του πρόγραμμα και η σειρά συναυλιών «The Dissonant Series» του συλλόγου της Βόννης «In Situ Art Society» την οποία επιμελήθηκε ο μουσικός Γιώργος Τυμπανίδης.
«Γκουρμέ λιχουδιά»
Στην ομιλία της στην εκδήλωση απονομής των βραβείων η κ. Γκρύτερς εξήρε τη σημασία της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής, η οποία όπως επισήμανε, «συνιστά χωνευτήρι των διάφορων πολιτισμών στην κοινωνία μας». Όπως σημείωσε, αυτή ενώνει τους φιλόμουσους στις πόλεις και στην περιφέρεια, ενώ παράλληλα προσφέρει και σε άγνωστους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να προβληθούν, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ροκ, της ποπ και της τζαζ σκηνής. Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή δηλαδή για την Γκρύτερς μια… «γκουρμέ λιχουδιά». Επιπλέον πρόκειται για «ένα βήμα ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, το οποίο πρεσβεύει βασικές δημοκρατικές αρχές». Επίσης, η άνοδος νέων πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν να ανυψώσουν τοίχους και προπαγανδίζουν την οριοθέτηση καθιστά, σύμφωνα με την Μόνικα Γκρύτερς, ακόμη πιο αναγκαία τη στήριξη αυτού του χώρου.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο αντιδήμαρχος του Βερολίνου και αρμόδιος γερουσιαστής για θέματα πολιτισμού Κλαους Λέντερερ αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα κλαμπ για τη γερμανική πρωτεύουσα: «Χαρακτηρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα του Βερολίνου, εμπνέουν ανθρώπους και επιμέρους εκφάνσεις του πολιτισμού, και συμβάλουν στην πολυμορφία της έκφρασης». Παρεμπιπτόντως, τα κλαμπ του Βερολίνου έχουν εξελιχθεί και σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα. Υπολογίζεται ότι το 1/3 των 13,5 εκ. τουριστών που επισκέφτηκαν το Βερολίνο το 2018 ήρθε για clubbing, ο δε ετήσιος τζίρος των κλαμπ ξεπερνά το ένα δις ευρώ. Για αυτό το λόγο η γερμανική πρωτεύουσα διαθέτει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για τη διαφήμιση των κλαμπ της σε όλο τον κόσμο.
Οι Έλληνες βραβευμένοι
Τα βραβεία APPLAUS συνδέονται με χρηματικά έπαθλα μεταξύ 7.500 και 38.000 ευρώ – ανάλογα με το πόσο πυκνό είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Δεδομένου ότι διοργανώνει μουσικές συναυλίες σε καθημερινή βάση το «b-flat» του Γιάννη Ζώτου έλαβε το ανώτατο δυνατό ποσό. Είναι η τέταρτη φορά που το «b-flat» διακρίνεται με το βραβείο APPLAUS για το πρόγραμμα που παρουσιάζει. Στα 24 χρόνια που λειτουργεί κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα από τα τρία σημαντικότερα κλαμπ της τζαζ στη γερμανική πρωτεύουσα. Το βραβείο σημαίνει για τον Γιάννη Ζώτο αναγνώριση της προσφοράς του, το δε χρηματικό έπαθλο όμως το θεωρεί «σταγόνα στον ωκεανό»: «Αν μοίραζα το ποσό των 38.000 ευρώ αναλογικά στους μουσικούς που εμφανίζονται στο «b-flat» σε ένα χρόνο, δεν θα έπαιρναν ούτε δέκα ευρώ». Για αυτό το λόγο τα χρήματα θα επενδυθούν σε νέα μηχανήματα και μουσικά όργανα. Αν πράγματι η πολιτεία θέλει να στηρίξει τις ανεξάρτητες σκηνές τότε θα πρέπει σύμφωνα με το Γ. Ζώτο να τις χρηματοδοτεί όπως τους επιδοτούμενους πολιτικούς θεσμούς.
Για τέταρτη φορά διακρίνεται με το APPLAUS και με 7.500 ευρώ χρηματικό έπαθλο o μη κερδοσκοπικός σύλλογος «In Situ Art Society» που ιδρύθηκε το 2014 στη Βόννη. Στόχος του συλλόγου είναι σύμφωνα με τον Γιώργο Τυμπανίδη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Georges Paul), «να παρουσιάζει ένα όσο το δυνατό ευρύτερο φάσμα μορφών της πειραματικής τέχνης.» Οι δραστηριότητες του συλλόγου αφορούν εκθέσεις, προβολές ταινιών κτλ. Το κέντρο βάρους της δραστηριότητας του συλλόγου είναι όμως η πειραματική μουσική – Free Jazz, ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, Νέα Μουσική. Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε εκκλησία της Βόννης, η οποία χρησιμοποιείται και από άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς. Η βραβευμένη στο Βερολίνο σειρά συναυλιών «The Dissonant Series» διεξάγεται κατά κανόνα δύο φορές το μήνα.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.