Monday, November 18, 2019

Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου: "Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκαψε το χαρτί της"


Σε μια συνέντευξη-ποταμό, το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Νομού Σερρών, κος Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου, μιλά στην Γραφίδα Σιντικής και στον Χρήστο Κατσαρό για τις πολιτικές εξελίξεις στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για τις αδυναμίες στην περιφέρεια, λίγο πριν το κρίσιμο συνέδριο του Νοεμβρίου.
Καλημέρα σας κύριε Κεμανιτζόγλου, θα θέλαμε ως Γραφίδα Σιντικής να σας υποβάλουμε κάποια ερωτήματα σχετικά με το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου: Κύριε Κατσαρέ (Γραφίδα Σιντικής) αρχικά σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και το βήμα που μου δίνετε να τοποθετηθώ ενόψει του επικείμενου συνεδρίου.

1.    Μετά από 35 περίπου χρόνια που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξέφραζε τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, φαίνεται πως τα μνημόνια έστρεψαν αυτόν τον κόσμο στην "αγκαλιά' του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που όμως ούτε αυτός απέφυγε πολιτικές τις οποίες κατηγορούσε. Τι διαφοροποιεί σήμερα ιδεολογικά και πρακτικά το Κίνημα Αλλαγής και ιδιαίτερα τον χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τον χώρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την κεντροαριστερά. Έκαψε το χαρτί της αξιοπιστίας της, έκανε ωμές πολιτικές συναλλαγές με μοναδικό στόχο να βλάψει το Κίνημα Αλλαγής. Κατάφερε μόνο να μας συσπειρώσει και να αναδείξει τα αδιέξοδα του. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια το παλιό. Για 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αγκαλιά στην εξουσία με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η πρόσκληση του κ. Τσίπρα για άνοιγμα στην κεντροαριστερά είναι υποκριτική και ναρκοθετημένη από τον τρόπο που παραβίασε τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Δημοκρατικής Παράταξης, για το οποίο πρέπει και να απολογηθεί. Η δική μας παράταξη είναι συνυφασμένη με όλες τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν την περίοδο της μεταπολίτευσης και πρέπει να ξαναγίνει η παράταξη η οποία θα έχει τα αυτιά της και το νοιάξιμο της σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι πονάνε γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σήμερα με αξιοπρέπεια.

2.Θα μπορούσε ποτέ το ΠΑΣΟΚ να σκεφτεί ως ενδεχόμενη μια συνεργασία σε κυβερνητικό ή άλλο επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου: Η σύγχρονη Κεντροαριστερά που εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής δε χωρά στο δήθεν προοδευτικό μέτωπο που θεωρεί πως εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε κάτι ριζικά διαφορετικό. Δείχνουμε ένα άλλο δρόμο στους Έλληνες πολίτες. Το δρόμο της πολιτικής σταθερότητας με ευρεία πολιτική συνεννόηση και ανάληψης ευθυνών από όλους για να δώσουμε πραγματική ελπίδα και προοπτική για το αύριο. Με ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα. Ωστόσο,είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα οποιαδήποτε πρόταση βελτιώνει το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και προωθεί συνολικά τα συμ φέροντα της χώρας είτε η πρόταση προέρχεται από τη ΝΔ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

3.Όταν μιλάμε για ανανέωση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι αυτή και πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί;

Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου: Για το Κίνημα Αλλαγής η ανανέωση και η ανασυγκρότηση είναι στρατηγική επιλογή.Οι πρόσφατες εκλογές σε φορείς και σε συνδικαλιστικές οργανώσεις απέδειξαν πως το Κίνημα Αλλαγής έχει ισχυρά,διαχρονικά ερείσματα στην κοινωνία τα οποία αποτελούν ισχυρά θεμέλια. Δεν μας αρκεί να παραμείνουμε ένα κόμμα μεσαίου μεγέθους. Δίνουμε με σαφήνεια το σοσιαλδημοκρατικό στίγμα μας και καλούμε κάθε προοδευτικό πολίτη να συμμετέχει. Η συζήτηση που αφορά το παρελθόν και κρίθηκε στις εκλογές αλλά, θα κρίνεται διαρκώς για καθένα από όλους εμάς. Η ουσία όμως είναι να κατακτήσουμε τις προκλήσεις του αύριο που είναι πάρα πολλές. Θέλουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες. Θέλουμε η νέα γενιά να πάρει τις τύχες στα χέρια της,θέλουμε να αποκτήσει όραμα ξανά,να συνεχίσει να ονειρεύεται, να πιστέψει πως δεν είναι όλοι το ίδιο, πως μετά από 10 χρόνια κρίσης όλοι μας γίναμε πιο σοφοί και πιο ώριμοι από τα λάθη του παρελθόντος.

4. Τελικά το ΚΙΝ.ΑΛ. ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ ή απλά συνυπάρχει σαν τάση μέσα σε μια ευρύτερη Κεντροαριστερή παράταξη;

Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου: Το ΠΑΣΟΚ είναι το θεμέλιο του Κινήματος Αλλαγής, είναι η ψυχή του Κινήματος Αλλαγής. Αλλά το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα ζωντανό κύτταρο που εξελίσσεται.Για πολλούς το ΠΑΣΟΚ είναι πιο βαρύ σαν όνομα, ίσως και να είναι μια συνήθεια που δεν θέλουν να αλλάξουν. Όμως οι κινήσεις μας πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς. Δεν αρκούσε το ΠΑΣΟΚ το 2012 όταν πήγαμε από το 45% στο 12% ούτε το Γενάρη του 2015 όταν πήγαμε απο το 12,5% στο 4,7%. Σήμερα το Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτο κόμμα. Χρειαζόμαστε ρήξεις οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα κόμμα το οποίο λειτουργεί δημοκρατικά,ανοιχτά και θεσμικά και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές. Να δημιουργήσουμε θετικά παραδείγματα τα οποία φτιάχνουν πολιτικούς τους οποίους εμείς θαυμάσαμε από τα κείμενα τους και τις παρεμβάσεις τους,από τις μεγάλες αλλαγές τις οποιες έκαναν και οι οποίοι έβαζαν τα προσωπικά τους ζητήματα,τις φιλοδοξίες και τις ματαιοδοξίες πάνω από τα προσωπικά τους συμφέροντα.

5.Πόσο κρίσιμο είναι για την Κεντροαριστερά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και γιατί;

Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου: Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ,όπως και κάθε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μία ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία στην οποία θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και τα θέματα που αφορούν τα στελέχη και τα μέλη μας. Το βασικό ζήτημα είναι πώς θα προχωρήσει μπροστά πολιτικά η παράταξη χωρίς κανένα ίχνος εσωστρέφειας και διχασμού. Έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να απευθυνθούμε σε όλους αυτούς που άκουσαν, πίστεψαν, βρήκαν την ελπίδα μέσα από το λόγο, τις ιδέες και την πολιτική του κινήματος όπως και στη νέα γενιά καταθέτοντας τους μια ρηξικέλευθη και αποτελεσματική πρόταση για το μέλλον της παράταξης τα επόμενα χρόνια. Η κουβέντα που γίνεται εσωκομματικά όχι μόνο δεν επιβαρύνει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δυναμώνει μία προσπάθεια, διότι έτσι πρέπει να γίνεται διάλογος. Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορία σκληρών εσωτερικών αναμετρήσεων. Εκείνο που έχει σημασία όμως είναι να βγαίνει από αυτές πιο ισχυρό, πιο έμπειρο, πιο ετοιμοπόλεμο και παραγωγικό. Επομένως, πρέπει να λέγονται όλα αυτά στις δημόσιες τοποθετήσεις και το συνέδριο, ειδικά στην παρούσα χρονική στιγμή, προσφέρεται γι αυτό.

6. Αν θα θέλατε να περάσει ένα μήνυμα στον κόσμο σχετικά με το συνέδριο ποιο θα ήτανε αυτό;

Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου: Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιώνουν πράγματα, να διεκδικούν θέσεις και να έχουν παράπονα, οι οποίοι δεν το έκαναν ποτέ. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχουμε μια υποχρέωση. Έχουμε υποχρέωση να μην επαναλάβουμε κανένα από τα λάθη του παρελθόντος. Κανένας δεν περισσεύει. Όλοι μαζί οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα πρόταση. Χρειαζόμαστε μια σοβαρή εσωτερική διαδικασία με την οποία θα καταλήξουμε σε ένα ριζοσπαστικό, ρηξικέλευθο πρόγραμμα και στο οποίο θα δώσουμε ευκαιρίες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα ανήκουν στην κατηγορία των μη προνομιούχων. Αυτό είναι μόνο στο δικό μας χέρι. Να συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτήν τη διαδικασία η οποία πάντοτε είναι δυναμική, έχουμε πρώτα και πάνω από όλα την υποχρέωση να φτιάξουμε μια νέα συλλογικότητα. Μια νέα συλλογικότητα στην οποία εμείς που δεν ζήσαμε τις μεγάλες στιγμές της δεκαετίας του 80 και του 90, έχουμε προοπτική να ζήσουμε μεγάλες στιγμές για την παράταξή μας και την Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες.

7. Μιλήσαμε πριν για ανανέωση, όμως αυτή - και αυτό δυστυχώς συμβαίνει με όλα τα κόμματα- συνήθως αφορά το κέντρο ενώ τα θέματα που αφορούν την περιφέρεια πηγαίνουν λίγο, όπως θα λέγαμε, σαν τον "κάβουρα" Τι απαντάται σε αυτές τις, ας το πούμε, αιτιάσεις;

Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου: Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που μας δίδαξε η κρίση γι αυτό και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεταστροφή σε αυτό το κομμάτι. Τα θέματα της ελληνικής περιφέρειας και η δουλειά που γίνεται εκεί αποτελούν κινητήριο δύναμη για πολλά κομβικά ζητήματα. Είναι αλήθεια πως η περιφέρεια είναι μοχλός ανάπτυξης της πατρίδας μας είτε μέσα από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής είτε μέσα από τον τουρισμό είτε μέσα από πρωτοβουλιές των τοπικών κοινωνιών σε κοινωνικό, οκονομικό επίπεδο. Η ελληνική κοινωνία ουσιαστικά είναι σε μεγάλο βαθμό η περιφέρεια καθώς ειδικά μέσα και από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τους δεσμούς των ανθρώπων στην καθημερινότητα αποτελεί ουσιαστικό χώρο παραγωγής πολιτικής, χώρο δημιουργίας και εξέλιξης. Είμαστε καθημερινά κοντά στους ανθρώπους αυτούς και θα προσπαθούμε μέσα από προτάσεις και πρωτοβουλίες να καλυτερέυσουμε τη ζωή τους.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης της Γραφίδας Σιντικής
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.